• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

ICEM’den Kıbrıs petrol işçilerinin grevine destek

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM), Kıbrıs Türk Petrollerinin özelleştirilmesine karşı süresiz grev başlatan Kıbrıs Türk Petrol İşçileri Sendikası’na (PETROL-İŞ) destek  verdi.

17.10.2011

ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda, PETROL-İŞ’in üye olduğu Devrimci İşçi Sendikası Federasyonu (DEV-İş) Genel Başkanı Mehmet Seyis ve PETROL - İŞ Genel Başkanı Mehmet Şentan’a hitaben destek mektubu gönderdi. 132 ülkeden 467 sendikaya üye 20 milyondan fazla çalışanı temsil eden ICEM Genel Sekreteri Warda, “Özelleştirme girişimlerine karşı başlatmış olduğunuz süresiz grevi yakından izlemekte ve selamlamaktayız” dedi.Özelleştirme çalışmalarına karşı işçi sınıfının ve sendikal hareketin vermiş olduğu mücadeleyi takdirle karşıladıklarını belirten Warda, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmesine karşı mücadele veren EL-SEN için gösterilen uluslararası dayanışmanın bunun örneği olduğunu kaydetti.

ICEM’in dünyadaki tüm petrol işçilerini temsil eden küresel bir sendika federasyonu olduğunu ifade eden Warda, “Kıbrıs Türk Petrolleri’nde grevde olan kardeşlerimizin yalnız olmadıklarını, dünyanın dört bir köşesindeki petrol işçilerinin onlarla birlikte olduğunu bilmelerini arzu ederim” dedi.    

Hükümetin grev kırıcılığı

Kıbrıs Türk Petrol İşçileri Sendikası’nın (Petrol-İş), Kıbrıs Türk Petrolleri’nin (K-Pet) Kalecik dolum tesislerinde başlattığı süresiz grev devam ederken, özel bir şirket olan Alpet’in, K-Pet istasyonlarına da yakıt dağıtacağı haberi, sinirleri gerdi. K-Pet bayilerinin Altınbaş Petrol’e (Alpet) yönlendirildiğini iddia eden sendikal çevreler bunu, “hükümetin grev kırıcılığı” olarak değerlendirirken, Benzinciler Birliği Alpet’ten K-Pet bayilerine akaryakıt verilmesi için taahhüt aldıklarını duyurdu. Petrol-İş, K-Pet’in İnkişaf Sandığı’na ait yüzde 48’lik hissesinin özelleştirilmesi yönünde girişimler olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz gün süresiz grev başlatmıştı.Petrol-İş’in bağlı bulunduğu Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Başkanı Mehmet Seyis, süresiz grevin askıya alınması için yüzde 48’lik kamu hissesinin kamuda kalmasının kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “ ’Satıyoruz’ derlerse grev gittiği yere kadar gidecek” diye konuştu.

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Seyis, şu anda grevin kalkması veya askıya alınması için zemin bulunmadığını belirterek, “Akıl yolu, Kıbrıs Türk Petrolleri’ndeki grevin kalkması için hükümetin çalışanları dikkate alan çözüm formülleri üzerinde durmasıdır” dedi. Seyis, hükümetin bazı Birlik yöneticileri aracılığıyla Kıbrıs Türk Petrolleri bayilerini Altınbaş Petrol (Alpet)’e yönlendirmeye başladığını ve dün sabahtan itibaren Kıbrıs Türk Petrolleri’nin bazı bayilerinde Alpet akaryakıtı satılmaya başlandığını savunarak, bunu “hükümetin grev kırıcılığı” olarak niteledi.    

Sendikalardan greve destek yağdı

KTÖS Eğitim Sekreteri Mustafa Özhür, Kıbrıs Türk Petrolleri çalışanlarının üyesi olduğu Petrol - İş’in başlattığı greve destek belirtti. Özhür yaptığı yazılı açıklamada, “KTHY, DAİ ve DAK’ta oynanan oyunlar sonrası çalışanların sokakta kalmasına onay veren zihniyetler, sosyal yaşamı kaosa sürüklemektedir” dedi. UBP Hükümeti’nin siyaseten toplumu temsil etmediğini savunan Özhür, toplumsal varoluş ve dayatmalara karşı onurlu mücadelelerinin her aşamasında Petrol - İş’in yanında olacaklarını kaydetti.

El - Sen genel sekreteri Hüseyin Sönmezoğlu, “Şirketin özelleştirilmesine karşı sürdürdüğü haklı mücadele bizim de mücadelemizdir” derken, hiçbir hükümetin kamu mallarını özel kişi veya kurumlara devretme, satma veya herhangi bir isim altında özelleştirme hakkı bulunmadığı görüşünü savundu.

Emek-İş Genel Başkanı İsmail Özbarış da “Hükümetin edenlerin, halkın malı olan K-Pet, telefon ve elektriği eş dosta peşkeş çekmek için başlatmış olduğu halktan gizli çalışmaları yakından takip etmekteyiz” dedi. Özbarış, Petrol işçilerinin başlattığı mücadeleyi Emek-İş olarak her türlü maddi ve manevi güçle desteklediklerini kaydederek, halkı ve ilgi duyanları bu eyleme katkı koymaya davet etti.

Sağlık-Sen Başkanı Kemal Oktar da yaptığı yazılı açıklamada, özelleştirilen ve özelleştirilmek istenen birimlerin Kıbrıs Türk halkının malı olduğuna dikkat çekerek, “Bizlerin, yani halkımızın onayı olmadan aksine kararlar üretmek isteyenlere dur demeyi beceremediğimiz takdirde KTHY’deki kardeşlerimizin akıbetine uğrayacak ve ayni acıları hepimizin yaşayacağımızı bilmemiz gerekmektedir” dedi.