• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

EPTA ile serbest bölgede kazanım

Avrupa Serbest Bölgesi’nde gerçekleştirilen ilk grev işçilerin net maaş artışı ve daha önce elde edemediği sosyal haklarının tamamını kazanması ile sonuçlandı. EPTA İstanbul A.Ş’de greve çıkan BMİS üyesi işçiler şirketi toplu sözleşme masasına oturttu.
 

22.05.2012

Türkiye’nin en büyük serbest bölgelerinden birisi olan Tekirdağ Çorlu’da kurulu Avrupa Serbest Bölgesi’nde çıkılan ilk grev, toplu sözleşme ile sonuçlandı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş (BMİS) sendikasına üye EPTA İstanbul A.Ş işçileri ile şirket arasındaki toplu görüşme süreci tıkanınca 11 Mayıs’ta işçiler greve çıkmıştı. Grev 17 Mayıs’ta yapılan anlaşma ile sona erdi. Serbest bölgeler sınırsız emek sömürüsünün yaşandığı sanayi bölgeleri olarak öne çıkıyor. Bu bölgelerde sendikal, sosyal ve ekonomik haklara dönük kazanımlar oldukça önem kazanıyor.

BMİS tarafından yapılan yazılı bir açıklama ile grevin kazanımla sonuçlandığı duyuruldu. BMİS açıklamasında sendika ile EPTA İstanbul arasında varılan anlaşmaya göre 1 Nisan 2012 tarihinde geçerli olmak üzere işçi ücretlerinin ortalama olarak net 140 TL arttığını, hiçbir sosyal hak ödenmeyen işyerinde ilk toplu iş sözleşmesi ile ikramiye başta olmak üzere tüm sosyal hakların elde edildiğini duyurdu.

Sendika açıklamasında toplu sözleşmede anlaşmaya varılan maddeleri de kamuoyuna duyurdu. BMİS’in toplu sözleşemeye ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

Sendikamız ile Epta İstanbul işvereni arasında varılan anlaşmaya göre 1 Nisan 2012 tarihinde geçerli olmak üzere işçi ücretleri ortalama olarak net 140 TL artmış oldu.
Hiçbir sosyal hak ödenmeyen işyerinin ilk toplu iş sözleşmesi ile ikramiye başta olmak üzere tüm sosyal haklar elde edildi.
Epta İstanbul işçileri 6 günlük grevlerinin sonucunda ayrıca net 600 TL toplu ödeme elde ettiler.
Avrupa Serbest Bölgesindeki ilk grev olarak tarihe geçen Epta İstanbul işçileri ASB’de çalışan işçilere hak almanın yolunu da göstermiş oldular.
İşyerinin ilk toplu iş sözleşmesi ile elde edilen haklar şöyle gerçekleşti:
İkramiyeler: Birinci Yıl 30, İkinci yıl 45, Üçüncü yıl 75 günlük ücretler tutarında aylık ödeme.
Sosyal paket: 20,00 TL/ay net
Bayram ödeneği: 2* 140 TL/yıl net
Çocuk ödeneği: Çocuk başına 10 TL/ay net
Öğrenim ödeneği: Tüm öğrenim düzeyleri için brüt 5 günlük asgari ücret tutarında net ödeme.
Askerlik ödeneği: 15 günlük brüt asgari ücret tutarı
Evlenme: 15 günlük brüt asgari ücret tutarı
Doğum: 15 günlük brüt asgari ücret tutarı
Ölüm ödeneği: İşçinin ölümü için 30 günlük brüt asgari ücret, yakınlarının ölümü için 15 günlük brüt asgari ücret, iş kazası nedeniyle brüt 60 günlük asgari ücret tutarında.
İzin sürelerinde ise tüm izinler için (yıllık, evlenme, doğum, ölüm vb.) yasal sürelerin üzerinde izin süreleri kazanıldı

Kaynak: www.sendika.org