• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Sendikalar arasındaki ilişkiler geliştirilecek

ICEM Ortadoğu ve Kuzey Afrika Konferansı yapıldı

Toplantıya, MENA bölgesinde yer alan Cezayir, Fas, Tunus, Mısır, Bahreyn, Ürdün, Lübnan, Filistin, Yemen ve Irak'tan katılan sendika temsilcileri ülkelerindeki sendikal sorunları tartıştılar.

19.03.2012

ICEM Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Konferansı 14-16 Mart 2012 tarihinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapıldı. Toplantıya Petrol-İş Sendikası'ndan Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı. Yine Türkiye'den Tes-İş ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası temsilcileri toplantının katılımcıları arasındaydı.

Yeni küresel federasyonda MENA bölgesindeki sendikalar arasındaki iletişimin güçlendirilmesini amaçlayan konferansta ICEM Başkanı Senzeni Zokwana, ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, ICEM Enerji Seksiyonu Sorumlusu Lars Myhre, ICEM Şirketler Sorumlusu Kemal Özkan, ICEM Mena İrtibat Sorumlusu Jim Catterson ve IMF Genel Sekreteri Jyrki Raina yeni küresel federasyonun bölgedeki rolünü açıklayan sunumlar yaptılar.

Toplantıya MENA bölgesinde yer alan Cezayir, Fas, Tunus, Mısır, Bahreyn, Ürdün, Lübnan, Filistin, Yemen ve Irak'tan katılan sendika temsilcileri ülkelerindeki sendikal sorunları tartıştılar. Toplantıya bölge ülkelerinden eski sendikal yapıların temsilcileri ve yeni kurulan sendikaların temsilcileri katıldı. Katılımcılar ülkelerindeki emek hareketinin kısa bir tarihini sunarak önümüzdeki süreçte kendi ülkelerindeki emek hareketinin önündeki zorlukları anlattı. Özellikle Mısır, Irak ve Filistin sendikalarından katılan temsilciler ülkelerindeki çalışma ilişkilerini düzenleyen yasaların sendikalar önünde engel oluşturduğunu belirerek yasalara karşı yıllardır çetin bir mücadele verdiklerini ve mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Toplantıda Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül de bölgede faaliyet yürüten sendikalar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde küresel sendikal dayanışmanın önemini vurgulayan bir sunum yaptı. Doğangül konuşmasında bölge sendikalarının işverenlere karşı mücadelede dayanışma içerisinde bulunmalarını, asıl mücadelenin kapitalizme ve işgalci emperyalist güçlere karşı birlikte yürütülmesi gerektiğini belirtti. Doğangül'ün konuşmasından sonra Petrol-İş Sendikası'nın örgütlenme çalışmalarını gösteren video filmler gösterildi.

Toplantının son bölümünde bölgeden ICEM'e üyeliğe yöncelik başvurular değerlendirildi. Filistin'de sektörümüzde faaliyet yürüten bir sendikanın başvurusu sendikanın bağımsızlığı ile ilgili kuşkular bulunduğundan reddedildi. Irak sendikalarının başvurularını ise ICEM Yönetim Kurulu önümüzdeki süreçte değerlendirecek.

 

Kaynak: Dış İlişkiler Servisi