Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar 19 Mayıs Cuma günü İzmit Beyaz Yalı Restaurant'ta sendika ve emek gündemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere bir basın toplantısı düzenledi.
Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar'ın 19 Mayıs Cuma günü İzmit Beyaz Yalı Restaurant'ta sendikamız adına düzenlediği basın toplantısında Genel Yönetim Sekreterimiz Ünal Akbulut da yer aldı. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol'un da katıldığı basın toplantısına Kocaeli basınından yoğun katılım gerçekleşti. Genel Başkanımız toplantı öncesinde Kocaeli Tv, Büyük Kocaeli Gazetesi, A Haber, Tv 41, Özgür Kocaeli Gazetesi, Mavi Kocaeli, Demokrat Kocaeli'nden gelen basın mensuplarıyla kahvaltı etti.
Genel Başkanımız Ali Ufuk Yaşar sözlerine 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayarak başladı.
Öncelikle Tüpraş’ta imzalanan toplu iş sözleşmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Genel Başkanımız; “Yürütülen diplomasi ve işçilerin 4 rafinerideki direnci sözleşmenin bitmesinde önemli rol oynadı. Tüpraş Türkiye’nin amiral gemisi. Çok güzel bir sözleşme imzaladık. Burada alınan rakamlardan ziyade Yüksek Hakem Kurulu'na gitmeden bu işin çözülmesi ve işçi iradesinin sözleşmeye yansıması çok iyi oldu. Eğer birlik ve beraberlik içerisinde olursak halledemeyeceğimiz bir şey yok. Bu sebeple ben Tüpraş işçisini alınlarından öpüyorum. Çok sağlam bir duruş sergilediler.” dedi.
Ardından kıdem tazminatı ile ilgili uygulamalara değinen Yaşar: “Öncelikle hem konfederasyonumuz Türk-İş hem de Petrol-İş Sendikası olarak kıdem tazminatında herhangi bir hak kaybına yol açacak bir düzenlemenin karşısında olduğumuzu vurguluyoruz. En temel haklarımızdan olan kıdem tazminatı, sendikaların kırmızı çizgisidir. Konfederasyonumuz Türk-İş'in 2015 yılındaki son Genel Kurulu'nda da kayıt altına alındığı üzere, hak kaybı getirecek bir düzenleme Genel Grev nedenidir. Petrol-İş Sendikası, kıdem tazminatında eğer bir hak kaybı söz konusu olursa, konfederasyonumuzun bu kararının gereğinin yapılması hususunda inisiyatif alacak ve mücadelenin öncüsü olacaktır.” dedi.
Kamuda çalışan işçilerin kadroya geçmesi ile ilgili konuşan Yaşar; “Petrol-İş, söz konusu düzenleme gündeme geldiği andan itibaren görüş ve taleplerini ifade etmiş, gerekli girişimlerde bulunmuştur. Talebimiz bellidir; kamuda asıl-yardımcı iş ayrımı yapılmaksızın tüm taşeron, mevsimlik ve geçici çalışanlar kadroya alınmalıdır. Ayrıca sadece kamuda değil özel sektörde de taşeron işçilerin sorunlarının çözülmesi için kapsamlı bir çalışma başlatılmalıdır. Ve nihai olarak yapılması gereken özel ve kamu ayrımı yapılmaksızın taşeron çalışmanın tümüyle kaldırılmasıdır. Dolayısıyla kamuda alt işveren ve geçici olarak çalışanların kadroya alınması konusu bir seçim vaadi olarak kalmamalıdır. Bu hususta derhal bir düzenleme yapılmalıdır. Petrol-İş, taşeron ve geçici çalışmaya karşıdır, sendika olarak 3 G yani güvenceli, güvenli ve geçinilebilir bir ücretle çalışma talebimiz var.” dedi.
Bu yıl ILO'da Türkiye işçi delegesi olarak Memur-Sen'in işçi delegesinin belirlenmesine ilişkin konuşan Yaşar, “Türk-İş en büyük konfederasyon. Memur-Sen’in ILO temsilcisi olması ile ilgili bir karar var. Biz bunu kabul etmiyoruz. Asıl olan çalışan işçidir. Memurları yok saymıyoruz. Ama ILO'da temsil hakkının, grev hakkı olmayan ve diğer uluslararası platformlarda kabul edilmeyen Memur-Sen’e verilmesini doğru bulmuyor ve kabul etmiyoruz. Bu karar gözden geçirilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Son olarak referandum ile alakalı da değerlendirme yapan Yaşar, “16 Nisan’da çoğunluk ile evet çıktı. Ancak yüzde 49’u da doğru okuyarak insanların taleplerinin de dikkate alınmasını istiyoruz. Verilen mesajın doğru anlaşılması gerekiyor.” dedi.