• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

SGBP'DEN TASARIYA SERT TEPKİ:

Havada grev yasağını reddediyoruz

Sendikal Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Türkel, “Havacılık hizmetlerine grev yasağını reddediyoruz. Sendikal Güç Birliği Platformu olarak Hava-İş Sendikamızla birlikte, omuz omuza mücadele edeceğiz” dedi.

 

Basın Servisi
29.05.2012

Sendikal Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Türkel, yaptığı yazılı açıklamada hava işkolunda grev yasağını öngören yasa tasarısına tepki gösterdi.Türkel, AKP Hükümeti’nin antidemokratik yüzünü bir kez daha gösterdiğini belirterek “Havacılık hizmetlerine grev yasağını reddediyoruz. Güç Birliği olarak Hava-İş Sendikamızla birlikte, omuz omuza mücadele edeceğiz. Görülen o ki; AKP iktidarı ‘ilke, sınır ve kural tanımaz’ yönetme anlayışına, bütün hırsıyla, adeta intikam alırcasına devam etmektedir” dedi

THY’de süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine değinen Türkel, “Hukuk tarihinde görülmemiş bir şekilde usulüne uygun bir arabulucu ataması yargıya götürülmüş, yargıdan döneceği kesin olduğu için de yine dünyada emsali olmayan şekilde bu işkoluna grev yasağı getirilmeye kalkılmıştır. Güç Birliği olarak bu durumu kabul edilemez buluyoruz” dedi.

“AKP Hükümeti’nin ülkeyi demokratikleştirme, özgürlük alanlarını genişletme gibi bir derdi yoktur. Bu idealler adına yapılan her açıklama sadece göz boyamadan ibarettir. Grev yasağı ile ilgili son girişim bunun ispatıdır” diyen Türkel, “Unutmayın. Korsan bir kanun maddesi bir gün sizin haklarınızı da yok edebilir” uyarısında bulundu.

Türkel, 22 Mayıs'ta Sendikal Güç Birliği Platformu adına da şu açıklamayı yapmıştı:

THY YÖNETİMİNİ KINIYORUZ

Türkiye’de sendikal haklara yönelik, pervasızlık ile hukuksuzluğu en tepe noktaya taşıyan son saldırı havacılık işçileri ve Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP)  bileşeni HAVA-İŞ Sendikası’nı hedef almış görünüyor.

HAVA-İŞ Sendikası’nın THY A.O. ile yürütmekte olduğu toplu iş sözleşmesinde, kuralları yasayla belirlenmiş bir prosedürel işleme itiraz edilmiş olması açık bir hak suistimalidir.

Amaç açıktır:

Toplu sözleşme sürecini baltalamak,
HAVA-İŞ Sendikası’nın muhalif ve bağımsız duruşu nedeniyle cezalandırmak ve gözdağı vermek,
Sendika üyelerini tehdit etmek,
Çalışanların örgütlü mücadelesini sindirmek.

 

Tam bu aşamada bir AKP milletvekilinin havacılık işkolunda grev yasağı getirilmesine ilişkin yeni bir Kanun teklifini TBMM’ne sunması, aslında çok yönlü bir siyasi tezgahla karşı karşıya olduğumuzun açık ispatıdır.

Hukuk tarihimizde emsali görülmemiş bir kötüniyet örneği sergileyen THYA.O. yönetimini şiddetle kınıyoruz. Keza meseleye bakan mahkemenin duruşmayı yasa hilafına 4 ay gibi bir süre sonraya atmış olmasıyla, yargının siyasallaşması noktasında gelinen durumu da ibretle ve dehşetle izliyoruz.

THY çalışanlarının sendika ve toplu iş sözleşmesi haklarını, sözleşme yenileme dönemlerinde akıl ve hukuk dışı yöntemlerle çelmelemeye çalışan THY A.O. yönetimini demokratik haklara ve yasalara saygılı olmaya çağırıyoruz.

THY A. O. Yönetimi ve birlikte hareket ettiği su götürmeyen AKP iktidarı ne kadar baskı yaparsa yapsın, özgür ve bağımsız sendikacılığı yok edemeyecektir.

SGBP, tüm katılımcıları ve üyeleri ile birlikte HAVA-İŞ Sendikası ile THY çalışanlarının sendika ve toplu sözleşme hakkı mücadelesinin ortağı, destekçisi ve en yakın yol arkadaşıdır.

Emek hakları adına mücadele veren tüm kişi, kurum ve kuruluşları 23 Mayıs’ta,
saat 12.15’te THY Genel Müdürlüğü önünde olmaya çağırıyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

MUSTAFA TÜRKEL
SGBP Dönem Sözcüsü

Kaynak: sgbp