Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın Olağanüstü Genel Kurulu'nda Ercan İpekçi yeniden başkanlığa seçildi. Ercan İpekçi ve Turgut Dedeoğlu'nun listelerinin yarıştığı genel kurulda 117 delege oy kullandı. Ercan İpekçi yeniden genel başkanlığa seçilirken, İpekçi'nin listesinden İbrahim Koç yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Turgut Dedeoğlu'nun listesi İpekçi'nin listesini deldi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası Olağanüstü Genel Kurulu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Salonu'nda yapıldı. İki listenin yarıştığı genel kurul seçimlerle sona erdi. Anadolu Ajansı'nda yönetimin baskısı sonucu yaşanan istifalar üzerine, Ankara Şubesi'nin muhalefetiyle toplanan olağanüstü genel kurulda, zaman zaman tartışmalar yaşandı.
Genel kurula, TGS eski başkanı Ziya Sonay ile Avrupa Gazeteciler Sendikası Federasyonu Başkanı Arne König de katıldı. Divan kurulu başkanlığına Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın'ın seçildiği genel kurulda, Ertuğrul Mavioğlu, Cumartesi Anneleri'nin oturma eylemine katılmak için önerge verdi. Önerge, 23'e karşı 27 oyla reddedildi.
Saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını yapan TGS Başkanı Ercan İpekçi, TGS olarak tutuklu gazetecilerin durumuyla yakından ilgilendiklerini, Türk-İş içerisinde muhalif sendikalarla birlikte hareket ettiklerini hatırlattı. Yönetime geldikleri 1 buçuk yıl içerisinde tüm kararların sendika organlarınca alındığını söyleyen İpekçi, “AA'da iyi bir TİS imzaladık. Ama süreç daha sonra siyasal iktidarın müdahalesiyle aleyhimize kullanıldı. Basın özgürlüğü sorununu uluslararası arenada gündeme gelmesinde önemli roller üstlendik. AA'da da özgürlükler ayaklar altına alınırken aynı duruşu sergiledik” diye konuştu.
KÖNİG: HALEN 100 GAZETECİ TUTUKLU
Avrupa Gazeteciler Sendikaları Federasyonu Başkanı Arne König, 10 yıl önce de Türkiye'ye basın özgürlüğüyle ilgili rapor hazırlamak için geldiğini, aradan geçen sürede değişen bir şeyin olmadığını söyledi. König, “Yaklaşık 100 gazeteci tutuklu. Son zamanlarda bunlardan bir kısmının serbest bırakılması eğilimi gösterse de, bu gerçekleri değiştirmiyor” diye konuştu,
Konukların konuşmalarından sonra, delegeler söz aldı. Mevcut yönetime muhalif Ankara Şubesi Başkanı Göksel Yıldırım, genel kurulun geç toplandığını, bundan sonra yaşananların telafisinin zor olduğunu söyledi. Şube olarak TGS başkanının AA önünde yaptığı açlık grevine destek vermediklerini itiraf eden Yıldırım, genel merkezin her dediğini yapmak zorunda olmadıklarını da ifade etti. TGS Ankara Şubesi'nden Gamze Aras da, Anadolu Ajansı'nda yaşanan süreci anlattı.
'SENDİKAYA SAHİP ÇIKMAK ERKEKLİK İSTER'
Genel kurulda Ercan İpekçi'ye karşı başkan adayı olarak çıkan Turgut Dedeoğlu, Türkiye'de sadece gazetecilerin değil, tüm emekçilerin sorunları bulunduğunu söyledi. Dedeoğlu, özel sektörde örgütlenme oranının yüzde 2 olduğunu belirterek, “TGS'nin örgütlenme sorunu var. AA'da bir deprem yaşandı. Göçük altında çok arkadaşımız var ve onlar bu genel kuruldan umut bekliyorlar. Biz AA üzerindeki molozu kaldırmak için yola çıktık” diye konuştu. “Sendikaya sahip çıkmak erkeklik ister, adamlık ister” şeklindeki Dedeoğlu'nun sözleri, salonda özellikle kadın delegelerin tepkisini çekti.
‘BİRLİK KONGRESİNE ÇEVİRELİM’
Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu da, muhalif delegelerin ortaya koyduğu gerekçelerle genel kurulun toplanmasının bir anlam taşımadığını ifade etti. Mavioğlu, “Sendika mücadele anlayışını ve vizyonunu değiştirmeli. Doğru sorular sorulmadığı durumda doğru çözümler üretilemeyecek. Yetkisi düşürülen bir sendikayla karşı karşıyayız; Eylül sonu itibarıyla tek kuruş geliri olmayan bir sendika” diyerek, TGS'nin içerisinde bulunduğu duruma dikkat çekti. TGS'nin örgütlendiği gazetecilik alanının çok kaygan ve kaypak olduğunu vurgulayan Mavioğlu, Bu kongreyi olağanüstü kongre olmaktan çıkarıp, birlik kongresine çevirmemiz gerek. Başbakanın doğrudan hedefi olan TGS yönetimine 'Hayır' demek istemiyorum. Bu genel kurul, başbakanın göndermek istediği bir ismi gönderen kongre olmasın” şeklinde konuştu.
32 yıllık meslek hayatında TGS'nin ilk defa hak ve özgürlüklere sahip çıktığını ifade eden Musa Ağaçık, Ankara Şubesi'nin açlık grevine destek vermemesini eleştirdi. TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya, son kişi kalana kadar sendika için mücadele edeceğini belirtti.
Rahmi Yıldırım da, TGS'nin yeniden sınıf mücadelesinde yerini aldığını hatırlatarak, “Sendikamız siyası iktidarın hedefindedir. Marks, işçi sınıfının zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyi kalmamıştır ama kazanacağı bir dünya var demiştir. Sendikamızın da kaybedecek bir şeyi kalmamıştır. Mücadelesini ona göre yürütmelidir” dedi.
TGS Olağanüstü Genel Kurulu'nun ilk günkü oturumu, Ercan İpekçi'nin konuşmalara yanıt vermesi ile sona erdi. Divan başkanlığına, Ercan İpekçi ve Turgut Dedeoğlu'nun genel başkanlık için yaptıkları adaylar tarafından oluşturulan iki liste sunuldu.
İPEKÇİ YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ
TGS’nin Olağanüstü Genel Kurulunda Genel Başkanılığa Ercan İpekçi yeniden seçildi. Çarşaf liste ile yapılan seçimlerde İpekçi’nin listesinden 1 kişi daha girerken, muhalif listeden ise 6 kişi girdi. Seçim sonuçlarına göre Genel Başkan Ercan İpekçi, Genel Sekreter Göksel Yıldırım, Genel Mali Sekreterliğe Uğur Güç, yönetim kurulu üyeliklerine ise İbrahim Koç, Selahattin Oğuz, Şehriman Kılıç, Cem Kor ve Mete Öztürk seçildi.