• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Genel Başkanımız Süleyman Akyüz İBB’de Toplu İş Sözleşmeleri İmza Törenine Katıldı

Genel Başkanımız Süleyman Akyüz’ün de katılımıyla İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) tarafından düzenlenen ve İBB’ye bağlı şirketleri kapsayan toplu iş sözleşmeleri imza töreni 1 Kasım Salı günü yapıldı.

02.11.2022

İBB’ye bağlı şirketleri kapsayan toplu iş sözleşmesi ve ek protokollerin imza töreni, Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Genel Başkanımız Süleyman Akyüz’ün de aralarında bulunduğu Türk-İş’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticilerinin katılımıyla 1 Kasım Salı günü yapıldı.

Konuşmasında Türk-İş’in bu sene 70’nci kuruluş yıldönümlerini kutladıklarını kaydeden Genel Başkan Ergün Atalay, sendikal örgütlenmenin önemine dikkat çekti. 
Türk-İş’in yaklaşık 1,3 milyon üyesi olduğu bilgisini aktaran Atalay, “Bu ülkede örgütlülük, yüzde 14. Şu anda 18 milyon çalışanın olduğu bir ülkede, yüzde 14 örgütlüyüz. İktidarına da muhalefetine de sesleniyorum: Çıkın topluma deyin ki, ‘Örgütlenin.’ Nereye örgütleniyorsa, örgütlensin. Kime güveniyorsa, özgürce oraya gitsin. Çünkü, örgütlülük olmadan hiçbir iş olmaz. Çünkü bu ülkede öyle ayrıştık ki, bunun bedelini ben de ödüyorum. Bunun bedelini siz de ödüyorsunuz. Bunun bedelini Sayın Başkan da ödüyor” dedi.

Konuşmasının devamında İmzalanan toplu iş sözleşmesi nedeniyle İmamoğluna’na teşekkürlerini sunan Atalay, “Ben burayı aramadan, hiç gelmeden noksansız meseleler halloldu. Ben, bugün buraya imzaya geldim. Arzu ediyorum, inşallah bu her yerde olur. Biz örgütlenmeye kalktığımız zaman, Türkiye’nin her yerinde hemen bizi kapının önüne koyuyorlar. İstisnalar hariç. Diyorlar ki, ‘Sendika istemiyoruz.’ En büyük firmalar bunu yapıyor. Bunu kurumlar yapıyor, kuruluşlar yapıyor. Bu, sürdürülebilir bir iş değil. Onun için, örgütlenmeyle ilgili siyasete ihtiyacımız var. Bütün partilere ihtiyacımız var. Bu örgütlenmenin önünü açsınlar” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı İmamoğlu, “Ülkemizde nüfusun neredeyse yüzde 10’unun, ülke zenginliğinin yüzde 70’sinin sahibi olduğunu düşündüğümüzde, işimizin ne kadar zor olduğunu, hep beraber hesaplamamız gerekir. Eşitlik ilkesini, temelden başlayıp düzeltme konusunda yoğun çaba göstermemiz şarttır. Nüfusumuzun yüzde 50’si ise, bu ülke zenginliğinin sadece ve sadece yüzde 4’üne sahiptir. Türkiye’de servetin yüzde 70’i, neredeyse sadece 8,5 milyon insanın elinde. Neredeyse 43 milyon insan ise, bu ülkenin, bu cennet vatanının nimetlerinin sadece yüzde 4’üne sahip” bilgilerini paylaştı.

Sosyal adalet kavramı içinde sendikaların önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Sendikalaşma hareketlerine her zaman çok değer vermişimdir. Eşitsizliklerin ortadan kaldırılması hususunda, kendi içerisindeki özgür ve bağımsız ortamların sağlanmasında, asla taraf olmadan mevcut endüstriyel ilişkilerin en çağdaş bir biçimde yürütülmesi, yöneltilmesi hususunda 8,5 yılı aşkın kamu hizmetinde bulunan bir Belediye Başkanı olarak, çok özenli davranmışımdır. Adil olmaya gayret etmişimdir. Ve hiç kimsenin hakkını, hiçbir kurumun hakkını çiğnetmeden süreç yönetmeye gayret etmişimdir” dedi.

Sendikamız Petrol-İş bir İBB kuruluşu olan İstanbul Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile 2005 yılından bugüne toplu iş sözleşmesi imzalamaktadır.