• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Değmeyin Şişecam'ın keyfine!

11.08.2014

Hükümet-patron işbirliğiyle Şişecam işçilerinin grevi 'ekonomik gerekçelerle' ertelenirken, Şişecam Topluluğu Rusya'da 86 milyon dolar tutarında yatırımla kurulan yeni cam ev eşyası tesisini devreye aldı

Cam ev eşyası alanında Türkiye'nin yanı sıra Rusya ve Bulgaristan'da üretim gerçekleştiren ve global cam ev eşyası pazarında yüzde 12 paya sahip olan Şişecam Topluluğu, Rusya'daki üçüncü fırınını devreye aldı. Şişecam'ın Türkiye'den sonra en geniş faaliyete sahip olduğu Rusya'da Nijniy Novgorod bölgesinde 86 milyon dolar tutarında yatırımla kurulan yeni tesis, 210 ton/gün kapasite ile otomatik cam ev eşyası üretimi gerçekleştirecek.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, yeni yatırıma ilişkin yaptığı açıklamada “Tüm dünyayı etkileyen küresel ekonomik kriz döneminde dahi Rusya'daki satışlarını artırmaya devam eden Şişecam Topluluğu, Rusya'daki üçüncü fırın yatırımını gerçekleştirmiştir” dedi. Kırman, 2013 yılının sonunda Bulgaristan'da ikinci fırın yatırımını devreye aldıklarını hatırlattı.

İŞÇİLERİN GREVİ ERTELENMİŞTİ

Öte yandan Şişecam Topluluğu bünyesindeki on cam fabrikasında, 5 bin 800 cam işçisi 20 Haziran'da greve çıkmış, grev 8'inci gününde Bakanlar Kurulu kararıyla, “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü” gerekçesiyle ertelenmişti. İşçilerin örgütlü olduğu Kristal-İş Sendikası, bu kararın yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'a başvurmuş, ancak Danıştay 10. Dairesi sendikanın talebini reddetmişti. Danıştay'ın gerekçeli kararında, “grev uygulanan işyerlerinde ülkedeki cam üretiminin yüzde 90'ının gerçekleştirildiği dikkate alınarak kararın yürütülmesinin durdurulmasına gerek olmadığı” belirtilmiş, böylece grev erteleme kararının hukuka aykırı biçimde ekonomik gerekçelerle alındığı ortaya çıkmıştı.

***

'Dünya devi'nin işçisine

önerdiği zam: 93 kuruş!

Genel Müdür Ahmet Kırman'ın dünya markası olmasıyla övündüğü Şişecam'a bağlı fabrikalarda cam işçilerinin ortalama saat ücreti Aralık 2013 itibariyle 9, 24 lira. 60 derece sıcaklıkta, zor koşullarda üretim yapan işçilerin önemli bir kesimi asgari ücretle çalışıyor. Şişecam fabrikalarında uygulanan ücret sisteminden dolayı işçilerin ücret ortalamaları yıldan yıla geriliyor. Sendikanın verdiği bilgilere göre, son iki dönem içinde TİS'lerle sağlanan ücret artışlarına rağmen bu gerileme yüzde 23 oranında.

Kristal-İş ve Şişecam arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde sendika, ücretlerdeki gerilemenin telafisini ve saat başı ücrette 1,90 lira zam yapılmasını talep etmişti. Şişecam yönetimi ise saat başı ücret için yalnızca 93 kuruş zam yapmayı önermişti. 2012 yılında bile 1,13 lira zam yapıldığını belirten işçiler “Şirket büyüyor ama zam oranı düşüyor” diyerek bu teklife tepki göstermiş, greve gitmişti.

Kaynak: Birgün Gazetesi