Emek dünyasındaki değişmeler işçilerin, özellikle geçici ya da güvencesiz işlerde çalışan işçilerin korunması sorununu gündeme getiriyor. Cenevre'de Uluslararası Çalışma Konferansı'nda, Sosyal Koruma Komitesi, işyerlerinde bu alandaki yetersizliklere daha etkin müdahale konusunda vardığı sonuçları/tavsiyeleri açıkladı.
Sosyal Koruma (Emeğin Korunması) Üzerine Yeniden Görüşme Komitesi, asgari ücret sistemlerinde, çalışma saatlerinde, iş sağlığı ve güvenliğinde ve analığın korunmasında belli ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, çok fazla sayıda işçinin yeterli sosyal korumadan yoksun olduğunu açıkladı.
Komite görüşmeleri için ILO'nun hazırladığı “Değişen Emek Dünyasında İşçilerin Korunması” adlı raporda işçilerin karşı karşıya olduğu yeni sorunlar ele alınıyor. Yeni teknolojiler ve küreselleşme farklı işletme modellerinin oluşmasına yol açtı. Bu ise sendika özgürlüğünün kullanılmasının önüne yeni engeller çıkardı. Toplu pazarlığın kapsamı daraldı. Emeği koruyan yasal düzenlemeler, istihdam üzerinde olumsuz etki yarattığı bahanesiyle, sorgulanmaya başladı.
Komite, standart dışı istihdam biçimlerinde işçilere daha iyi koruma sağlanması için daha fazla şey yapılması gerektiğini vurguladı. Standart dışı istihdam biçimleri ya da güvencesiz çalışma, emeğin korunmasının temelini oluşturan geleneksel istihdam ilişkisinin sorgulanmasına yol açıyor. Komite, Şubat ayındaki Standart Dışı İstihdam Biçimleri Üzerine Uzmanlar Toplantısı'nda belirtildiği üzere, geçici istihdam konusunda ve istihdam statüsüne dayalı ayırımcılık konusunda yeni uluslararası çalışma standartlarına duyulan ihtiyacı değerlendirme tavsiyesinde bulundu.
İş sağlığı ve güvenliği konusunu da ele alan Komite özellikle yeni çalışma biçimiyle ilgili olarak ortaya çıkan riskleri saptama ihtiyacı, işçilere yönelik şiddetin artması, tehlikeli maddelere maruz kalma ve psikososyal sorunlar üzerinde durdu. İşverenlerin işçilere ve onların sendikalarına danışarak politikalar ve risk yönetimi mekanizmaları geliştirmeleri gerektiği vurgulandı. Komite gebe kadınları koruma ihtiyacını hatırlatarak 183 sayılı ILO sözleşmesinde öngörüldüğü üzere, standart dışı istihdam edilenler dahil, bütün kadınların ayırım gözetilmeksizin korumadan yararlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, esnek çalışma sürelerinin düzenlenmesiyle ilgili gelişmeler ve sorunlar ile bunların işçiler üzerindeki etkisi konusunda üçlü bir uzmanlar toplantısı yapılması çağrısında bulundu.
Komite gelecek yıl küresel tedarik zincirleri görüşülürken bu konunun gerektiği gibi ele alınmasını önerdi. IndustriALL Küresel Sendika bu tartışmaya katılacak ve tedarik zincirlerindeki ve güvencesiz istihdam statüsündeki işçilere gerekli koruma sağlayan etkin önlemler alınmasını savunacak.
Emeğin Korunması Komitesi'nde işçilerin sözcüsü Catelene Passchier şöyle dedi:
“Ekonomik büyüme, sosyal adalet ve insana yakışır çalışma koşullarının birlikte gerçekleşmesini sağlamak için köklü değişikliklere ihtiyaç var. Onlarca yıldır süren ekonomik büyümeye rağmen, hâlâ birçok işçinin sosyal korumadan yoksun olması, son derece tehlikeli çalışma koşullarına maruz kalması, uzun saatler çalışmak zorunda bırakılması, analığın korunmasından yoksun olması ya da asgari bir geçim ücreti bile kazanamaması kesinlikle kabul edilemez ve insana yakışır bir durum değildir. Kolektif temsil olmadan işçiler haklarını kullanamaz, toplu pazarlık ve sosyal diyalog lafta kalır.”