IndustriAll Avrupa Sendikası Yönetim Kurulu toplandı

IndustriAll Avrupa Sendikası Yönetim Kurulu toplantısı 24-25 Kasım 2020 tarihlerinde internet iletişim platformu Zoom üzerinden yapıldı.

26.11.2020

Toplantıya Avrupa ülkelerinden 160 civarında sendika temsilcisi katıldı. Türkiye'den kimya, enerji, metal ve tekstil sektörlerinde örgütlü sendika temsilcilerinin yer aldığı toplantıya sendikamız Petrol-İş adına Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Dış İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

İstihdam yaratılmalı: Kaynaklar işçilere aktarılmalı

İki gün süren toplantı IndustriAll Avrupa Sendikası Başkanı Michael Vassiliadis’ın açılış konuşması ile başladı. Daha sonra söz alan IndustriAll Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle Sekretarya raporunu sundu. Genel olarak Avrupa’da sendikal hareketin durumunu aktaran Triangle, koronavirüs salgınının istihdam ve sendikalar üzerindeki etkileri hakkında konuştu.

AB’nin aylar öncesinden açıkladığı 750 milyar Avroluk kurtarma paketinin işçiler ve istihdamın korunmasına yönelik kullanılması gerektiğine vurgu yapan Triangle, bu süreçte sendikaların birarada durması gerektiğini, tedarik zincirlerindeki dayanışmanın sendikalar açısından önemli olduğunu vurguladı.

Enerjide sektöründe istihdamı koruyan çevreci bir yaklaşım şart

Enerji alanında daha çevreci politikalar belirlenmesi çevreye daha az zararlı enerji üretim yöntemleri konusunda çalıma yapılması; şirketlerin/ülkelerin karbondioksit salınım limitlerinin ayarlanması; açık denizlerde rüzgar enerjisi üretim stratejisi; sürdürülebilir bir kimya politikasının belirlenmesi; daha temiz enerji üretim yöntemlerinin uygulama alanlarında istihdamın ve işçi haklarının gözetilmesi konuları görüşüldü.

Bütün Avrupa’da insan onuruna yakışır bir asgari ücret mücadelesi sürüyor

Toplu sözleşme ve sosyal politikaların gözden geçirilmesi bölümünde Avrupa genelinde insan onuruna yakışır bir asgari ücret politikası için mücadele edilmesi gerektiğinin altı çizildi. Uzaktan -evden- çalışma yönteminin işverenler tarafından kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi, bu alanda bir strateji oluşturulması görüşüldü.

Ayrıca bu bölümde, İngiltere’nin AB’den ayrılmasına dönük yapılan görüşmeler, uluslararası şirketlerdeki gelişmeler ve bunun sendikalara ve işçilere etkisi de ele alındı.

Yaşasın uluslararası sendikal dayanışma

Toplantıda koronavirüs salgını bahanesi ile işten atılan veya ücretsiz izne çıkmaya zorlanan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin, yaşananları protesto etmek için 24 Kasım günü Gebze’den Ankara’ya yapmak istedikleri yürüyüşe yapılan polis müdahalesi kınandı. Yine toplantının ikinci günü 25 Kasım’da İtalya‘daki ArcelorMittal firmasının işyerlerinde işçi haklarına yönelik baskıda bulunması ve  işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayması konusunda IndustriAll, İtalya’nın üç büyük metal sendikası tarafından yapılan eylemlere destek verdi.

Toplantı örgütsel ve mali konuların konuşulmasının ardından sona erdi.