Gebze Şubemizde 23 Mart Cuma günü, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşecek olan Referandum ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması metnini Gebze Şube Başkanımız Süleyman Akyüz okudu. Toplantıya Tekgıda-İş, Tümtis, Lastik-İş, Birleşik Metal-İş, Nakliyat-İş, Çelik-İş, Eğitim Sen, Eğitim-İş Sendikaları, Emekliler Derneği, TMMOB, CHP Emek Bürosu ve basın katıldı. Gebze Şube Başkanımız Süleyman Akyüz basın açıklamasında metni okumadan önce ve okuduktan sonra bazı değerlendirmelerde bulundu.
Gebze Sendikalar Birliği referandum konulu basın açıklamasında net ifade ve tavır vermedi: Anayasa değişikliklerinden emekçiye fayda yok”
Süleyman Akyüz’e toplantı divanında Eğitim-İş, BMİS ve Çelik-İş Gebze Şube Başkanları Bülent Metin, Necmettin Aydın ve Şerafettin Koç eşlik etti.
Gebze Sendikalar Birliği, 16 Nisan 2017 günü gerçekleşecek referanduma ilişkin olarak açıklamasında öngörülenin aksine net bir tavır açıklamadı ama tüm emekçilerin sandığa gitmeden önce gerek mevcut gerek değiştirilmesi istenilen Anayasa’nın neresinde yer aldığını sorgulamasını istedi. Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi’nde gerçekleşen basın açıklamasında metin Gebze Sendikalar Birliği sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz tarafından okundu. “Anayasa değişikliklerinden emekçiye fayda yok! Emeğin haklarını merkeze almayan tüm yasalara emekçiler karşı çıkmıştır” başlıklı açıklamada emekçilerin sandığa gitmeden önce sorgulamasını istenilen maddeler şöyle sıralandı:
Bu Soruların Sorulması İstendi
“16 Nisan'da ise emeğin yararına değişikliklerin oylanmayacağını hepimiz biliyoruz. Şimdi tüm açıklığıyla soruyoruz, Anayasa Değişiklikleri İle;
İşsizlik sorunu çözülecek mi?
Kıdem tazminatımız güvence altına alınacak mı?
Taşeron işçiler kadroya alınacak mı?
Sendikal hakların kullanımındaki engeller kaldırılacak mı?
Vergi adaleti sağlanacak mı?
Alım gücün artacak mı?
Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) dayatması son bulacak mı?
Kamu emekçilerinin iş güvencesi ile ilgili tartışmalar son bulacak mı?
Ülkenin KHK’ler ile yönetilmesini istiyor musun?
Yasama, Yürütme, Yargının tek elde toplanmasını onaylıyor musun?
Yetkileri elinden alınmış ancak sayısı 600’e çıkarılarak bütçeden daha fazla pay alacak bir Meclisi onaylıyor musun?
Çocuklarımızın geleceği güvence altına alınıyor mu?
Eğitim ve sağlık hizmetleri nitelikli ve parasız oluyor mu?
Bu soruların yanıtı bellidir: Tüm emekçiler bunları düşünerek kararını özgürce vermelidir.
Bu gerçekten hareketle, referanduma sunulacak Anayasa değişikliklerinin emekçilere sağlayacağı bir kazanım bulunmamaktadır.”
Gebze Sendikalar
Birliği 28 Yaşında
Süleyman Akyüz basın açıklamasında metni okumadan önce ve okuduktan sonra bazı değerlendirmelerde bulundu. Gebze Sendikalar Birliği’nin Türkiye’de halen varlığını sürdürmeyi başaran tek sendikal birlik olduğunu ve kuruluşundan bugüne 28 yılı geride bıraktığını kaydeden Akyüz, “Birliğimiz emekle ilgili her konuda tavrını ve tarzını ortaya koymuştur. Nisan ayında gerçekleşecek referandum ile değiştirilmek istenen yenileşecek Anayasa’da da, mevcut Anayasa’da emekçilerin, bu Anayasalar’ın neresinde olduklarını sorgulamalarını istiyoruz” dedi.
Emekçiye Gelince OHAL!
Sendika üyeleri, örgütlü yaşayan emekçiler olarak uğradıkları baskı ve dayatmalardan esasla bu örgütlülüğe sahip olmayanların konumunu hazirundan düşünmelerini isteyen Akyüz, “16 Nisan, referandum süreci bitecek ve 1 Mayıs İşçi Bayramı gündeme gelecek. 1 Mayıs Gebze’de bu yıl da kutlanmalı, her yıl kutlanmalı. Geçtiğimiz sene bizi dar bir alana hapsedip bu sene için daha rahat bir ortamda kutlama sözü verdiler ancak OHAL dönemindeyiz. Bugün bu açıklamayı Cumhuriyet Meydanı’nda kitlesel olarak da yapabilirdik ama geçen yılın son günlerinde Nakliyat-İş Gebze’den sokağa çıkıp 30 kişiyle yapmak istediğimiz basın açıklamasına bile engel oldular. 15 Temmuz gecesi ve sonrası binler dışarıda, sokakta idi. Referandum sürecinden ötürü her yerde mitingler yapılıyor ama iş emekçiye geldi mi engel konuluyor. Emekçiler sandığa bu uygulamayı da göz önünde tutarak gitmeli” dedi.
Konfederasyonlar
Gebze’yi Serbest Bıraksın
Konusu açılmışken konfederasyon başkanlarına ve yönetimlerine de seslenen Süleyman Akyüz, “Henüz GSB’deki başkanlarımız ile oturup bu konuyu konuşmadık ama 1 Mayıs’ın Gebze’de kutlanmasından yanayız. Konfederasyon başkanlarımızın Gebze’deki şubelerini bağımsız bırakmalarını istiyorum. Ancak konfederasyon olarak alınacak bir karara şubelerimiz uymak durumunda olursa diyecek bir şeyimiz yok” diye konuştu.
Birlik Beraberliğimizi Korumalıyız
Bugün düzenledikleri toplantıda tabanlarından, “Evet” veya “Hayır” şeklinde bir açıklama beklentisinin olabileceğini ancak metinde yazılı uyarılar ile yetindiklerini kaydeden Akyüz toplumsal kutuplaşmanın farklı görüşlerdeki aile bireylerine kadar indirgendiğini kaygıyla izlediklerini belirtip emekçilerin tavrının her ne olursa olsun birlik ve beraberliğini koruyup topluma örnek olmasını, emekçilerin sorunlarına ilişkin ortak tavır alması gerektiğini söyledi.
Partinize Gidin ve Bunları Sorun
Akyüz, parti farkı gözetmeksizin aynı zamanda bir parti üyesi veya seçmeni olan emekçilere de seslendi: “İktidar partisine üyeyseniz gidin partinizin ilçe teşkilat başkanına emekçilerin durumunu, bu baskıları sorun. Muhalefet partilerine üyeyseniz partinize emekçilere yapılan edilenlere karşı neden bir şey yapmadığını sorun.”
Oldubitti İle Gündeme Getirildi
Basın açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verildi: “16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek bir Anayasa referandumu ile karşı karşıyayız. Ülkemizin yönetim sistemini kökten değiştirecek önemli bir referandum süreci yaşıyoruz. Ülkemiz hassas bir dönemden geçerken ve OHAL sürerken gerçekleştirilen bu referandum ne yazık ki, toplumda yeni gerilimlere neden olmakta ve halkımızın kutuplaşmasına hizmet etmektedir. Bu durumun temel nedeni, böylesi önemli Anayasa değişikliklerinin toplumsal uzlaşıdan uzak, farklı kesimlerin hassasiyetleri gözetilmeden, adeta bir oldubitti ile gündeme getirilmiş olmasıdır.
İki Keskin Cephe
Halkımız iki keskin cepheye bölünmeye çalışılmakta, referandum sürecinde başta emekçi kesimlerin hak mücadelesine olmak üzere demokratik haklara büyük engeller çıkarılmaktadır. Ancak tüm çabalara karşın işçiler ve emekçiler, sağduyulu davranmakta, birlik ve beraberliğe sahip çıkmaktadır.
Sonuna Kadar Hayır
Referandum sürecinde sendikaların ise yeri ve pozisyonu bellidir. Sendikalar emeğin hak ve kazanımlarından, demokratik ve sosyal haklardan yana olmak zorundadır. Sendikalar verdikleri mücadele ve gösterdikleri tavır ile geçmişten bugüne ülkemizde demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmuşlardır. Aynı biçimde sendikalar, emeğin haklarının kullanılmasının engellenmesine ve demokrasiden uzaklaşılmasına ise sonuna kadar hayır demiştir!
ILO Normları Benimsenmeli
Bilindiği üzere sendikal faaliyetler ve emeğin kazanımlarına, 12 Eylül Darbe Anayasası ile büyük bir darbe vurulmuş, haklarımızı kullanmamıza yasak ve engellemeler getirilmiştir. Sendikalar, Anayasa’nın emeğin hak ve menfaatlerinin arttırılması doğrultusunda değiştirilmesi ve ülkemizin daha demokratik bir hale getirilmesini savunmak zorundadır. Yeni bir Anayasa’da, darbe anlayışının getirdiği yasakçılık terk edilmeli, emeği ilgilendiren düzenlemelerde uluslararası insan hakları standartları ve ILO normları benimsenmelidir.
Grev ve Sendikalaşma
Engelleri Kaldırılmalı
Bu tespitlerden hareketle, başta Anayasa’da olmak üzere grev ve sendikalaşmaya dönük her türlü engel, kısıtlama ve yasaklamaların kaldırılmasını talep ediyoruz. Sendikal barajlar ve grev hakkını kısıtlayan düzenlemeler tümüyle kaldırılmalıdır. Yeni Anayasada, çalışma hakkı, parasız ve nitelikli eğitim ve sağlık hizmeti, iş güvencesi ve örgütlenme özgürlüğü garanti altına alınmalı, işyerlerinden başlamak üzere her türlü ayrımcılık terk edilmelidir. Yeni bir Anayasa, hak ve özgürlüklere dayalı demokratik bir sosyal hukuk devleti için gereklidir.
Mevcudun Dahi Gerisine Gidilecek
Üstelik, kuvvetler ayrılığı esasını ortadan kaldıran ve Cumhuriyetimizin temel ilkelerini tartışmaya açan Anayasa değişikliklerinin, demokrasimizin güçlenmesine hizmet etmeyeceği açıktır ve bu değişikliklerle mevcut darbe Anayasası’nın dahi gerisine gidilmektedir.
Ülkemizin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında toplumu kutuplaştıranlara inat emekçiler sağduyusunu kaybetmeden davranabilme kararlılığında olacaktır.
Emek Merkezli, Toplumsal Uzlaşılı
Gebze Sendikalar Birliği olarak Anayasa Değişikliklerinin emek merkezli olmasını, toplumsal uzlaşı ile hayata geçirilmesini talep ediyor, emekten yana olmayan ve toplumsal uzlaşıdan uzak bir Anayasa değişikliğinin ülkemize bir yarar sağlamayacağının bilinmesini kamuoyu ile paylaşıyoruz.”
10 Sendika, 1 Parti,
1 Meslek Odası
CHP Gebze Emek Komisyonu Başkanı İsmet Güven de GSB’nin basın açıklamasına katılarak destek verdi.
Gebze Sendikalar Birliği’ndeki basın açıklamasına Petrol-İş ile birlikte memur sendikalarından Eğitim-Sen ve Eğitim-İş, işçi sendikalarından Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Tek Gıda-İş, Nakliyat-İş, TÜMTİS, Çelik-İş, emeklilerin örgütlü olduğu Emekli-Sen’den Gebze Şube başkan ve yöneticileri ile işyeri temsilcileri katıldı. Ayrıca TMMOB Gebze İlçe Temsilciliği yönetimi ile CHP Gebze İlçe Emek Komisyonu Başkanı İsmet Güven de basın açıklamasını yerinde takip etti. Süleyman Akyüz’ün konuşmasının bir bölümünde nakliyat-İş Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal salondakilere, “Tazminat hakkımız gasp edilemez” ve “Yasaklar baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attırdı.