OECD tarafından hazırlanan ‘Ekonomik Görünüm’ başlıklı raporda dünya ekonomisinde büyümeye ilişkin tahminler aşağı çekildi ve büyümede ciddi sorunlar bulunduğu bildirildi.
Çin ekonomisindeki yavaşlama küresel ekonomik büyümeye ilişkin riskleri artırıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel büyümenin 2015 yılında eşiğin altında kalmaya devam edeceğini, 2016 yılında bir miktar güçlenme beklense bile gelecekteki potansiyel büyüme oranına ilişkin kuşkuların artmaya devam ettiğini bildirdi.
KUŞKU VE ÇELİŞKİLER VAR
OECD tarafından dün yayınlanan "Ara Dönemi Ekonomik Görünüm Eylül 2015" raporunda küresel ekonomik büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Küresel ekonomide 2015 büyüme tahmini yüzde 3,1'den yüzde 3'e, 2016 büyüme tahminini yüzde 3.8'den yüzde 3,6'ya çekildi. ABD ekonomisi için 2015 büyüme tahmini yüzde 2'den yüzde 2,4'e çıkarılırken, 2016 büyüme tahmini ise yüzde 2,8'den 2,6'ya düşürüldü. Avro Bölgesi için 2015 büyüme tahminini 0,1 puan artırarak yüzde 1,6'ya yükselten OECD, 2016 tahminin yüzde 2,1'den 1,9'a çekti. Çin'in 2015 büyümesi yüzde 6,7, 2016 büyümesi ise 6.5 olarak öngörüldü. Raporda ABD ekonomisinde toparlanmanın sürdüğüne, Avro Bölgesi'nin ise emtia fiyatlarındaki sert düşüşten ve avrodaki değer kaybından tam olarak faydalanamadığına dikkat çekildi ve bu yılki küçük iyileşmeye rağmen orta vadeli tahminlerin aşağı çekildiği bilgisi paylaşıldı. Raporda Japonya'nın büyümesi konusunda kuşkuların arttığını, Çin'de ise büyümeye ilişkin çelişkili işaretlerin alındığı belirtildi.
FAİZE KARŞI KIRILGANLIK
ABD haricindeki ekonomilerin büyümelelerinde belirsizlikler bulunduğunu belirten OECD, gelişmekte olan ülkelerin ise kırılgan yapılarına ilişkin kuşkular olduğunu bildirdi. Raporda gelişmekte olan ekonomilerin faiz oranlarında artışa karşı kırılgan olup olmadıklarının da yer aldığı aktarıldı.
Raporda büyümenin desteklenmesi için politika teşviklerini devam etmesi gerekli olduğu ancak bazı gelişmiş ekonomilerde toparlamanın iyi ilerlediğini, gelişmekte olan ekonomilerin çoğunda ise talebin zayıfladığı ortamda politikanın ülkeden ülkeye farklılaşması gerekli olduğu uyarısı yapıldı.
ÇİN BÜYÜMEZSE...
Financial Times'ın başyazarı Martin Wolf ise yazısında Çin'deki düşük büyümenin küresel büyüme üzerine etkilerini inceledi. Çin'de gerçek büyüme oranının sanılandan daha düşük olmasının Çin'in emtia ithalatını düşüreceği şeklindeki genel değerlendirmeye ilişkin görüş bildiren Wolf, Çin kaynaklı bir küresel resesyonun akla yatkın bir senaryo olduğunu, ama bunun resesyon beklentisi içine girmemizi gerektirmediğini savundu. Wolf, olası bir olumsuz senaryoda Çin devalüasyona giderken gelişmekte olan ülkelerin şoklara karşı manevra yapabilecek durumda olduğunu savundu.
Kaynak: BirGün Gazetesi
http://www.birgun.net/haber-detay/ekonomik-buyume-kuskusu-artiyor-89636....