• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Ekmek, Barış, Özgürlüğün Ardında 72 Yıl

“Emeğin mavi bayrağı Türkiye’nin dört bir yanındaki 18 şubemizde örgütlü 46 bin üyemizin ellerinde yükselmeye devam edecek ve Petrol-İş, ‘Ekmek, Barış ve Özgürlük’ şiarıyla mücadelesini sürdürecektir.” Merkez Yönetim Kurulumuz sendikamızın kuruluşunun 72. yılı dolayısıyla bir açıklama yayımladı.

05.09.2022

Verdiği mücadele ile yıllar içerisinde Türkiye işçi sınıfı tarihinin en köklü ve en güçlü sendikalarından biri haline gelen Petrol-İş, 72 yaşına giriyor...
Beykoz’da, küçük bir mekanda petrol ve akaryakıt dağıtım işçilerinin kurduğu Petrol-İş, bugün sanayinin belkemiğini oluşturan petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç sektörlerinde on binlerce işçinin üye olduğu büyük ve güçlü bir sendikaya dönüştü.

Petrol-İş kurulduğu yıllardan itibaren Türkiye’de nerede ekmek ve hak mücadelesi varsa orada oldu. Sadece işkolumuzdaki değil, Türkiye işçi sınıfının sorunlarının çözümü ve haklarının geliştirilmesi noktasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi.

Sendikamız, demokrasinin rafa kaldırıldığı ve emek mücadelesinin baskı altında tutulmaya çalışıldığı dönemlerde dahi mücadeleden taviz vermedi. İşçi sınıfının hak ve menfaatlerini geriye götürecek her türlü girişime karşı tüm örgütüyle seferber oldu, kamuoyunda ses getirecek eylem ve etkinliklerde ön saflarda yerini aldı.

Petrol-İş demokrasi, özgürlük ve eşitliğin ancak ve ancak işçi sınıfının örgütlü mücadelesi ile tesis edilebileceği gerçeğini hiç bir zaman terk etmedi. Örgütlü bir  toplum yaratılmasında işçi sınıfının öncü rolüne dikkat çekti. Bu sebeple geçmişten bugüne örgütlenme çalışmaları, sendikamızın en önemli gündemi oldu.

Beykoz’da küçük bir odada 23 öncü işçi ile başlayan Petrol-İş öyküsü, bugün 46 bini aşkın üye ile devam ediyor. Yeni yaşında sendikamızın çoğunluğu sağladığı ve yetkiyi aldığı yirmiyi aşkın işyerinde devam eden hukuki sürecin yanı sıra beş işyerinde de örgütlenme çalışmaları sürüyor. Yaklaşık yüz farklı işyeri ile yürütülen toplu sözleşme çalışmalarımız mücadelenin yanı sıra müzakere stratejisinin de başarısını ortaya koyuyor. 

Zor koşullara rağmen azim, kararlılık, inanç ve mücadele ile kurulan Petrol-İş, bugün Türkiye’nin, hatta uluslararası sendikal camianın saygın sendikal örgütlerinden birisi olarak yürüyüşüne devam ediyor. Kuruluşundan bugüne ülkenin her köşesinde; her inanış, etnik grup, siyasi yaklaşım; her yaş ve cinsiyetten yüzbinlerce emekçi yaşamının bir evresini Petrol-İş bayrağı altında geçirdi. Her türlü fedakarlığı göstererek, en zor koşullarda dahi mücadele etmekten vazgeçmeyerek Petrol-İş’i bugünlere taşıyanları sendikamızın 72. kuruluş yılında saygıyla anıyor, hayatını yitirmiş olanlara Allah’tan rahmet diliyoruz.

Emeğin mavi bayrağı Türkiye’nin dört bir yanındaki 18 şubemizde örgütlü 46 bin üyemizin ellerinde yükselmeye devam edecek ve Petrol-İş, “Ekmek, Barış ve Özgürlük” şiarıyla mücadelesini sürdürecektir.

Petrol-İş’in 72. yaşı kutlu olsun!
Yaşasın sınıf dayanışması!
Yaşasın birlik ve mücadele!
Yaşasın Petrol-İş!
Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

Petrol-İş Sendikası
Merkez Yönetim Kurulu adına
Süleyman Akyüz
Genel Başkan