• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

'ILO istihdam yaratan ekonomi' diyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun yayımladığı 2012 Küresel İstihdam Raporu'nda dünya ölçüsünde her üç çalışandan birinin işsiz olduğu veya bir işe sahip olmasına rağmen yoksulluk içinde yaşadığı vurgulanıyor. Raporda işsizliğin ortadan kaldırılması ve çalışanların insanca yaşama kavuşması için gelecek 10 yılda dünyada 600 milyon kişiye istihdam yaratılması gerektiği bildiriliyor.

25.01.2012

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nun “2012 Küresel İstihdam Eğilimleri: Daha Derin Bir İş Krizinin Önlenmesi” Raporunda yer alan verilere göre dünya ölçüsünde şu anda 197 Milyon insan işsiz. Geçen yıla oranla önemli bir artış gösteren işsiz sayısı 2007 yılındaki işsiz sayısından 27 milyon daha fazla bu rakamın, 2016 yılında 206 milyona ulaşcağı tahmin ediliyor.

Azgelişmiş ülkelerde yaklaşık 900 Milyon insan günlük iki doların altındaki gelirleriyle yoksulluk içinde yaşıyor. ILO Genel Direktörü Juan Somavia, " Dünyada her 3 çalışandan biri işsiz ya da çalışmasına rağmen çok yoksul yani yaklaşık 1,1 milyar insan işsizlik veya yoksulluk içinde yaşıyor. Ekonomi politikaların birincil önceliği iş yaratmak olmalıdır.” diye konuştu.

Çalışan yoksullar arttı

ILO göre mevcut işsizliğin ortadan kaldırılması ve işgücü piyasalarının yeniden düzenlenmesi için gelecek 10 yılda dünyada 600 milyon kişi için istihdam olanağı yaratılmalıdır. Ayrıca bir işe sahip olmasına rağmen yoksulluk sınırında yaşayan 900 Milyon kadın ve erkek işçinin de insana yaraşır işlere yerleştirilmesi gerekiyor.

İşsizliğin önlenmesi için yapılması gerekenler ise ILO'ya göre şöyle “Finans piyasalarının sıkı bir biçimde denetlenmesi, krize karşı mücadelede uluslararası koordinasyon, istihdam yaratan ekonomi politikaların uygulanması”

Raporda ilk defa finans piyasalarının denetiminin ekonomik istikrarın temini açısından değil de doğrudan istihdamın artırılması açısından zorunlu olduğu vurgulanıyor.

 

 

 

Kaynak: Petrol-İş Basın Servisi