IndustriAll Avrupa Sendikası Dönem Konferansı 31 Mayıs-1 Haziran 2023’te Yunanistan’ın Selanik kentinde yapıldı.
Dönem Konferansının hemen öncesinde 30 Mayıs 2023’te ise Industriall Avrupa Sendikasının Yönetim Kurulu yine Selanik’te bir araya geldi. Yönetim Kuruluna yaklaşık 28 Avrupa ülkesinden özellikle enerji, petrol, kimya, lastik, plastik, ilaç, metal, tekstil ve madencilik alanlarında örgütlü olan 180 civarı sendikadan 200 civarında sendika temsilcisi katıldı.
Petrol-İş Sendikasını temsilen hem Yönetim Kurulu toplantısında hem de Dönem Konferansında Genel Başkan Süleyman Akyüz, Genel Sekreter Salih Akduman, Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Karaman ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse hazır bulundu.
IndustriAll Avrupa Sendikası Yönetim Kurulu toplantısında 30 Kasım 2022 tarihinden bu yana yapılan faaliyetler sunuldu. Yine 2023 -2025 yılları arasında izlenecek politikaların ana hatlarını çizen strateji planı görüşüldü. Sanayi politikları, sosyal politikalar, şirket politikları, toplu sözleşme politikları ve örgütlenme politikları üzerinde duruldu. Örgütsel ve mali konuların görüşülmesiyle Yönetim Kurulu toplantısı sonlandırıldı.
Sendikanla Güçlüsün!
IndustriAll Avrupa Sendikası Dönem Konferansı, Genel Başkan Michael Vassiliadis’in açılış konuşması ile başladı. Daha sonra ise Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch’in sunumu ie devam etti. Sonrasında ise Selanik Belediye Başkanı Konstantinos Zervas katılımcılara hitap etti.
Avrupadan yaklaşık 450’nin üzerinde sendika temsilcisinin katıldığı Dönem Konferansı “Sendikanla Güçlüsün!” ana sloganı ile yapıldı. Dönem Konferansında, Avrupa sendikal hareketinin temel meseleleri dört ayrı oturumda ele alındı.
Bu oturumların başlıkları şunlardı:
1. Avrupa’da güçlü, sürdürülebilir istihdam için güçlü bir sendikal birlik oluşturma
2. Adil ücret ve adil çalışma koşulları için güçlü bir sendikal birlik oluşturma
3. Sendikal yenilenme ve sendikaların güncel gelişmelere ayak uydurması için güçlü bir sendikal birlik oluşturma
4. Avrupa’da sendikal dayanışma ve barış için güçlü bir sendikal birlik oluşturma
Geçinebilecek bir ücret, istikrarlı bir alım gücü talebimizdir!
Konferans boyunca yaklaşık 70 temsilci söz alıp konuşma fırsatı buldu. Bütün bu konularda öne çıkan temel meseleler ise ekonomik kriz, krizin faturasının sermaye tarafından emekçilere ödettirilmeye çalışılması ve buna karşı sendikaların geçen altı ay içinde önemli bir katılımla sokaklara çıkması oldu. Sendikalar geçinebilir bir ücret, güçlü bir alım gücü, sosyal güvence, emeklilikte insan onuruna yakışır bir yaşam sürme politikalarının hayata geçirilmesini talep ettiler. İngiltere’den Fransa’ya Yunanistan’dan Belçika’ya birçok sendikanın sermayenin saldırılarına karşı Avrupa’da son dönemde yapılan büyük çaplı sokak eylem ve etkinlileri gerçekleştridiğinin altı çizildi.
Yine Fransa ve Belçika’lı sendika temsilcileri ülkelerinde yapılan işçi eylemlerinde ciddi baskı ve yıldırma gördüklerini, demokrasi maskesinin konu işçi hak ve eylemleri olduğunda hızla çıkartıldığını belirttiler. Fransa’da emeklilik yaşının uzatılmasına karşı eylem yapan sendikalara yönelik saldırı ve göz altıların Avrupa’da temel özgürlüklere vurulan bir darbe olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Sermeyenin hükumetlerle kol kola yarattığı işsizliğe, yoksulluğa ve pahalılığa karışı sesimiz daha gür çıkmalı!
Avrupa’da işsizlik, yoksulluk, pahalılık, işçilerin alım gücünün düşmesi, sendikal örgütlenme önündeki engeller, sendikaların eylem ve grev hakkına yönelik sermayenin ve hükümetin saldırıları toplu sözleşmelerdeki zorluklar neredeyse bütün konuşmacıların değindiği konular oldu.
Akyüz: Haklarımızı geliştirmemizi sağlayacak sınıf mücadelesidir!
Toplantının “Avrupa’da sendikal dayanışma ve barış için güçlü bir sendikal birlik oluşturma” oturumunda bir konuşma yapan Petro-İş Genel Başkanı Süleyman Akyüz son dönemde bütün insanlığı etkileyen Covid-19 ve Rusya-Ukrayna çatışması gibi iki krizle karşı karşıya kaldığımızı belirtti. “Bunların etkileri devam ederken Türkiye’de 6 Şubat 2023 te meydana gelen deprem ile sarsıldık” diyen Akyüz; bu yaşadığımız büyük deprem felaketi sırasında bütün dünyadan dayanışma gösterildiğini belirtti. Yine bu dönemde IndustriAll Küresel ve Avrupa Sendikasına hem bölgeyi ziyaretleri, hem de dayanışmaları için teşekkür etti. Günümüzde sendikaların işçi haklarının geliştirilmesine yönelik büyük mücadele verdiğini belirten Akyüz, işçilerin sınıf mücadelesi verdiğini, birlikte verilen örgütlü mücadelenin önemli olduğunu vurguladı.
Dönem Konferansı sonrasında 2023-2025 stratejik eylem planının onaylanmasına yönelik kısa bir Yönetim Kurulu toplantısı yapıldı. Strateji planının oybirliği ile onaylanmasının ardından toplantı sonlandırıldı.
Petrol-İş Sendikası heyeti, Konferans sonrasında Bulgaristan Sanayi İşçileri Sendikası ve Arnavutluk Sanayi İşçileri Sendikası ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.