• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

DHL´de işçi kıyımı

Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) bir yıldır sendikal faaliyet yürüttüğü uluslararası lojistik firması DHL'de 2 aydır direnişte.

14.08.2012

4 İşçinin işten çıkarılmasıyla başlayan direniş, 12 işçiyle devam ediyor. "Sendikal faaliyetlerimizden dolayı işimize son verildi" diyen direnişteki işçi Korcan Yılmaz, "Yasalara göre yıllık 270 saat mesai yapmamız lazım ama biz bunun nerdeyse 3 katı mesai yapıyoruz ve karşılığını alamıyoruz. Sendikaya üye olduk ve haklarımızı aramaya başladık, 2 ay önce işten senkilaı olduğum için çıkarıldım. Bizden 2 hafta sonra 5 arkadaşımızı, daha sonra 3 arkadaşımızı da işten çıkardılar. Kıraç'ta 9 Gebze'de 3 arkadaş direnişteyiz. Şirket yönetimi ile yapılan görüşmeler kilitlenmiş durumda. Yönetim işe devam eden arkadaşlarımıza sendikasan istifa etmeleri için baskı yapıyor. Biz davamızı açtık, direnişimize de kazanana kadar devam edeceğiz" dedi.

ULUSLARARASI EYLEM

TÜMTİS örgütlenme uzmanı Murat Küçükşahin ise, "Bir yıl önce DHL'de sendikalaşma çalışmalarına başladık ve üç aydır yoğun olarak çalışıyoruz. Sendikalı oldukları nedeniyle işten çıkarılan arkadaşlarımız için işe dönüş davası açtık. İşten çıkarılmaların ilk gününden itibaren de şirket yönetimiyle görüşmelerimiz vardı, artık görüşmeler tıkanma noktasına geldi. Şirkette sendika çalışmalarımız devam ediyor üye olan arkadaşlarımıza yönetim tarafından istifa etmelerine yönelik baskılar var. Sendika olarak bütün bu haksız, hukuksuz uygulamalar, baskılar sona erene ve toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar mücadelerimze devam edeceğiz. Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) ve Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu (ETF) ile birlikte bu hukuksuzluk bitene adar uluslararası eylemler yapacağız" diye konuştu.

Kaynak: Yurt Gazetesi