• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Geçinemiyoruz!

23.06.2015

İmdat Şahin / Tekirdağ

Tekirdağ’da greve çıkan işçiler, aldıkları ücretle geçinemediklerinden yakındı.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren EATON Polimer Fabrikası’nda çalışan işçiler, toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca grev kararı aldı. Taraflar arasında yapılan son görüşmede sendikanın maaşlarda iyileştirme talebi işverence kabul edilmedi. Bunun üzerine sendika aldığı grev kararını 17 Haziran’da uyguladı. Petrol-İş üyesi 2 bin işçi, 24.00-8.00 vardiyası bitimiyle birlikte Çarşamba günü greve çıktı. Fabrika önüne çadır kuran işçiler, grevde 3. günü geride bırakırken Petrol-İş Sendikası Mali Sekreteri Abidin Kaya da taleplerini Aydınlık’a anlattı.

370 TL ZAM TALEBİ

Petrol-İş Sendikası Mali Sekreteri Abidin Kaya, görüşmelerde işverenin ilk 6 ay için sıfır zam teklif ettiğini ve toplusözleşmenin 3 yıllık olmasını istediğini söyledi.
6 ay süren görüşmelerde bunu kabul etmeyeceklerini dile getirdiklerini ifade eden Kaya şunları söyledi: “6 ay süren görüşmeler sonunda EATON bize ilk altı ay için 190 TL, ondan sonrası için ise ortalama 205 TL zam teklif etti. Toplusözleşme süresini de 2 yıla indirdi. Biz sendika olarak yıllık 370 TL zam talep ettik. Teklifimizde inebileceğimiz son nokta buydu. Son görüşmemizde ‘grev olmasın, bu işyeri bizim ekmeğimiz’ dedik. Ancak kabul edilmedi. İşveren bir an önce kendini toparlayıp toplusözleşme masasına gelsin. İşçiler üretmeye devam etsin.”

‘MAAŞ YETMİYOR’

Grevdeki işçilerden Mesut Var da, aldıkları maaşın yetmediğinden yakındı. 1000 TL maaş aldığını söyleyen Var şöyle konuştu: “Bugün Çerkezköy’de kiralar 500 TL. Biz 1000 TL maaş alıyoruz. Doğalgaz, elektrik, su faturaları 300-400 TL tutuyor. Bize ne kalıyor ki? Çocuklarımız okula gidiyor. Ne yiyeceğiz, ne içeceğiz? Geçinemiyoruz. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımızı alana kadar da buradan ayrılmayacağız.”

İşçilerden Kemal Demir de, Polimer Fabrikası’nın 2011 yılında EATON’a satıldığını hatırlattı. EATON’un fabrikayı satın aldıktan sonra kapasitesini artırdığına dikkat çeken Demir, “Fabrika, kauçuk ve hortum üretiminde dünyanın üç şirketiden biri oldu. ‘Havada, karada, denizde ve uzayda EATON var’ sloganı kullanıyorlardı. EATON bir tek işçinin yanında olmadı” dedi.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi

http://www.aydinlikgazete.com/emek/gecinemiyoruz-h72411.html