• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

“Göçmen ev işçileri yalnız değildir”

08.08.2014

İstanbul’da göçmen bir ev işçisinin patronu tarafından şiddete uğramasının ardından İmece Ev İşçileri Sendikası bir açıklama yayımladı. Göçmen ev işçilerinin yalnız olmadığının belirtildiği açıklamada sorumluların yargılanması istendi. stanbul’da çocuk bakıcılığı yapan Özbekistanlı ev işçisi Dilnoza’nın işverenin şiddetine maruz kalmasının ardından İmece Ev İşçileri Sendikası bir açıklama yayımladı. Açıklamada Dilnoza’nın tek olmadığı belirtilirken göçmen ev işçilerinin kölelik koşullarında çalıştırıldığı vurgulandı. Açıklamada göçmen ev işçilerinin yaşam koşullarının sınır dışı edilme tehlikesiyle daha da ağırlaştığı ifade edildi ve şöyle denildi:

    Hiçbir hakka sahip olmayan göçmen ev işçileri işverenlerin sömürüsüne maruz kalıyor. Çalıştıkları evlerde kolayca işi terk etmesinler diye pasaportlarına el konuluyor, maaşlarının bir kısmı işten ayrılıncaya kadar kendilerine verilmiyor, gidecek yerleri olmadığından uzun iş saatlerine ve ağır işlere itiraz edemiyorlar. Ağrılıklı olarak yatılı çalıştıkları için mesai kavramı kayboluyor ve çalışma süreleri çok uzun hale geliyor;  gece-gündüz işverenin hizmetine hazır olmak zorunda kalıyorlar. İş yükleri ağır, özel hayat mahremiyetleri fazlasıyla sınırlı, ücretleri düşük ve sosyal yardımlardan yoksun durumdalar. Yetersiz beslenme ve barınma koşulları hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bunların yanı sıra göçmen ev işçileri çalıştıkları evlerde cinsel saldırı ve şiddet riskiyle, sokakta rüşvet ve polis baskısı ile yüz yüzeler. Onlar için dışarıda dolaşmak da tehlikeli olduğundan haftalık izinlerini bile kullanamıyorlar. Vize sorunu nedeniyle yıllarca memleketine gidemeyen, Türkiye’de çocuk doğurup kaçak olduğundan çocuğunu okula yazdıramayan pek çok göçmen işçi bulunduğu biliniyor.

Açıklamada göçmen ev işçilerinin karşı karşıya kaldığı sorunların en önemli kaynağının kayıt dışı çalışma olduğunun altı çizildi. Ayrıca “kaçak”, “yasadışı” gibi ifadelerle işçilerin suçlu gibi gösterilmesinden de vazgeçilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada şu talepler de yer aldı:

    Yasal izinlerin verilmesi kolaylaştırılmalıdır.
    Göçmenlerin ikamet ve çalışma izinlerine işverenlerinden bağımsız olarak başvurabilmesi sağlanmalıdır. Buna ek olarak çalışma izinlerinin ev hizmetleri ile sınırlandırılması uygulamasından vazgeçilmelidir.
    Göçmen ev işçilerinin maruz kaldıkları şiddet ve taciz olayları konusunda bilgi ve destek alabilecekleri çok dilli hizmet veren birimler ve bilgi hatları oluşturulmalı, ev işçileri bu tip durumlarda neler yapabilecekleri konusunda bilgilendirilmelidir.
    Kayıt dışı olarak çalışan göçmen işçilerin izin alma süreçleri hızlandırılmalı ve göçmen ev işçilerine insana yakışır iş ve yaşam koşulları sağlanmalıdır.

Kaynak: Sendika.Org