• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Hindistan'da işçiler sendika kapatılmasını protesto ediyor

Maruti Suzuki İşçileri Sendikası (MSWU) 5 Şubat 2013'te bütün Hindistan'da dayanışma eylemi günü düzenledi. Eylem gününde devlet baskısı kınandı ve Maruti Suzuki India Limited'in (MSIL) işten atılan bütün işçilerinin işe iadesi ve tutuklu işçilerin salıverilmesi talep edildi.


 

Dışilişkiler Servisi
11.02.2013

Maruti Suzuki India Limited'in Manesar'daki fabrikasında bir yöneticinin 18 Temmuz 2012'de öldürülmesinden sonra, devletin işçiler üzerindeki baskısı arttı. Halen Maruti Suzuki İşçileri Sendikası'nın yetkililerinin de içinde bulunduğu 147 işçi altı aydan fazla bir süredir hapiste tutuluyor. Ayrıca 66 işçi hakkında daha tutuklama emri çıkarılmış bulunuyor. 18 Temmuz'daki olay üzerine, şirket yönetimi 546 kadrolu işçinin ve yaklaşık 2.300 taşeron işçisinin işine son verdi.

Sendikanın faaliyeti sicilden silinmek suretiyle yasaklandığı ve sendika yöneticilerinin hepsi Gurgaon Merkez Cezaevi'nde tutulduğu için, işçiler mücadelelerini bir Geçici Komite eliyle yürütüyorlar. Mücadele Haryana'nın bütün bölgelerinde ve Delhi'de mitingler, gösteri yürüyüşleri ve kitlesel açlık grevleri biçiminde sürdürülüyor. MSWU ve Geçici Komite, bir Oto İşçileri Kurultayı düzenleyerek, Delhi ve civarındaki kentleri kapsayan metropolitan alandaki sanayi bölgesinde çalışan taşeron işçileriyle de dayanışmayı güçlendirmeye çalıştı. Son olarak Haryana'nın bütün bölgelerinde bir Adalet Mitingi düzenlendi. Eylem 27 Ocak 2013 günü Rohtak'ta 5.000'den fazla insanın katıldığı kitlesel bir gösteri yürüyüşüyle sonuçlandı. MSWU'nun verdiği bilgiye göre, polis ve istihbarat görevlileri eylemde öne çıkan her aktivisti tutukluyorlar. Bu yüzden işçiler açıkça eyleme geçmekten çekiniyorlar.

İş yasalarını çiğnemeyin

Haryana eyalet başbakanının sorunu görüşmek üzere 13 Şubat'ta işçilerle bir araya geleceği açıklandı.

Bu kritik durumda, MSWU, Yeni Delhi'de 5 Şubat 2013'te dayanışma eylemi günü düzenlendi. Ülke çapında faaliyet gösteren 23 örgütün (sendikalar, öğrenci örgütleri ve insan hakları örgütleri) 150 dolayında temsilcisi bu dayanışma eylemine katıldı. Yerel yetkililere ve Haryana eyalet başbakanına talepleri içeren muhtıralar verildi.

MSWU'nun başlıca talepleri şunlar:

  • 18 Temmuz 2012 olayı konusunda yüksek düzeyde bağımsız ve tarafsız bir araştırma başlatın.

  • Tutuklanan 147 işçinin tümünü derhal serbest bırakın.

  • 546 kadrolu işçi ve yaklaşık 2.300 taşeron işçisi dahil, işine son verilen tüm işçileri derhal işe iade edin.

  • İş yasalarını çiğnemeye son verin ve bölgedeki bütün otomotiv şirketlerinde sendikalaşma hakkını uygulayın.

  • Sanayi bölgesinde sürekli işlerde yasadışı taşeron işçiliği sistemini uygulamaya son verin.