ESEN PLASTİK İŞÇİLERİ EYLEM YAPTI

07.04.2007

ESEN PLASTİK İŞÇİLERİ EYLEM YAPTIDün akşam (07.04.2007) 18.00 sıralarında Çiğli İAOSB’de bulunan Esen Plastik ve Profil Fabrikası önünde toplanan bir grup işçi basın açıklaması yaptı. Petrol-İş Sendikasına üye oldukları için işten atıldıklarını söyleyen işçiler tek suçlarının sendikaya üye olmak olduğunu belirttiler. Çalışma koşullarının çok ağır, ücretlerin çok düşük olduğu fabrikada yasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduklarını, bunun üzerine işveren tarafından kıdem tazminatları ve diğer alacakları bile ödenmeden işten atılarak açlığa mahkum edildiklerini belirten işçiler; “İş, Ekmek Yoksa Barış da Yok” , “Buraya Sendika Mutlak Girecek”, “Sendika Hakkımız Engellenemez” şeklinde sloganlar atarak işvereni protesto ettiler.İşçilerin örgütlendikleri Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül Fabrika önündeki işçilere hitaben bir konuşma yaptı ve bu işin peşini bırakmayacaklarını, sendikaya üye olmanın bir hak olduğunu, bunu engellemenin suç olduğunu, dolayısıyla işverenin suç işlediğini söyledi. Önümüzdeki günlerde fabrika önünde direniş başlatarak bütün Organize Sanayi Bölgesine ve İzmir kamuoyuna Esen Plastik İşverenini afişe edeceklerini belirtti. İşvereni yaptığı yanlıştan dönmeye davet etti. Fabrikanın girişinde asılı bulunan “Üretim İşçileri Aranıyor” yazılı levhayı işaret eden Doğangül “ bu ilan her şeyi açıkça göstermeye yetiyor, madem işçi fazlası var, neden yeni işçiler arıyorsunuz? Şu anda işten çıkardığınız ve her biri 7-8 yıllık işçiniz olan bu insanlardan daha uygun işçi mi bulacaksınız? Suçüstü halidir bu. Yakalandınız. İşten attığınız işçilerin hiçbir suçları yok! Suçlu sendikalı işçiye tahammül edemeyen Esen Plastik işverenidir” dedi. İşten çıkarılan işçilerin yol açtığı istihdam açığını kapatabilmek için 12 saatlik iki vardiyalı çalışma sistemine dönüldüğü, bu yüzden de çalışma koşullarının iyice ağırlaştığı işyerinde önümüzdeki günlerde gerilimli bir ortam oluşacağı belirtiliyor. Fabrika önünde toplanan işçilerin de, giriş kapısı önündeki işveren yetkililerinin de bir hayli gergin olduğu yüzlerinden belli oluyordu. Vardiya değişimi için işe gelen ve 19.00’da işten ayrılacak olan işçilerin fabrika önündeki arkadaşları ile temas etmemesi için işveren yetkilileri bir hayli çaba sarf ettiler. İşten atılan işçiler saat 19.30 sıralarında, daha sonra tekrar buluşmak üzere fabrikanın önünden ayrıldılar. BASIN AÇIKLAMASI SENDİKAYA ÜYE OLMAK SUÇ MU? 07.04.2007 Evet, “ESEN PLASTİK” İşverenine göre suç!Anayasamız ve ilgili yasalarımızda yazılanlar ne derse desin, bazı işverenlere göre sendikaya üye olmak suç! Bunları kafamızdan uydurmuyoruz. Bundan önceki pek çok örnekte olduğu gibi, “ESEN PLASTİK AŞ”nin Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikasında da işçiler sendikaya üye oldukları için işten atıldılar; hem de, 4857 sayılı iş yasasının 25-2 maddesinden, yani suçlu olarak, tazminatsız, ihbarsız! Sayıları yirmiyi bulan işçi, çoluk- çocuklarıyla birlikte açlığa mahkum edildiler! Ve işveren, eğer sendikadan istifa etmezlerse diğer işçileri de işten atacakmış!Şimdi buradan bütün İzmir kamuoyuna, yasaları uygulamakla görevli olanlara ve içeride şu anda fabrikada çalışan tüm işçilere sesleniyoruz:Sendikaya üye olan ve bu yüzden işten atılan işçiler suç işlememiş, yasal haklarını kullanmışlardır. İşçiler değil, onları işten atarak örgütlenmelerini engellemeye kalkışan Esen Plastik işvereni suç işlemiştir. Sendikaya üye olmayı engelleyenler, Ceza Kanunumuza göre 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılırlar. Ayrıca hiçbir işçi haksız yere işten çıkarılamaz! Bu işin peşini bırakmayacağız, Petrol-İş olarak bütün işçilerin haklarını aramaya devam edeceğiz. Onlara baskı yapan, haksız yere işten atan patron ve onun temsilcilerini yasalara uymaları için uyarıyoruz. Haksız yere attığınız işçileri derhal işlerine geri döndürün! Aksi halde siz zararlı çıkacaksınız.İşçilerin işten atarak bozduğunuz çalışma barışı daha da bozulacak; doğal olarak bu da verimi düşürecek. Her an işten atılabileceği korkusuyla çalışan işçiden verim alınabilir mi?Şunu herkes çok iyi bilsin: İşçileri işten atmakla sindiremeyecekler. Sadece insan gibi çalışmak ve geçinebilecek kadar bir ücret alabilmek için sendikalı olmak isteyen işçileri, bu tavırlarından hiçbir güç geri çeviremeyecektir! Yetkilileri de göreve davet ediyoruz: Şu anda bu işyerinde çalışma koşulları o kadar ağır ki, işçilerin hafta tatili hakları yok! Haftalık 45 saat olan yasal çalışma sınırı kat kat aşılmaktadır. Vardiyalı olarak çalışan işçiler uzun bir süredir hiç hafta tatili yapmamışlar. Şimdi ise, (işten çıkarılan işçilerin yarattığı işgücü açığı nedeniyle) sabah yedi - akşam yedi olmak üzere günde 12 saat çalışmaktalar. Kısacası işlerin yoğun, ücretlerin düşük olduğu, insanca bir çalışma ortamının ise hiç olmadığı bu işyerinde işçiler, sendikaya üye olmaktan başka çarelerinin kalmadığını söylüyorlar. Eğer bu suç ise, bu suçu işlemeye devam edeceğiz diyorlar! İnanmayan gelsin sorsun işçilere! Biz de Petrol-İş Sendikası olarak onların sesini duyurmaya çalışıyoruz ve bir kez daha sesleniyoruz:Yasalara herkes uymalıdır. Sendikaya üye olmak her insanın en doğal yurttaşlık hakkıdır! Bizi korkutamazsınız, biliyoruz ki korkunun ecele faydası yoktur! Bu koşullara razı olmaktansa, hakkımızı aramayı, insan gibi yaşamak için mücadele etmeyi, gerekirse bu uğurda bedel ödemeyi çoktan göze aldık biz!Petrol-İş olarak biz de işten atılan bütün işçi kardeşlerimize sahip çıkacağımızı bütün ilgililere duyuruyoruz: ESEN PLASTİK İŞÇİSİ YALNIZ DEĞİLDİR!Petrol-İş Sendikası AliağaŞube Yönetim Kurulu adına İbrahim DOĞANGÜLBaşkan