Eti Maden Bandırma İşletme Müdürlüğü'nde çalışan yaklaşık 400 Petrol-İş Sendikası üyesi, 15 Ocak Perşembe günü, işletmenin Danıştay kararına rağmen taşeron işçi çalıştırmasını fabrika önünde protesto etti.
Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı İsmail Kayan yaptığı açıklamada, Eti Maden Bandırma İşletme Müdürü Recep Şekerci’nin keyfi uygulamalarda bulunduğunu söyledi. Kayan, Danıştay 3.Dairesinin Eti Maden İşletme Müdürlüğü'ndeki araştırma ve geliştirme laboratuvarı, kırma, eleme ve ayıklama bölümlerinde taşeronlaşma yapılmayacağı yönünde kararının bulunmasına rağmen, Bandırma İşletme Müdürlüğü'nde bu işlemlerin taşeron yoluyla yapıldığını öne sürdü. Eti Maden Bandırma İşletme Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulması planlanan 7’li vardiya sistemle ilgili de konuşan Kayan, bu sistemle fabrikalar bünyesindeki temizlik işlerinin taşeronlara verilmek istendiğini söyledi. Kayan, 7’li vardiya sistemde iddia edildiği üretimi arttırmayacağını bilakis üretimin düşüreceğini iddia etti.
Hafta başında etkili olan fırtına ve yağışta üyelerimizin yemekhaneye gitmeleri için işletme müdürlüğü tarafından araç tahsis edilmediğini açıklayan Kayan, o kar ve tipi de üyelerimiz yemekhaneye gidebilmek için 1.5 km yürümek zorunda kalıyor dedi. Kayan “İşletme Müdürlüğü bu konuda mecburiyetlerinin olmadığı dile getiriliyor. Bunun insani boyutu da var. Geçtiğimiz yıllarda özellikle soğuk ve fırtınalı havalarda üyelerimizin yemekhaneye rahatlıkla gidebilmeleri için araç tahsisi yapılıyordu. Mecburiyetiniz yoktu o zaman neden araç tahsisi yaptınız”diye sordu.
Üyelerimiz kar ve tipi de yemekhaneye gitmesi için araç tahsis etmeyen işletme müdürülüğünün, yemekhane önünde bulunan çam ağaçları ve çimlerin sulanması için 100 bin TL’nin üzerinde yatırım yaptığını öne süren Kayan “İşletme müdürlüğü tarafından yapılan bu yatırım sonrasında Orman İşletme ve Tarım İlçe Müdürlüğüyle görüştük. Müdürlükler ilçede yıl içerisinde metrekareye düşen yağış miktarının yeterli olduğunu bundan dolayı sulama sistemine gerek olmadığı yönünde bizlere görüş bildirdiler. İşçiyi yağmurlu havalarda yemekhaneye götürmek için araç tahsis etmeyenler ihtiyaç olmamasına rağmen çam ağaçları için sulama sistemi yapmaktadırlar. Bu ne yaman bir çelişkidir.”ifadelerini kullandı.
Borlara sahip çıkmaya devam edeceğiz
Kayan, bütün bu keyfi uygulamalara rağmen, işçilerin ve borların geleceğine sahip çıkmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Basın açıklamasının ardından üyelerimiz İşletme Müdürü Recep Şekerci aleyhine sloganlar attı. İşletme müdürlüğünün araç tahsis etmemesi üzerine eyleme katılan yaklaşık 400 üyemiz, 10 km uzaklıktaki şehir merkezine yürüyerek gitmek zorunda kaldılar.