• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Küresel Sendika:

“Hükümet ILO Sözleşmesini Hemen Onaylamalıdır”

Türkiye'de maden sektöründe insana değil kâra öncelik verme kültürünün hâkim olması bir kez daha faciayla sonuçlandı. Ermenek'teki madende yerin 300 metre altında on sekiz madenci mahsur kaldı.

03.11.2014

Su baskınına uğrayan kömür madeninden 20 işçi kurtulabildi. Bağlantı kurulamayan yeraltındaki işçilerle ilgili umutlar gitgide azalıyor. 

Su baskınının nedeni henüz anlaşılamadı. Ama IndustriALL Küresel Sendika her maden kazasının önlenebilir olduğuna kuvvetle inanıyor ve bunu var gücüyle savunuyor.

1941'den bugüne kadar Türkiye'de maden kazalarında 3.000'in üzerinde insan ölmüş, 100.000'in üzerinde insan yaralanmış. Ülkede 740 kömür madeni ve 48.706 maden işçisi var.

Soma'da 301 işçinin ölümüne yol açan Mayıs ayındaki sanayi cinayetinin üzerinden daha altı ay geçmeden, şimdi de Ermenek'teki Has Şekerler kömür madeninde 18 işçi mahsur kaldı. 

Küresel ve ulusal sendikaların mücadelesi ve lobi çalışmaları sonucunda, kamuoyunun da güçlü desteğiyle, bir süre önce Bakanlar Kurulu, madenlerde güvenlikle İlgili 176 sayılı ILO sözleşmesinin onaylanmasına ilişkin yasa tasarısını Meclis'e gönderdi. Ne var ki tasarı hâlâ Meclis'in gündeminde bekliyor.

Ekim ayının başlarında, Uluslararası Çalışma Örgütü, Türkiye'de madenlerde iş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesiyle ilgili üçlü bir ulusal toplantı düzenledi. Hükümet, işçi ve işveren temsilcileri ve ilgili diğer taraflar, sektörde iş sağlığı ve güvenliğinin nasıl iyileştirileceği konusunda bir yol haritasının ana unsurları üzerinde anlaşmaya vardı.

İşçilerin Hayatı Meta Değildir

IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan şu açıklamayı yaptı:

“Dünya medyasının dikkati, bir kez daha, gerekli düzenlemeden yoksun bir sektörde maden işçilerine dayatılan anlamsız tehlikeye çevrildi. Artık hükümet madenlerde iş güvenliği ve sağlığıyla ilgili önlemler alınması  çağrılarını göz ardı edemez. Atılacak ilk acil adım, sektörü uluslararası standartlara uygun hale getirecek 176 sayılı ILO sözleşmesinin onaylanması ve uygulanması olmalıdır. İşçilerin hayatı, iş güvenliğine yapılacak harcamaların maliyeti dikkate alınarak vazgeçilebilecek bir meta değildir.”

IndustriALL Küresel Sendika 176 sayılı ILO sözleşmesinin onaylanması sürecini hızlandırmak için Meclis Başkanı'na, Başbakan'a, Meclis'te grubu olan muhalefet partilerinin liderlerine ve milletvekillerine mektuplar yolluyor.

Kaynak: IndustriALL Küresel Sendika