KÜRESEL ısınma, dünya çapında gıda üretiminde büyük düşüşe yol açan kıtlıklar ve gıda fiyatlarında büyük artışlar yaşanma sıklığını artırıyor. Araştırmacılar, ekstrem hava olaylarının bu yüz yıldaki her 10 yılın 7'sinde gerçekleşeceğini bulgusuna ulaştı. Küresel pazarda belli ürünlerin önem taşıması, kıtlık durumunda diğer ürünlerin üretimini de etkileme potansiyelini artırıyor. Araştırmalara göre iklim değişikliğinin en fazla gıda şokuna yol açacağı bölgeler Orta Doğu ve Afrika.
2008'de yaşanan bir gıda şoku nedeniyle pek çok tahılın fiyatı 2000 yılının fiyatlarına göre 2.8 kat artmış, dünya çapında yoksul ülkelerde büyük isyanlar yaşanmıştı. 2010-11 yularında ise Rusya son 40 yılın en kötü kuraklığını yaşamış, üretimdeki düşüş nedeniyle Kuzey Afrika ülkelerinde başlayan isyanlar Arap Baharı'na dönüşmüştü.
ABD ve Birleşik Krallık'tan araştırmacılar, son bulgularının 21. yüzyılda en çok pirinç, buğday, soya ve darının fiyatının artacağını gösterdiğini söylüyor. 2040 yılında yüz yılda bir görülen ve 30 yıl kadar etki gösterebilen büyük bir küresel kuraklık dalgası beklediklerini açıklayan biliminsanları 2070'ten itibaren her on yılın yedisinde küresel üretimi yüzde 10 azaltacak hava olayları görüleceğini öngörüyor. Birleşmiş Milletler'e göre artan nüfus nedeniyle 2050'de gıda talebi bugüne oranla yüzde 60 fazla olacak.
Kaynak: Birgün Gazetesi