• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hindistan'da Honda İşçilerinin Sendikal Haklar İçin Mücadelesinde Polis Şiddeti

11.03.2016

Hindistan'da Honda Motosiklet ve Mobilet fabrikasındaki işçiler sendikal haklarının tanınmasını ve güvencesiz işçilerin düzenli statüye geçirilmesini talep ettikleri için ağır baskı altındalar.

Racasthan eyaletinde Tapukara'daki Honda fabrikasında 2.000'den fazla işçi, işyerindeki bir saldırı sonrasında tetiklenen olayların tutuklamalarla ve işçilere yönelik polis şiddetiyle sonuçlanmasını protesto ediyor. 

Yetkili devlet makamları protesto izni vermeyince işçiler de cezaevindeki işçilerin serbest bırakılmasınını, uydurma suçlamaların geri çekilmesini ve sendikalaşma hakkını talep etmek amacıyla barışçıl bir gösteri düzenlemek için bir yer arayışına girdiler. 
16 Şubat 2016 günü bir taşeron işçisi fazla mesai yapmayı reddettiği için şefinin saldırısına uğradı. Taşeron işçisi sürekli fazla mesai yaptığı ve kendini iyi hissetmediği için bööyle davranmıştı. Şirket yönetimi medyaya yaptığı açıklamada olayların bu yönünü es geçti.
Arkadaşlarına yapılan saldırıyı protesto eden Honda işçileri aynı günün akşamında fabrika içinde bir oturma eylemi düzenlediler. Yönetimin görüşmek için çağırdığı sendika görevlileri dönmediler ve işçiler onlarla bağlantı kuramadılar. Bunun üzerine, B ve C vardiyaları için işyerine gelen 1.000 işçi fabrika kapılarının önünde toplanmaya başladı. 
Yönetim polis çağırdı. Fabrikaya giren polis işçilerden fabrika alanını boşaltmalarını istedi. İşçiler ise sendika görevlisi arkadaşlarının dönmesini istediler. Polis işçileri fabrikadan çıkarmak için güç kullandı. Şirket yöneticilerinin “hafif” diye nitelediği bu güç kullanımı sonucunda yaralanan işçiler oldu.
Polis yüzlerce işçiyi gözaltına aldı ve tutukladı. Tutuklanan işçilerden bazıları serbest bırakılırken, sendikanın başkanı Nareş Kumar Mehta dahil 44 işçi cezaevinde.
Alt mahkemenin tutuklu işçilerin kefaletle serbest bırakılmasını reddetmesinden sonra, Racasthan Yüksek Mahkemesi bütün işçileri kefaletle serbest bıraktı. Sendika üyeleri dahil birçok işçi aleyhine davalar da açıldı. Sabotaj suçlamasıyla yaklaşık 100 işçi şirket yönetimi tarafından işten uzaklaştırıldı.
Bütün bunlar işçilerin sendika kurma girişimlerinin sonucudur. Şirket yaklaşık 3.000 işçi istihdam ediyor, bunlardan sadece 466'sı sürekli işçi, geriye kalanı güvencesiz işçi.

Güvencesiz işçilerin sürekli statüye geçmesi şirket yönetiminin takdirine bağlı. Keza, ücret yapısı işçileri kontrol etmeye yönelik.
Ağustos 2015'te işçiler, Tüm Hindistan Sendikalar Kongresi'nin (AITUC) yardımıyla, Tapukara Honda Motosiklet ve Mobilet İşçileri Sendikası adıyla bir sendika kurdular ve tescil başvurusunda bulundular. Sendikanın ana taleplerinden biri güvencesiz işçilerin düzenli statüye geçmesidir.
Ne var ki sendikanın tescili hakkında bir dava açıldı ve sendika henüz tescil edilmiş değil. O zamandan bu yana dört düzenli işçinin ve yaklaşık 800 taşeron işçisinin iş sözleşmeleri feshedildi. İşçiler halen polisin ağır baskısı altında. Tutuklama talebiyle evleri aranan işçilerin aileleri bu yöntemlerle yıldırılmak isteniyor.

19 Şubat'ta Gurgaon ve Manesar bölgesinde yaklaşık 50 sendikanın dayanışma ve desteğiyle, Honda işçileri, Gurgaon'daki Honda genel merkezinin önünde bir protesto eylemi düzenlediler. Maruti-Suzuki, Rico ve Honda’nın Manesar fabrikasından işçiler de protesto gösterisine katıldılar. Şimdi polis herhangi bir protesto mitingine ya da eylemine izin vermiyor. 

İşçilerin etkinliklerini yürütmek üzere sendikal merkezlerin, Honda Manesar fabrikasının ve Maruti Suzuki'nin temsilcilerinden oluşan 13 üyeli bir komite kurulmuş bulunuyor.

Son eylemlerde işçilerin öne çıkardığı ana talepler şunlar:

1. Cezaevinde tutulan tüm işçiler serbest bırakılmalıdır.
2. İşçiler hakkında açılmış bütün düzmece davalar geri çekilmelidir.
3. İşten uzaklaştırılan ve işten atılan bütün işçiler işlerine iade edilmelidir.
4. 16 Şubat günü barışçıl bir protesto eylemi düzenlemiş olan işçilere yönelik polis saldırısı hakkında tarafsız bir soruşturma yürütülmeli ve suçlular cezalandırılmalıdır. Yaralanmış bütün işçilere tazminat verilmelidir.
5. İşçiler sendikal faaliyete katılmalarından dolayı mağdur edilmemelidir.