• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Endonezya'da binlerce işçi grevde

Endonezya'da KSPI, KSBSI ve KSPSI adlı üç konfederasyon üyesi 1 milyon işçi 10 Aralık günü greve çıktı. İşçiler Başkan Joko Widodo'nun yakıt fiyatlarını artırmasından sonra ücret artışı talep ediyorlar. Cakarta'da 50.000 kişi taleplerini dile getirmek için Başkanlık Sarayı'na kadar yürüdü.

15.12.2014

10 Aralık eylemi, sendikaların 2015 asgari ücretine tepki göstermek için düzenlediği bir hafta önceki gösterilerden sonra geldi. Endonezya'da asgari ücret eyaletlere göre belirleniyor. 

10 Aralık günü ülkedeki üç konfederasyon, büyük şehirlerde 1 milyon dolayında işçiyi kapsayan ulusal bir grev düzenledi. Sadece Cakarta'da 50.000 dolayında işçi sokaklarda gösteri yaptı.

Sendikalar devlet başkanının yakıt fiyatlarını artırmasına karşı çıkıyor. Yapılan zam işçilerin satın alma gücünün yüzde 50'sini fiilen kaybetmesi anlamına geliyor.

Sendikalar her eyalet valisinin asgari ücreti 272,7 dolara çıkarmasını ve pahalılığın hesaplanmasında esas alınan kalem sayısının 60'tan 84'e çıkarılmasını talep ediyor.

Emeklilik sisteminde yapılacak değişikliğin 1 Temmuz 2015'te yürürlüğe girmesinde mutabakata varılmıştı, ama nasıl uygulanacağı konusunda kaygılar artıyor.
KSPI adlı konfederasyonun başkanı Said İkbal bu konuda şöyle  diyor:

“Yasa halen yürürlükte. Yapılması gereken, hükümetin yasanın uygulanmasını sağlayacak bir kararname çıkarması. Yasa uygulanınca, emeklilik sisteminden 44 milyon işçi yararlanacak.”

Endonezya'da Ocak 2014 itibariyle bütün yurttaşlara uygulanması amaçlanan genel bir sağlık sigortası sistemi, hâlâ 10 milyondan fazla kişiyi kapsam dışında bırakıyor. Sendikalar bu düzeydeki sağlık sigortası sisteminin 1 Ocak 2015 itibariyle herkese eksiksiz uygulanmasını talep ediyor.

Grevi düzenleyen sendikalar Endonezya'da hızla büyüyen taşeron işçiliğine son verilmesini de talep ediyor.

Said İkbal şöyle diyor:

“16 milyon taşeron acenta işçisinin doğrudan istihdam edildiğini görmek istiyoruz. Ve eğer hükümet yasaya uygun davranacaksa, bunun olması gerekiyor”

Konfederasyonlar beş başlık halindeki taleplerini sunmak için 11 Aralık 2014 günü Endonezya Temsilciler Meclisi'yle görüştü. IndustriALL Küresel Sendika üyesi Endonezya Metal İşçileri Federasyonu'nun (FSPMI) sözcüsü Rusli şu açıklamayı yaptı:

"Bugünkü mitingde öne çıkardığımız taleplere hükümetin nasıl tepki verdiğini göreceğiz. Yanıt vermezlerse, ülke çapında grev düzenleyeceğiz.”

Sendikalar arasında birlik

Birlik oluşturmak üzere 11-12 Aralık günlerinde toplantı düzenleyen IndustriALL Küresel Sendika üyesi örgütler, mücadele vermekte olan sendikaları desteklediklerini açıkladı.
Endonezya'da IndustriALL üyesi sendikalar halen model bir toplu sözleşme taslağı hazırlamak ve ayrıca Endonezyalı bütün kadın işçilere 14 haftalık analık izni sağlanması için bir kampanya düzenlemek üzere ortak bir çalışma yürütüyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika