Birleşmiş Milletler krizotil asbest adlı zehirli mineralin tehlikeli maddeler listesine eklenmesi konusunu oylamaya hazırlanırken, bu ölümcül maddenin ticaretine son vermeye yönelik küresel sendikal kampanya sürüyor. IndustriALL Küresel Sendika ile Avustralya İmalat İşçileri Sendikası (AMWU), 11-14 Mayıs günlerinde İsviçre'nin Cenevre kentinde Rotterdam Sözleşmesi çerçevesinde krizotil asbest konusunda yapılacak oylamaya hazırlanan ülkelere baskısı devam ediyor.
IndustriALL Küresel Sendika ile Avustralya İmalat İşçileri Sendikası (AMWU), 11-14 Mayıs günlerinde İsviçre'nin Cenevre kentinde Rotterdam Sözleşmesi çerçevesinde krizotil asbest konusunda yapılacak oylamaya hazırlanan ülkelere baskı uyguluyor.
Sözleşmenin içerdiği listede öbür asbest türleri var, ama krizotil yok. Oysa krizotil de öbür türler kadar ölümcül olmasına rağmen hâlâ ticareti yapılıyor.
6 Mayıs'ta başlayan kampanya iki hafta sürecek. Cenevre'nin merkezinde işleyen tramvay ve otobüsler kampanyanın tanıtım afişleriyle donatıldı.
Gelecek hafta Avustralya sendikalarından bir delegasyon ve Hindistan'daki asbest mağdurlarından oluşan bir heyet Cenevre'ye gelecek ve kampanyayı desteklemek için bir dizi eyleme katılacak.
Asbest kansere ve tedavisi olmayan akciğer hastalıklarına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre, asbeste maruz kalma nedeniyle yılda 100.000 kişi ölüyor.
Ve hiçbir uluslararası düzenleyici kural olmadığı için her yıl 2 milyon ton krizotil asbest hâlâ alınıp satılıyor.
50 ülkede yasaklanmış olmasına rağmen, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde tüketim artış gösteriyor.
Başlıca asbest ihracatçısı ülkeler --Rusya, Brezilya, Kazakistan ve Hindistan-- Sözleşme uyarınca krizotil asbest ihracatı için öngörülen kısıtlamaları veto etmeye hazırlanıyor.
AMWU Genel Başkanı Andrew Dettmer bu konuda şöyle diyor: “Krizotil asbestin Sözleşme'deki listeye eklenmesi her ülkenin kabul rızasını gerektiriyor. Bu nedenle, bu dört ülke vetolarından sorumlu tutulmalıdır. Binlerce insanın yaşamının sönmesi söz konusu.”
IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina ise şunları vurguladı:
“Korkunç asbest ticareti sona ermelidir. Asbestin her türlüsü öldürür. Bu ülkelerin sorumluluk üstlenmesi, asbest madenciliğine ve asbest kullanmaya son vermesi gerekiyor.”
IndustriALL'un bu konudaki çağrısına birçok sendika karşılık verdi ve hükümetlerinden Cenevre'de yapılacak oylamada Sözleşme'nin içerdiği listeye krizotilin de eklenmesini destekleme talebinde bulundu.
IndustriALL bu kampanyada Uluslararası İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu'yla (BWI) da birlikte çalışıyor.
Kaynak: InduistriALL Küresel Sendika