• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Eni'nin İtalya'da Üretimi Azaltma Planlarını Sendikaların Kararlılığı Geriletti

IndustriALL Küresel Sendika'ya bağlı İtalyan sendikaları Filctem-Cgil ile Femca-Cisl ve Uiltec-Uil, enerji devi Eni Grubu'nun planlarına karşı bir dizi ortak eylem düzenledi. Temmuz başlarında açıklanan planlar grubun İtalya'daki rafineri yatırımı planında büyük değişiklikler yapılmasını öngörüyordu.

06.08.2014

Şirket ve hükümet ile yapılan bir dizi görüşmeden sonra, 31 Temmuz'da, Gela ve Porto Marghera rafinerileri konusunda Eni ile anlaşmaya varıldı. Şirketin büyük değişiklikler öngören planları uygulanmış olsaydı bundan en çok söz konusu anlaşma zarar görmüş olacaktı.

Sendikalara göre, taraflar, şirketin belli işletme birimlerini, özellikle Gela rafinerisinin 1 nolu üretim hattını yeniden faaliyete geçirmesini öngören yazılı bir anlaşmaya vardılar. Amaç, Temmuz 2013 ve Şubat 2014'te imzalanan anlaşmalarda öngörülen program uyarınca Porto Marghera'daki “yeşil rafineri”ye dönüşüm projesinin ikinci aşamasına yatırım yapılmasını sağlamak.

Sendikaların 29 Temmuz'da ilan ettiği ülke çapındaki grev eylemini işçilerin yüzde 90'dan fazlası destekledi. İtalya'da Eni işçilerini yıkıma uğratacak girişimi protesto etmek için işçiler Roma'da Millet Meclisi'nin önünde bir araya geldiler.

Daha önce kabul edilen strateji ve yatırım planı açıklanmış olmasına rağmen, Eni, birkaç hafta önce, Gela rafinerisinin en son teknolojiye göre dönüştürülmesini de öngören planlarında değişiklik yaptığını açıkladı. Buna göre, Gela rafinerisi sökülecek ve yeni bir “yeşil rafineri” kurulacaktı. Ne var ki, bir öncekinden farklı olarak bu yeni plan, Gela bölgesinde en azından 2.500 işçinin ve onların ailelerinin istihdamını ve yaşam koşullarını tehlikeye atıyordu. Ayrıca, ekonomik yönden yoksul Sicilya'da gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 7 oranında düşmesine yol açıyordu.

İtalya'da ve genelde Avrupa ile gelişmiş ülkelerde rafineri sektörü ciddi zorluklarla karşı karşıya ve bunun sonucunda tesisler kapanıyor, yığınsal iş kayıpları oluyor. Bu durum, sektörün tümündeki İtalyan işçilerinin, Eni'yi uyarmak amacıyla iki saatlik bir greve çıkmasına yol açtı. Sendikalara göre, Eni, arama ve üretim faaliyetleri kâr getirdiği sürece, rafinaj ve pazarlama alanındaki zorlukların üstesinden gelmeye ve işyeri kapatmaları/işten atmaları önlemeye odaklanmalıydı. 

Sendikalara göre, Eni güçlü ekonomik, teknik kaynaklara ve işgücü kaynaklarına sahip ve Eni'nin ana hissedarlarından biri olarak devlet, Eni'nin İtalya'daki hayati varlığını sürdürmesi için (Avrupa Birliği kuralları çerçevesinde) olumlu bir rol üstlenmelidir.

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan bu konuda şöyle dedi: “IndustriALL Küresel Sendika, bu önemli sonuca ulaşılmasında İtalyan sendikalarının gösterdiği kararlılığı ve direnişi selamlıyor.”