• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Grev başladı, yaşam durdu

Kamu emekçileri, toplu görüşme sürecinde hükümetin sefalet zammı ve sosyal haklarda ilerleme sağlamayan önerisine yaşamı durdurarak karşılık verdi. Okullarda, hastanelerde, vergi dairelerinde, garlarda "Bu iş yerinde grev vardır pankartı" asıldı meydanlarda buluşuldu.

24.05.2012

Kamu emekçilerinin toplu görüşmelerde hükümetin önerdiği sefalet zammına ve kısıtlı sosyal haklar önerisine karşı çıkmak üzere örgütlediği grev, 23 Mayıs gece yarısı 00.00'da demiryollarında başladı. Kamu emekçilerinin örgütlü olduğu iki sendika KESK ve Türkiye Kamu Sen tüm Türkiye'de, Memur Sen'e bağlı sendikalar ise çeşitli yerellerde greve katıldı. 

Sabah saatlerinde hastanelere, okullara ve vergi daireleri başta olmak üzere işyerlerine giden emekçiler davul zurnalar eşliğinde "Bu iş yerinde grev vardır" pankartı astı. İşyerlerinden başlatılan grevin ardından emekçiler öğlen saatlerinde alanlarda buluşulmak üzere toplandı. 

İlk tepki Faruk Çelik'ten: 'Yasada yeri yok 
Kamu emekçilerinin grevine hükümet cephesinden ilk açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten geldi. Çelik CnnTürk’te katıldığı programda mali disiplin gereği kamu çalışanlarına onların istediği oranda zam yapamayacaklarını, zam yaptıkları için iş bırakma eylemiyle karşı karşıya kaldıklarını savundu. Çelik herkesin hukuk dahilinde hareket etmesi gerektiğini söylerken iç hukukta iş bırakmanın yeri olmadığını söyledi. Bakanın bu açıklaması 12 Eylül Anayasa referandumunda memura grev hakkını propaganda eden AKP’nin aldatmacasının itirafı niteliğindeydi. Bakan, açıklamasında uluslararası hukuk sözleşmelerine göre kamu emekçisinin grev hakkı olduğu için iç hukuku vurgulamak zorunda kaldı 

Ankara 

Ankara'da okullarında buluşarak grev pankartlarını asan yaklaşık 2 bin Eğitim-Sen üyesi, Güvenpark'tan Milli Eğitim Bakanlığı'na yürüdü ve bakanlık önünde bir açıklama gerçekleştirdi. Eğitim emekçileri açıklamanın ardından miting alanı Ziya Gökalp Caddesi'ne geçti. Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi üyeleri de ODTÜ ve Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nden Ziya Gökalp Caddesi'ne yürüyüşe geçti. ODTÜ'den yürüyen kitlesel korteje direnişte olan TOGO işçileri de destek verdi.

Sağlık emekçileri Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nden, BES üyesi büro emekçileri de Ulus’taki vergi dairesi önünden, Kültür Sanat-Sen üyeleri Opera önünden, Haber-Sen üyeleri de TRT önünden, Tüm Bel-Sen üyeleri Ankara Büyükşehir Belediyesi önünden Kızılay’a yürüdü. 

Saat 12.30 itibariyle on binlerce kamu emekçisi ile onlara destek veren meslek odası, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti üyesi Ziya Gökalp Caddesi'nde bir araya geldi. Kamu emekçileri adına basın açıklamasını KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul okudu.

Greve çıkan Kamu-Sen üyeleri Abdi İpekçi Parkı'nda bir araya geldi. Az sayıdaki Memur-Sen üyesinin de katıldığı mitingin ardından yaklaşık 4 bin Kamu-Sen üyesi, KESK'in Ziya Gökalp Caddesi'nde gerçekleşen eylemine katılmak için harekete geçti. Polis ise kamu emekçilerinin bir araya gelmelerine izin veremeyeceklerini söyleyerek Kamu-Sen üyelerine gazla saldırdı. Polis saldırısı nedeniyle Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk başta olmak üzere çok sayıda kamu emekçisi fenalaştı.

İstanbul 

Avrupa Yakası’nda binlerce emekçi Çapa’dan Beyazıt Meydanı’na yürüdü. Eğitim Sen’lilerin kitlesel bir şekilde katıldığı yürüyüşte 4+4+4 eğitim sistemine karşı eylemler yapan Gazi İlköğretim Okulu Velileri ve Çapa'da direnişlerini sürdüren taşeron sağlık işçileri de yer aldı. Sefaköy’de sabah erken saatlerde Arel Üniversitesi önünde toplanan Eğitim-Sen ve Sefaköy Halkevi üyeleri, metrobüs duraklarında parasız ulaşım haklarını kullanarak Çapa’ya geldi.

İstanbul’da grev yürüyüşüne demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de katıldı. DİSK ve TTB temsilcileri Çapa'dan, TMMOB temsilcileri de Sirkeci'den Beyazıt'a yürüdü.


İstanbul Anadolu Yakası'ndaki emekçiler de Kadıköy Meydanı'nda buluşup parasız ulaşım haklarını kullanarak Sirkeci'ye geçti. Sirkeci'den binlerce emekçi Beyazıt'a doğru yürüyüşe geçti. BES ve Eğitim-Sen'lilerin yoğun katılımı dikkat çekerken direnişteki işçiler de kortejde yerlerini aldı.

Sirkeci ve Çapa'dan yürüyüşe geçen binlerce emekçi, Beyazıt Meydanı'nda buluştu. Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi ve üniversite öğrencileri bu sırada okuldan toplu bir şekilde sloganlarla çıkarak okulun kapısına "Bu işyerinde grev vardır" yazılı pankartı astı. Mitingde ilk sözü KESK Genel Başkanı Lami Özgen aldı. Özgen, kamu emekçilerinin taleplerini sıraladı ve "Bugün milyonların yüreği dağın far doğuracağını bekleyenlerin değil bizimledir" dedi. Özgen'in ardından İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören söz aldı ve orta sınıfın yok olduğunu dile getirdi. Son sözü de DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu aldı. Serdaroğlu, "mesele zam meselesi değil, mesele ülkenin karanlık bir geleceğe doğru ilerlemesi meselesidir" diyerek başladığı konuşmasında kamu emekçilerini selamlayarak sözlerini bitirdi. Konuşmaların ardından Eğitim Sen 4 No'lu Şube'nin müzik grubu sahne aldı. Müzik dinletisinin ardından miting son buldu.

İzmir 

İzmir’de grev toplanma alanı Basmane’ydi. Burada toplanan emekçiler Konak Meydanı'na yürüdü

Konak Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. Greve BTS’li demiryolu emekçilerinin yoğun katılımı vardı. Açıklamanın yapıldığı Konak Meydanı’nda kamu emekçilerinin yanı sıra Halkevleri, ÖDP, HDK ve çok sayıda siyasi parti ile kitle örgütü de yer aldı. Açıklamanın ardından eylem sona erdi.

Diyarbakır 

Diyarbakır’da emekçiler işyerlerinden buluşma noktası Dağkapı Meydanı’na yürüdü. Sokaklarda grev sloganları ile yankılandı. Meydana yürüyen eğitim emekçilerinin önü OFİS'te polis tarafından kesildi ancak emekçiler yolu trafiğe kapatarak yürüyüşlerine devam etti. Adliye önüne gelindiğinde polis TOMA'larla emekçilerin önünü kesti, cop ve biber gazı kullanarak emekçilere saldırdı. Yarım saat kadar süren çatışmanın ardından polis geri çekilmek zorunda kaldı ve kamu emekçileri alana girdi. Dağkapı Meydanı'ndaki Mitingde ESM Şube Başkanı ve SES Genel Başkanı konuşma yaptı. 

Diyarbakır'da Memur-Sen de bir yürüyüş yapmayı denedi. 100'e yakın Memur-Sen'li Dağkapı Meydanı'na sabah saatlerinde yürümek istedi ve polis barikatıyla karşılaştı. Polis barikatıyla karşılaşan Memur-Sen'liler geri dönüp şube binalarında basın açıklaması yapıp dağıldı.

Denizli 

Denizli’de sokaklar greve çıkan emekçilerle renklendi.

Trabzon 

Atapark önünde toplanan emekçiler Atatürk Meydanı’na yürüdü. Yol boyunca emekçilere, dershane öğretmenleri ve öğrencileri başta olmak üzere Trabzonluların desteği vardı. Yürüyüşe katılan binin üzerinde emekçi taleplerini görmezden gelen AKP hükümetini uyardı. Atatürk Meydanı’nda KESK dönem sözcüsü Muhammed İkinci bir açıklama yaptı. Grev eylemi horonlarla son buldu.

Eskişehir 

AKP’nin yüzde 3,5’luk zam önerisine karşı KESK ve Kamu-Sen üyeleri Eskişehir’de de grevdeydi. Dün gece 00.00’da Eskişehir Garı’nda BTS tarafından başlatılan grev, sabah saatlerindeki buluşmada da coşkuyla sürdü. Bugüne kadar emekçilerin eylemlerinde hiç kullanılmamış olan 2 Eylül Caddesi, yürüyüş kortejine açılırken, Kamu-Sen üyeleri de Hamamyolu’nda bir araya gelerek İstasyon Meydanı’na geldi. Meydanda toplanan yaklaşık 2 bin kişi grev halayları eşliğinde eylemi sonlandırdı.

Adana 

Adana'da emekçiler şehir merkezinde yolu trafiğe tamamen kapatarak İsmet İnönü Parkı'na yürüdü. Sayıları 4 bini aşan emekçiler parka sığmadı.

Batman 

Diyarbakır Caddesi üzerinden Sanat Sokağı’nda yürüyüş düzenleyen emekçilere esnafın ve halkın yoğun desteği var. Oldukça coşkulu geçen grev halaylarla sona erdi Foto: Twitter’dan @onurender paylaştı

Antakya 

Doğuş okulları önünde toplanan emekçiler Ulus Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşe ilçelerden gelen emekçiler de katıldı.

Siirt 

Siirt’te de grev coşkusu saat 10.30’da Siirt Belediyesi önünde başladı. Halaylar ve türküler eşliğinde başlayan eylem, saat 11.30’da Güreş Caddesi’nde yapılan yürüyüş ile sürdü. Emekçilere esnaf ve öğrencilerden de destek geldi. Yapılan basın açıklamasının ardından AKP’nin önerdiği yüzde 3,5 oranındaki zamma karşı bir oturma eylemi gerçekleştirildi. Emekçiler, bu grevin daha başlangıç olduğunu, insanca yaşayacak bir ücret almadıkları taktirde eylemlerini ve grevlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Kars 

Kars'ta KESK üyesi yaklaşık 600 kişi kentin ana caddesini trafiğe kapattı. Emekçiler, kentin tarihindeki en kitlesel greve imza attı. Foto: Twitter'dan @super_titiz

Samsun 

Samsun’da da eğitim, sağlık, belediye, maliye, tapu işkollarında üretim gerçekleşmedi. Özellikle eğitim emekçilerinin yüzde 100’e yakın katılım sağladığı grev kapsamında emekçiler saat 10.00’da Çiftlik Caddesi’nde buluşarak 11.00’de Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. 3 kilometrelik yürüyüş boyunca “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır”, “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız” sloganları atıldı. Miting, başladığı gibi halaylarla sona erdi.

İskenderun 

İskenderun’da greve katılım özellikle eğitim alanında yüzde yüze yakın oldu. Kentteki hiçbir okulda eğitim-öğretim yapılmadı. KESK üyeleri saat 10.30’da İnönü İlköğretim Okulu’na “Bu iş yerinde grev var” pankartı asarak etkinlikleri başlattı. Kamu emekçileri saat 11.00’de geniş katılımlı bir kortejle Ulucami Caddesi-Havuzlu Çarşı-Şehit Pamir Caddesi güzergahını izleyerek Atatürk Anıt alanına geldi. Davul zurna eşliğinde halayların çekilmesinden sonra, KESK dönem sözcüsü ve Eğitim Sen İskenderun Şube Yürütme Kurulu Başkanı Coşkun Selçuk, grev bildirisini okudu. Bu sırada daha önce alana gelmiş olan Memur Sen üyeleri KESK kitlesine alkışlar eşliğinde katıldı. Türkiye Kamu Sen ve Birleşik Kamu İş ise Havuzlu Çarşı’da ortak bir açıklama yaptılar. 

Yalova 

Yalova’daki kamu emekçileri de Eğitim-Sen’in öncülüğünde sokağa çıktı. Saat 11.30’da sendika binası önünde toplanan emekçiler, Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü ve bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Eğitim-Sen Şube Başkanı Fatih Tunç okudu.

Akhisar 

Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde binden fazla emekçi, kentin en işlek caddesi olan Tahir Ün Caddesi’ni trafiğe kapatarak Öğretmen Evi’ne doğru yürüdü. Üç saat süren yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirildi. Greve yüzde 100’e yakın bir katılım sağlandı.

Çanakkale 

18 Mart İlköğretim Okulu önünde buluşan yaklaşık bin kişi Halk Bahçesi’ne yürüdü. Eğitim-Sen’in kitlesel biçimde katıldığı yürüyüşe Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, TKP ve EMEP de destek verdi. Eylemde KESK dönem sözcüsü Eftel Yıldırım burada bir açıklama yaptı. Grevin ardından sendika, grevdeki emekçilere pilav dağıttı.

Artvin 

Artvin’de kamu emekçileri grevi devlet hastanesi önünde toplanıp kentin sokaklarında yaptıkları bir yürüyüşle başlattı. Katlı otopark önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Halkevleri ve 78’liler Derneği de katıldı. Artvinliler grevdeki kamu emekçilerine eyleme katılarak ve alkışlarla destek verdi.

Hakkari 

Hakkari’de sabahın erken saatlerinde belediye önünde buluşan yaklaşık 2 bin KESK üyesi Hakkari Defterdarlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Greve Hakkari Belediye Başkanvekili, belediye meclis üyeleri ile BDP, İHD, Kürdi-Der ve işçi sendikaları da destek verdi. Defterdarlık önünde 10 dakikalık oturma eylemi yapılmasının ardından Hakkari Eğitim-Sen Şube Başkanı Şerif Ateş basın açıklamasını okudu. Grev etkinliği, açıklamanın ardından sendika binasında sürdü. Emekçilere slayt ve belgesel gösterimi yapıldı.

Mersin 

Mersin de grev 3 konfederasyonun ayrı ayrı düzenlediği eylemlerle geçti. KESK İstasyon alanında saat 10.00 itibariyle toplanmaya başladı. Türk Kamu-Sen üyeleri de aynı saatlerde taş bina önünde toplandı. İki Konfederasyon üyeleri de farklı zaman aralıkları ile AKP Akdeniz İlçe Binası önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Kamu Sen yaklaşık 1000 kişi ile yürüyüşe geçti. Kamu Senliler Hastane Caddesi Kuru Çeşme önüne geldiğinde önleri polis tarafından kesildi. Saat 10.30’da ise KESK yürüyüşe geçti İstasyon alanından yürüyüşe başladı. KESK’lilerin önü de aynı dakikalarda Hastane Caddesi Metropol binası önünde kesildi. AKP Akdeniz İlçe binasına yürünmesine izin vermeyen polisler Kamu Sen’lilere biber gazı ile saldırdı. Kısa süreli gerginlik yaşandı.

KESK’in kitleselliği AKP İlçe binasına yürüyüş için ciddi basınç oluşturdu. Polis Kamu Sen ile KESK arasına 100 metre aralıklı barikat kurdu. Kamu Sen AKP ilçe binasına 100 metre mesafede basın açıklaması gerçekleştirdi. Kamu-Sen’in açıklamasının ardından KESK’liler de AKP önününe yürümeye başladı. Kitle zaman zaman kurulan barikata yüklenerek barikatı geri çektirdi. AKP İlçe binasına 25 metre kala yolları yine kesilen emekçiler açıklamalarını burada yaparak eylemlerini sonlandırdı. Memur-Sen ise eylemini şehre uzak olan Akbelen Mezarlığı önünden AKP İl Binası önüne yürüyerek gerçekleştirdi. Memur-Sen üyelerine herhangi bir engelleme olmadı. Grev okullarda yüzde yüz hastanelerde yüzde 90’a yakın katılım gerçekleşti. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde greve yüzde 100 katılım oldu. 

Afyon 

Afyon’da savah 09.00’da işyerlerini terk ederek Eğitim-Sen şubesi önünde buluşan kamu emekçileri, 500’den fazla kişiyle halaylar ve türküler eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Emekçiler, polisin barikat kurması üzerine oturma eylemine başlayınca yürüyüş yolu açıldı. Meydanda açıklamayı Eğitim-Sen Şube Başkanı Ömer Akyıldız okudu. Öte yandan günün ilk dakikalarında Afyon Garı’nda başlayan grev, Memur-Sen üyelerinin grev kırıcılığına sahne oldu. Emekçilerin kurduğu insan zincirine karşın Adana-Adapazarı trenini hareket ettirmeye çalışan Memur-Sen üyesi makinistlere “Yandaş sendika istemiyoruz” sloganlarıyla tepki gösterildi. Tepkiler üzerine grev kırıcılar gardan ayrıldı.

Bursa 

Bursa’nın Ünlü Caddesi’nde toplanan emekçiler, türküler ve sloganlar eşliğinde Fomara Meydanı’na yürüdü. Eğitim-Sen üyesi emekçilerin yoğun katılım gösterdiği basın açıklaması öğle saatlerinde gerçekleşti.

Isparta 

Grev kapsamında emekçiler Isparta’da da bir basın açıklaması düzenledi. Meşru taleplerini bir kez daha haykıran kamu emekçilerine, Öğrenci Kolektifleri ve TKP’li Öğrenciler de destek verdi.

Antalya 

KESK’in ülke çapında ilan ettiği greve Antalya’da büyük bir katılım gerçekleşti. Okullardan, hastanelerden, kamu dairelerinden çıkan emekçiler, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, Defterdarlık’ın ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önünde buluştu.

Sayısı 3 binden fazla olan emekçiler, meslek odalarının, siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin de destekleriyle yürürken polis barikatıyla karşılaştı. Yaşanan kısa süreli arbedenin ardından Yavuz Özcan Parkı’nda bir basın açıklaması yapıldı.

Aydın 

Aydın’da binden fazla Eğitim-Sen üyesi, yüzde 100 katılım sağladıkları grev için Sevgi Yolu’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve taleplerini dile getirdi. Didim ilçesinde de kamu emekçileri, Didim Devlet Hastanesi önünde buluşarak eski adliye binasına kadar yürüdü. Esnafın ve halkın da destek verdiği greve katılım yüzde 80 oranında gerçekleşti.

Muğla 

KESK'e bağlı sendikalar saat 11.00'da Fethiye Turizm Otelcilik Lisesi önünde toplandı. Buradan Fethiye Kültür Merkezi önüne yürünerek burada bir açıklama yapıldı.

Hopa 
Hopa’da greve katılan emekçiler Hopa Parkı’nda toplandı ve bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada 31 Mayıs’ta gerçekleşecek Metin Lokumcu anmasına katılım çağrısı yapıldı. 

Konya 
Konya'da sabah erken saatlerde Maliye önünde toplanan emekçiler buradan İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüdü ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 
Şehir merkezinden yolu trafiğe kapatarak KESK binası önüne yürüyen emekçiler burada eylemlerini bir süre daha sürdürdükten sonra dağıldı. 

Van 
Van'da greve katılım oldukça yüksekti. Eğitim emekçilerinin büyük bir kısmı greve katılırken hastanelerde de yüzde 70 oranında greve katılım oldu. Yaklaşık 3000 Vanlı emekçi Mavi Plaza önünde toplanıp Cumhuriyet Caddesi üzerinden Seyran Park'a yürüdü ve burada bir basın açıklaması yaptı. 

Kocaeli 
KESK üyeleri 12.30’da Merkez Bankası önünde toplanarak İnsan Hakları Parkı’na yürüdü. KESK dönem sözcüsü Yener Çalışkan burada emekçiler adına ortak açıklama yapacak. Eyleme sendikaların yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü üyesi de katıldı. 

Manisa 
Manisa’da greve yoğun katılım oldu. Manolya Meydanı’nda gerçekleşen grev eylemine üç binden fazla emekçi katıldı. 

Bitlis 
Bitlis'te de yüzlerce emekçi alanlara çıktı. Bitlis kent merkezinde buluşan KESK ve Kamu-Sen üyeleri, İhlasiye Medresesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eğitim-Sen Bitlis Şube Başkanı Savaş Ülkü'nün basın açıklamasını okumasının ardından grev halayları çekildi. 

Dersim, Kayseri, Balıkesir, Tokat, Tekirdağ’ın yanı sıra Tekirdağ’ın Çorlu, Malkara ve Hayrabolu, Diyarbakır’ın Bismil, Urfa’nın Viranşehir ve Suruç, Mardin’in Derik ve Şırnak’ın Silopi ilçelerinde de kamu emekçileri alanlardaydı.

Kaynak: www.sendika.org