• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'Doktorun katili sağlıkta dönüşüm'

Gaziantep’te bir doktorun hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sağlıkçılar tarafından Türkiye genelinde iş bırakılarak protesto ediliyor.

19.04.2012

SAĞLIK BAKANI İSTİFA'

Gaziantep’te bir doktorun hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sağlıkçılar tarafından Türkiye genelinde iş bırakılarak protesto ediliyor.

Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesine tepki gösteren onbinlerce sağlık çalışanı İstanbul’da iş bıraktı. Çapa Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden “Sağlık Bakanı istifa” sloganı ile İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne doğru yürüyüşe geçen sağlık çalışanlarına, Anadolu Yakasındaki sağlık emekçileri de Beyazıt’ta katıldı.

AKP Hükümetinin uyguladığı sağlık politikalarının ve doktorları hedef alan açıklamalarının, sağlık emekçilerine yönelik şiddeti artırdığına dikkat çeken sağlıkçılara, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da destek verdi.

Yürüyüşte “Git git git artık Bakan Akdağ git artık”, “Sağlık Bakanı istifa etsin”, “Sağlıkta ticaret ölüm getirdi” sloganları atılırken, TTB, SES, Türk Sağlık-Sen, Dev Sağlık-İş sendikaları ayrım yapmaksızın eyleme katıldı.

Çapa Tıp Fakültesin’de çalışan Prof. Dr. Alper Toker’in eylemin yapıldığı saatlerde hasta yakını tarafından şiddete maruz kalması sağlık emekçilerinin öfkesini ikiye katladı.

CEHALET DEĞİL CİNAYETTİR

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde basına açıklama yapan TTB Merkez Konsey üyesi Osman Öztürk, “Bu cehalet değil cinayettir. Asıl cahiller bu ülkeyi yönetenlerdir. Bu ülkenin cahili ne diyor, ‘Doktorun eli hastanın cebinde’, ‘Doktor efendi dönemi bitti.’ Bu cümleleri sarf edip doktorları hedef haline getiren cahiller, bu cinayetlerin sebebidir” diye konuştu. Başbakanın “Beğenmeyen çekip gitsin” sözlerine de yanıt veren Öztürk, “Bizi hor görenler çekip gidecekler, bu sağlık politikaları çekip gidecek” dedi.  

Dünya Tabipleri Birliği Başkanı Dr. José Luiz Gomes do Amaral, yaşamanı yitiren doktorun ailesine ve arkadaşlarına taziyelerini iletti. Türkiye’deki doktorların yalnız olmadığını, Dünyadaki doktorların dayanışma duygularını getirdiğini aktaran Amaral, doktorların daha iyi koşullarda yaşaması ve daha iyi hizmet verebilmesi için Türk doktorların yanında olduklarını söyledi.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Başkanı Taner Gören ise “Başbakan bir özel hastanenin açılışında ‘Doktor efendi dönemi bitti’ diyerek kimi kastetti? Bildiği böyle doktorlar mı var yoksa hepimizi mi kastetti? Eğer hepimizi kasdediyorsa bende onlardan biriyim. 37 yıllık meslek hayatım boyunca halka iyi hizmet etmekten başka bir amacım olmadı. Son yıllarda sağlık alanında uygulanan politakaları ve yaşananları görünce acaba doktorluğu bıraksam mı diye düşünüyorum” diye konuştu. Bütün sağlık çalışanlarının halka iyi hizmet etmeyi amaçladığını belirten Gören, AKP Hükümeti temsilcilerinin söylemlerinin bu tersine işaret ettiğini, hasta ve hasta yakınları ile sağlıkçıların karşı karşıya getirildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanı ve Başbakanı sarf ettiği sözler için samimi olarak özür dilemeye çağıran Gören, “Eğer samimilerse Sağlık Bakanı Recep Akdağ istifa etmelidir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

HER HASTANEDE EYLEM

İstanbul’da birçok hastanede eylem vardı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimlik binası önünde toplanan sağlık çalışanları, hayatını kaybeden arkadaşları Ersin Arslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Alkışlı protesto eylemi yapan sağlık çalışanlarına hasta yakınlarının da destek verdi.

Sağlık emekçileri, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de iş bıraktı. Her iki hastanede yüzde yüz iş bırakan emekçileri, “Sağlıkta dönüşüm ölüm getirdi” ve “Sistem çürüyor sağlıkçılar ölüyor” sloganları atarak eylem yaptı. Burada konuşan Doç. Dr. Baki Arpacı, “Bugün görevi, yurttaşların bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığını korumak olanlar, verilen sağlık hizmetinin niteliğini iyileştirmek yerine ‘müşteri’ memnuyetine bakıyorlar” dedi. Hastalara nitelikli hizmet veremediklerini belirten Arpacı, durumun daha da kötüye gideceğini ifade etti.

'ERSİN'İN KATİLİNİ BİLİYORUZ'

Ankara’da Sağlık Bakanlığı önüne gelen, sağlık çalışanları, hekimler, hemşireler, tıp öğrencileri, hekim ile hastayı karşı karşıya getiren ve genç bir hekimin hasta yakını tarafından öldürülmesine sebep olan sağlık politikalarına son verilmesi için seslerini yükseltti. Eylemde Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın istifası istendi.

Sağlık emekçileri bugün Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Ankara Tabip Odası’nın (ATO) grev çağrısıyla Numune Hastanesi’nde bir araya geldi. Sağlıkçıların eylemine, BDP ve CHP Milletvekilleri, KESK, Emek Partisi (EMEP) yöneticileri de destek verdi.

Yürüyüş, hastane önünden en önde “Yastayız, sağlık hizmeti veremiyoruz” yazılı pankart ile başladı. Öldürülen genç hekim Ersin Arslan’ın fotoğrafları “Kim öldürdü?”, “Katilini biliyoruz”, yazıları ile birlikte kendisi gibi genç olan hekimler ve hekim adayları tarafından taşındı.

ERDOLU: ÖLMEMİZ Mİ GEREKİRDİ?

Bakanlık önüne gelen sağlık emekçileri ölen tüm meslektaşları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Burada TTB Merkez Konseyi ve SES adına konuşan SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, “Sesimizi duymanız için ölmemiz mi gerekirdi? Ama biz ölsek de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Sağlık, üzerinden kâr elde edilen bir alan oldukça öfkemiz sürecek” dedi.

TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu ve ATO Başkanı Özden Şener’in Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşmelerinin sürdüğü sırada devam eden eylemde ATO Genel Sekreteri Selçuk Atalay taleplerini dışarıda dile getirdi. Atalay, TCK’ya eklenmesini istedikleri maddenin artık adının “Dr. Ersin Arslan Yasa Maddesi önerisi” olarak hızla gündeme alınmasını istediklerini belirtti. Atalay, hükümete seslenerek, “Yeter artık. Şu ülkede ‘iyi ki hekim olmuşum’ diyecek tek bir doktor dahi bırakmadınız. Bunun için sizi tebrik mi edeceğiz?” dedi.

Sağlıkçılar yarın da tüm hastanelerde siyah rozetler takarak çalışacaklar.

Öte yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi de konuyla ilgili yaptığı yazılı açıkamada, sağlık emekçilerinin yaşam hakkının korunması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için hükümeti göreve davet etti.

İŞTE SAĞLIKÇILARIN TALEPLERİ:

*Sağlıkta şiddet ile ilgili Meclis araştırması talebi Sağlık Bakanlığı tarafından desteklensin.
*TCK’ya eklenmesini istediğimiz “Dr Ersin Arslan Yasa Maddesi Önerisi” teklifi hızla gündeme alınsın.
*Saldırıya uğrayan tüm meslektaşlarımızın yakınlarının gelecekleri güvence altına alınsın.
*Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) hattının sağlıkçılara yönelik bir şiddet unsuru olarak kullanılmasına son verilsin ve durdurulsun.
*Tüm sağlık kuruluşlarına çalışanların sağlığı ve güvenliği için derhal bir genelge gönderilsin ve gereken önlemler en geç iki ay içerisinde uygulansın.
*Politikacılar ve bakanlık yetkililerinin sağlıkçıları hedef alan ve değersizleştiren üsluplarını tekrar gözden geçirecekleri ifade edilsin.

'BAKAN'IN AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ'

TTB Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu, Sağlık Bakanı ile gerçekleştirdikleri ve yaklaşık iki saat süren görüşmelerin sonuçlarını gazetemizle paylaştı. Bilaloğlu, gerçekleştirilen grevin ve eylemlerin geniş katılımlı olmasının etkisi ile Bakan’ın olumlu bir yaklaşımda olduğunu belirtti. Hekimler olarak Bakan’dan bir açıklama yapması gerektiğini dile getirdiğini aktaran Bilaloğlu, “İlettiğimiz taleplere olumlu yaklaşabileceğinin sinyalini verdi” dedi. Bilaloğlu, yaşananların olumlu bir süreci başlatabileceğini ve Bakanlığın bu konuyla ilgili adım atması gerektiğini de sözlerine ekledi. (Ankara/EVRENSEL)

ANTEP'TE SAĞLIK BAKANINA BÜYÜK ÖFKE

Gaziantep’te bugün de binlerce sağlık emekçisi Dr. Ersin Arslan’ın  hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesini protesto etti.

10 bin sağlık emekçisi, Av. Cengiz Gökçek Hastanesi önünde toplanarak, Demokrasi Meydanı’na kadar yürüdü. İş bırakan sağlıkçılar, Sağlık Bakanlığını istifaya çağırdı. Sağlık emekçileri, “İşini bırakan hakkında soruşturma açılır” dediği iddia edilen hastane başhekimini de istifaya çağırdı.

Antep’te Acil servisler dışında iş bırakan TTB, SES, Türk-Sağlık-Sen, Sağlık-Sen üyelerine bütün sağlık kuruluşlarında sağlıkçılar destek vererek, iş bıraktı.

Sağlıkçılara vatandaşların yanı sıra siyasi partiler, Gaziantep Barosu, Serbest Mali Müşavirler Odası, Eczacılar Odası, Aile Hekimliği Dernekleri, Seyyar Satıcılar Derneği, KESK Şubeler Platformu, Eğitim-İş kurumları da destek verdiler.

TTB Gaziantep Sekreteri Şaban Alagöz, Dr. Ersin Aslan’a yazılan biri şiiri okurken, Seyyar Satıcılar Derneği de bir konuşma yaptı. Dernek Başkanı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Erzurum’da bir vatandaşa göbek attırmasını hatırlatarak, “Bugün Antep buradayken Bakanlar nerede diye sorduğumuzda. Bizim bakanlarımız 80 yaşında bir vatandaşına takla attırmakla meşgul” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)

İZMİR: CİNAYETİN AZMETTİRİCİSİ BAKAN AKDAĞ'DIR

İzmir’de SES ve İzmir Tabip Odası çağrısıyla bir araya gelen binlerce sağlık çalışanı, Fuar Basmane kapısı önünde toplanan sağlık emekçileri, buradan İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürüdü. “Sağlıkta yaşananların sorumlusu biz değiliz” diyen sağlık emekçileri, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın istifasını istedi. Yürüyüşte AKP’ye ve sağlıkta dönüşüm programına öfke öne çıktı.

İl Sağlık Müdürlüğü önünde konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Onur Kurulu üyesi Dr. Fatih Sürenkök, Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesi olayında azmettiricisinin Sağlık Bakanı Recep Akdağ olduğunu söyleyerek, bakana koltuğunu bırakması çağrısı yaptı. Ardından konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Erdener Özer de, Recep Akdağ’a ve AKP’ye “Hesap vereceksiniz” diye seslenerek, “Bizi hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getirdiniz de başınız göğe mi erdi?” diye sordu.

SES Şube başkanı Veli Atanur da,” Bugün burada bir basın açıklaması okumayacağız, çünkü sözün bittiği yerdeyiz. Bu gün yastayız. Basın açıklaması yerine isyan edeceğiz. Ersin Arslan’ı piyasacı sağlık sistemi öldürmüştür, ‘Müşteri memnuiyetsizliği’ öldürmüştür” dedi. İş bırakmaya devam edeceklerini söyleyen Atanur, eylemlerine iş yerlerinde devam edeceklerini duyurdu. (İzmir/EVRENSEL)

KOCAELİ: Kocaeli’nde sağlık emekçileri Kocaeli Devlet Hastanesi’nde buluşarak Merkez Bankası’na kadar yürüdü. Kocaeli Tabip Odası Başkanı Kemal Keşmer, sağlık alanında yaşanan şiddetin asıl sorumlularının Sağlıkta Dönüşüm Programı ile hekimi hedef haline getiren Sağlık Bakanlığı ve AKP iktidarı olduğunu ifade etti.

ADANA: Yüzlerce sağlık emekçisi, Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi önünde bir araya geldi. Sağlıkçılar buradan sloganlarla AKP il binası önüne yürüdü. AKP önüne siyah çelenk bırakan sağlık emekçileri daha sonra Atatürk Parkında açıklama yaptı. Adana Tabip Odası Başkanı İhsan Ökten, şiddete sessiz kalan gereğini yapmayan yetkililerinde sorumlu olduğunu söyledi.

DİYARBAKIR: Diyarbakır Tabip Odası, SES Diyarbakır Şubesi ve Dev-Sağlık İş Diyarbakır Şubesi’nin çağrısıyla iş bırakan sağlıkçılar, Dağkapı Meydanı’na yürüdü. Tüm devlet ve özel hastanelerde iş bırakan sağılık emekçilerine KESK’e bağlı sendikaların üyeleri, yöneticileri ve BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan da destek verdi.

DERSİM: İş bırakan sağlık emekçileri Dersim Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Siyasi partilerin ve sendikalarında destek verdiği eylemde, sağlık emekçileri adına açıklamayı Azad Gönderici yaptı.

URFA: Şanlıurfa Tabip Odası çağrısıyla yapılan yürüyüşe yaklaşık bin sağlık emekçisi katıldı. Topçu Meydanı’nda toplanan sağlıkçılara kitle örgütleri de katıldı. Açıklama yapan Dr. Eyüp Şelli, sağlıkta dönüşümde hekime karşı davranışların göz ardı edildiğinin altını çizdi.

MALATYA: Malatya’da Turgut Özal Tıp Merkezi’nde başlayan iş bırakma eylemine Beydağı Hastanesi, Malatya Devlet Hastanesi sağlık çalışanları da katıldı. polikliniklerin önüne siyah çelenk bırakan sağlık emekçileri, yaptıkları açıklamalarda yaşananların sorumlusunun AKP Hükümeti olduğunu vurguladı.

MARAŞ: Pazarcık Devlet Hastanesinde yapılan basın açıklamasında konuşan Sağlık-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Mercimek, “Bugüne kadar özelde sağlıkta şiddet genelde ise toplumsal şiddetin önlenmesine yönelik çalışmaların ötelenmesi ile yarın başka illerde başka bir doktor, hemşire, sağlık çalışanının da mağdur olmasına neden olacaktır.”

SAMSUN: Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde Samsun Tabip Odası yapılan eylemde konuşan Oda Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mithat Günaydın, “Sağlıkta dönüşüm, hekime güvenmemeye, hekime saldırmaya, hekimi öldürmeye dönüşmüştür” dedi.

Kaynak: Evrensel