• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hekimler Meclisi KHK'yi veto etti

Türk Tabipleri Birliği (TTB) çağırıcılığı ile Prof. Dr. Noyan Toplantı Salonu’nda toplanan “Hekimler Meclisi” KHK’ye karşı yürütülecek mücadele programını açıklarken, siyasi parti temsilcileri, sağlık meslek örgütleri temsilcileri ve sendika başkanları da mücadele hattında TTB’ye destek olacağını açıkladı.
14.11.2011

Türk Tabipleri Birliği (TTB) çağırıcılığı ile Prof. Dr. Noyan Toplantı Salonu’nda toplanan “Hekimler Meclisi” KHK’ye karşı yürütülecek mücadele programını açıklarken, siyasi parti temsilcileri, sağlık meslek örgütleri temsilcileri ve sendika başkanları da mücadele hattında TTB’ye destek olacağını açıkladı.

Açılış konuşmasını yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, sağlıkta yenileme adı altında son olarak 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve görevleri hakkında KHK’nin Kurban Bayramı’nın arifesinde 2 Kasım 2011 gece yarısı çıkarıldığını söylerken, “KHK’lere karşı kararlı ve bütünlüklü bir mücadele hattı izleneceğinin” altını çizdi. Devletin “yeniden yapılanma “ adı altında “Tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanması” nın kaldırılmasına sert tepki veren Başkan Bilaloğlu, “Tabiplik kamu ve kişi yararına uygulanmayacaksa kimin yararına olacak?” dedi.

Bilaloğlu KHK’lerin sağlıkta yeniden yapılandırma adıyla çıkarılan 633 Sayılı HKH’nin sadece sağlık Bakanlığı yapısını değiştirmekle kalmadığını belirterek,  “Devlet hastaneleri ticaret haneye dönüştürüldü, mevcut kamu yöneticilerinin görevlerine son verilerek yerine sözleşmeli personel tayini getirildi. Yabancı uzman istihdamı adı altında ithal hekim uygulamasına geçildi. Her alanda sağlık hizmetleri piyasaya açılarak hak olmaktan çıkarıldı, ticarileşti” dedi.

Meclis KHK’yi veto etti

Osman Öztürk’ün Divan Başkanlığında toplanan Hekimler Meclisinde konun tüm muhatapları söz aldı, kararını bildirdi. Hekimler Meclisi KHK’ları oy birliği ile reddetti.
Meclis bileşenleri içerisinde ilk konuşmayı yapan TTB Merkez Konsey Üyesi Mehmet Zencir, “Toplumsal muhalefetin yükselmemesi için AKP Hükümeti tarafından bayram öncesi KHK’ler çıkartılmaya başlatıldı. Yapılan yönetsel düzenlemeler piyasa odaklı oluşturuluyor. Sağlık bakanlığı “kar” için koordinasyonu yeniden oluşturuyor” dedi.
Eczacılar Birliği 2. Başkanı Mukaddes Armancı ise KHK’lerın tamamına karşı bir tepki konulmasının gerektiğini belirterek , “Her koyun kendi bacağından asılır mantığının bir kenara bırakılarak sonuç alana kadar mücadele birlikte edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
SES Başkanı Çetin Erdolu, kazanılan haklar adına bugüne kadar mücadele ettiklerini söylerken, bugün kazanılan bütün hakların alındığını söyledi. Mücadelenin bütünlüklü verilmesi gerektiğini söyleyen Erdolu, “Getirilen sisteme alternatif bir sistemin kamusal, kadrolu, gelecek güvencesinin olduğu bir sistemde olduğudur. Bu mücadele verilirken mutlaka siyasallaşmalıdır” dedi.
DİSK Devrimci Sağlık İş Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yapılanların ve yaşatılanların bir zorunluluk olmadığını, AKP hükümetinin tercihi olduğunu söylerken, “Bu süreç parça parça hayata geçirildi” dedi. Çerkezoğlu, “ bu uygulamaların halka ve bazı tabiplere önce faydalı gibi gösterilerek yavaşça sindirildi fakat artık insanlarda faydalı değil de zararlı olduğunu gördüler” diye konuştu.

devamı için;