• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Emekçiye gıdım vekile kepçe!

Emeklilerin maaşına yüzde 4 civarında zam yapılırken, eskiden milletvekilliği yapmış, tüm emeklilerin maaşının 2 bin 750 liradan 8 bin liraya yükseltilmesinin yankıları sürüyor. Milletvekillerinin normal maaşları da 12 bin TL oldu.

EVRENSEL
29.12.2011

Emeklilerin maaşına yüzde 4 civarında zam yapılırken, eskiden milletvekilliği yapmış, tüm emeklilerin maaşının 2 bin 750 liradan 8 bin liraya yükseltilmesinin yankıları sürüyor. Milletvekillerinin normal maaşları da 12 bin TL oldu. 658 TL’lik net asgari ücretin tam 18 katı…

Kendilerine bu ‘süper’ kıyağı yapanlar acaba 2012 yılında halka ne verecekler? Bu sorunun cevabı, milletvekillerinin kendilerine yaptıkları kıyağın bir gün öncesinde onayladıkları 2012 bütçesinde saklı.

Devlet, değişik kesimlere bütçeden parayı “Cari Transferler” adı verilen hesaptan akıtır. Bu hesap torba bir hesaptır. Cari transferler için ayrılan ödenek daha sonra kuruluşlar arasında dağıtılır. Bakalım vekillerimiz nasıl dağıtmışlar. Her yerleşim bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine yardım için kullanılan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonuna 3 milyar TL düşünülmüş.

Kömür, buzdolabı, erzak dağıtımı ve diğer benzer yardımlar için kullanılan bu fondan milyonlarca aile yararlanıyor. İki buçuk milyon yoksul çaresizlikten bu dağıtımlardan dolayı hükümete minnettar! Ama hangi vicdanlı insan milyonlarca insana 1 yılda ödenen bu paranın ihtiyaca merhem olabileceğini söyleyebilir.

65 Yaş üzerindekilere 110 TL ödenecek… Elde çapa bir ömür Karadeniz’in yamaçlarında çay bahçesi yeri açma işinde çalışan tanıdık bir emektarın sözüyle değerlendirelim yaşlılık aylığını: Gücüm yettiğince çalıştım. Hiç sigortam olmadı. Şimdi sadece sigara param devletten… Torunuma harçlık verdiğimde ise mecburen kısıyorum sigarayı!

2012 bütçesinde muhtarlara 348 TL aylık öngörülüyor. Kendilerine sigorta yaptırırlarsa anca sigorta primlerine yetecek düzeyde…

Devamı için: