• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

HERKESE SAĞLIK GÜVENLİ GELECEK

20.02.2008

HERKESE SAĞLIK GÜVENLİ GELECEK

20/02/2008

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu tarafından yapılan çağrı gereği 20 Şubat 2008 çarşamba günü (bugün) ülkemizin her yerinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa karşı eylem ve etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

Ankara’da yapılan eylem saat 11.30’da Numune Hastanesi önünde başlamış, buradan Sağlık Bakanlığı'na kadar yürünmüş, Sağlık Bakanlığı önünde Ankara Tabip Odası Başkanı tarafından ortak metin okunmuştur. Eyleme şube başkanı ve şube yöneticilerimiz katılmıştır.

Konu ile ilgili ortak metin aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

20 Şubat 2008 tarihinde KESK, DİSK, TMMOB, TTB, TDB, TEB, TÜRMOB, BASK ve Türk-İş olarak tüm illerde ortaklaşa düzenlenecek basın açıklaması taslağı yazının devamındadır.

Değerli Basın Emekçileri

Ülkemizde yaşayan 70 milyon kişiyi ve bizden sonraki kuşakların hayatını derinden etkileyecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasası Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bulunuyor.

Başta emek ve meslek örgütleri olmak üzere toplumsal muhalefetin büyük tepkisi nedeniyle bugüne kadar uygulamaya geçirilemeyen SSGSS yasası, AKP’nin ısrarıyla bir kez daha Meclis Genel Kuruluna getirilmeye çalışılıyor. İktidar olduğundan bu yana, Meclis çoğunluğunu elinde bulundurmanın olanaklarıyla, neredeyse hiçbir konuda toplumsal uzlaşma yaratma gayreti göstermeyen AKP, SSGSS yasasında da aynı şekilde toplumsal uzlaşma zeminlerinden uzak durmaktadır.

AKP, sendikaların ve meslek örgütlerinin SSGSS hakkındaki uyarılarına kulak tıkamaktadır. Her ne kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, “yasa oluşturulurken tüm kesimlerin eleştiri ve taleplerinin dikkate alındığı” yolunda açıklamalar yapıyor olsa da, yasanın gündeme geldiği günden bugüne kadar yaptığımız hiçbir eleştiri dikkate alınmamıştır. Dahası, geçtiğimiz dönem değiştirilmesi yolunda mutabakata varılmış hususlar ve Anayasa Mahkemesinin bozma gerekçeleri dahi yok sayılmıştır.

Yasanın ruhuna sirayet etmiş olan piyasacı ve bireyci anlayış, sağlığın ve sosyal güvenliğin kamusal bir hizmet olması gerektiği anlayışını yerle bir etmektedir. SSGSS yasası yürürlüğe girdiği andan itibaren sağlık ve sosyal güvenlik alanında yaşanacak gelişmeler toplumsal yaşamımızın bütününde büyük tahribatlar yaratacaktır. Sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki kamusal hizmetleri birer “kara delik” olarak gören anlayış, Türkiye’nin geleceğini karartacaktır.

Değerli Basın Emekçileri

SSGSS yasasıyla Emeklilik yaşını 65’e, prim ödeme gün sayısını 9000’e çıkartılarak emeklilik tam anlamıyla “hayal” haline getirilmektedir. Bununla da yetinilmeyip Emekli aylığı bağlama oranlarında “alt sınır” kaldırılarak, emekli aylıklarının düşürülmesi hedeflenmektedir. Ölüm aylığı bağlama şartı 900 günden 1800 güne çıkarılmıştır. Geçici iş göremezlik ödeneği günlük kazancın üçte ikisi iken, beşte üçe düşürülmüştür. Sakatların emekli olabilmeleri için gerekli 15 yıllık çalışma şartı 18 yıla çıkarılmıştır. Cenaze ödeneği asgari ücretin 3 katından 1 katına indirilmiştir. Riskli meslek gruplarında çalışanların fiili hizmet süreleri ve zammı yeniden düzenlenmiş, birçok meslek grubunun bu hakkı elinden alınmıştır.

AKP yıllardır diline doladığı “sağlıkta reform” aldatmacasıyla sağlığımızla oynamaktadır. AKP’nin sözde reformu ve SSGSS halkın sağlık hakkının gaspından başka bir anlama gelmemektedir. Çünkü bu yasa, sağlığı bir hak olmaktan çıkartıp, “kar-zarar” hesaplarıyla ele almaktadır.

Yeni düzenlemede her türlü aylık gelirinin tutarı net asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler genel sağlık sigortalısı sayılmış, aylık geliri bugün itibariyle 145YTL’nin üzerinde olan kişilerin her ay 76 ila 494 YTL arasında prim ödemesi öngörülmektedir. Yani 146 YTL ücret alan biri 76 YTL prim ödeyecektir.

SSGSS yasasıyla birlikte tüm hastalardan “katılım payı” adı altında para alınacaktır. Böylece tedavi hizmetleri parası olanlar için olanaklı hale getirilirken, koruyucu sağlık hizmetleri ve rehabilitasyon hizmetleri neredeyse ortadan kaldırılacaktır.

Değerli basın emekçileri,

Gündeme geldiği günden bu yana SSGSS yasasına karşı yürüttüğümüz kararlı mücadele bundan sonra da devam edecektir. Halkın sağlık hakkını gasp eden, toplumumuzun geleceğini piyasanın ellerine teslim eden, yarınlarımızı karartan bu yasanın hayata geçirilmesine izin vermeyeceğiz. KESK, DİSK, TÜRK-İŞ, TMMOB, TTB, TDB, TEB, TÜRMOB ve BASK olarak bugün Türkiye’nin dört bir yanında alanları dolduruyoruz. SSGSS yasasına karşı ısrarlı ve kararlı mücadelemizi daha da genişletip toplumsallaştırarak tüm platformlarda sürdürmeye devam edeceğiz.