Fas'ta üç ulusal sendikal merkez (UMT, CDT ve FDT) Ocak ayı sonlarında ülkedeki ekonomik, sosyal ve politik durumun görüşüldüğü bir toplantıyla birlik yönünde tarihi bir girişim başlattı.
Bu önemli tarihi adım, Fas'ta hükümetin antidemokratik politikalarına karşı çıkmak ve bir özgürlük, demokrasi ve sosyal adalet toplumu kurulmasına katkıda bulunmak amacıyla sendikal hareketi birleştirme kolektif iradesini yansıtıyor.
Üç sendikal örgüt imzaladıkları ortak açıklamada, sendikal özgürlüklerin ihlalini, fabrika kapatmaları, işten atmaları ve sendika yöneticilerinin ve aktivistlerinin tutuklanmasını ve kovuşturulmasını kınıyor. Açıklamada, ayrıca, işçi sınıfının çıkarlarına aykırı ve adil olmayan mali yasaların dayatılması, sosyal diyalog ve toplu pazarlığın olmaması ve grev yasası tasarısını meclisten geçirmekte sendikalara rağmen ısrar edilmesi üzerinde duruluyor.
Açıklamayı imzalayan örgütler, stratejik bir seçenek olarak ortak çalışmayı sürdürmede, sosyal diyalogun ve toplu pazarlığın etkisizleştirilmesinden hükümeti sorumlu tutmada, hükümetin sosyal diyalogu ciddiye almasını ve toplu sözleşme uygulamasını benimsemesini talep etmede görüş birliği içindeydi. Sendikal merkezler, ayrıca, emeklilik ve grev hakkı gibi işçilerle ilgili konulardaki bütün yasa tasarılarını ve kararları geri çekmesi için hükümete çağrıda bulundu ve bütün Faslı işçileri özgürlüklerin ve hakların ihlaline karşı harekete geçmeye çağırdı.
Industriall Küresel Sendika'nın ve UMT'nin yönetim kurulu üyesi Abdelmacid Matual şöyle dedi: "Böyle bir girişim, Fas'ta işçi sınıfının haklarını ve kazanımlarını savunmak için sendikal çalışmayı birleştirme yönünde tarihi bir adımdır. Toplantı, halkın çıkarlarına aykırı hükümet kararlarının toplumsal tıkanıklığa yol açtığı, vatandaşların satın alma gücünün gerilediği ve işçiler ile sendikaların hak ve kazanımlarının ihlal edildiği bir zamanda gerçekleşti."
Metal, Makine, Elektrik ve Elektronik İşçileri Ulusal Sendikası (SNTIMMEE-CDT) Genel Sekreteri ve CDT Ulusal Konseyi üyesi Mohamed Elharif ise şu açıklamayı yaptı: "İşbaşındaki hükümet, sendikalar ile bir önceki hükümet arasında geçen yıl imzalanan sözleşmeleri yok sayıyor. Üç ulusal merkez, hükümetin tutumunu dikkate alarak, işçilerin taleplerini hayata geçirmek için gelecekte yapılacak eylemleri görüşmeye devam edecek.”
“Bu birlik girişimi umut ve cesaret vericidir” diyen IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan şunu vurguladı: “MENA bölgesinde sendikal hareketin yapması gereken budur. Bu örnek girişimi IndustriALL tümüyle destekliyor.”