• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Küresel Sendika Ortadoğu ve Kuzey Afrika Gençlik Konferansı yapıldı.

IndustriALL Küresel Sendika Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesi “Gençlik Konferansı” Fas'ın Marakeş kentinde 20-21 Aralık 2016 tarihlerinde yapıldı. Konferans MENA bölgesindeki ülkelerden genç sendikacı ve sendika uzmanlarını bir araya getiren ilk toplantıydı.

23.12.2016

Toplantıya IndustriALL Genel Sekreter Yardımcılarından Jenny Holdcroft görüntülü telefon sistemi ile katılırken IndustriALL MENA  Bölgesi İrtibat Sorumlusu Ahmed Kamel ve IndustriALL Projeler ve Sendikal Haklar Asistanı Sarah Flores salonda hazır bulundu. Toplantıya Bahreyn, Fas, Filistin, Kuveyt,  Lübnan, Mısır, Moritanya, Tunus, Türkiye ve Ürdün'den genç sendikacılar ve sendika uzmanları katıldı. Toplantıda sendikamız Petrol-İş Uluslararası İlişkiler Uzmanı Rıza Köse tarafından temsil edildi.

Toplantının başında emperyalizmin bölgedeki saldırıları değerlendirildi. MENA bölgesinde işçilerin çok zor koşullar altında çalıştığına ve yaşadığına vurgu yapıldı. Bölgeye yapılan emperyalist müdahalelerin ve çatışmaların; gelir dağılımı eşitsizliği, demokrasi kültürünün zayıf olması ve sendikal kültürün zayıf olmasına da etki ettiği vurgulandı. Emperyalizmin güdümündeki enerji/petrol savaşlarının sendikal mücadeleyi ve sendikal hakları maalesef insanların gündeminin dışına çıkardığı vurgulandı.

Toplantının ilk oturumlarında her ülkeden temsilci kendi ülkesindeki genç işçilerin içinde bulunduğu koşulları ve karşı karşıya kaldıkları sorunları sundu. Daha sonrasında yapılan oturumlarda genellikle ortak olan bu sorunlara nasıl çözüm bulunacağı tartışıldı.

Toplantıda MENA Bölgesi' gençlerinin örgütlenmesi önündeki engeller ve çözüm önerilerinin yanı sıra sendika yönetiminde gençlerin daha etkin yer alması görüşülen konular arasındaydı. Uzun süren tartışmaların ardından MENA Bölgesi'nde faaliyet gösteren gençlerin sorunları ve çözüm önerileri aşağıdaki gibi belirlenerek IndustriALL Merkezine sunulacak raporda yer aldı.

Raporda MENA Bölgesinde gençlerin sendikalara toplumun genelinin ötesinde bir güvensizlik duyduğunun altı çizildi. Bunun gerekçesi olarak bölgede sendikaların genellikle işveren ve hükümetlerin güdümünde olması ve genç işçilerin sorunlarına yeteri kadar eğilmemesi belirtildi. Sendikaların gençlerin ilgisini yeniden kazanacak yöntemler bulmasının altı çizildi.

Birçok kendi katılımcı ülkelerinde sendikal kültürün zayıf olduğunu belirtti. Özellikle Bahreyn heyeti ülkesinde sendikal kültürün zayıf olduğunu, dolayısıyla gençlerin sendikalarda örgütlenmediğini, örgütlense bile tecrübesizlikten kaynaklı sendika kurullarında görev almaktan kaçındığını belirtti.

Yine yapılan grup çalışmasında genç sendikacıların bir sorununun da mevzuatı bilmemek ve işverenlerle ilişkide gerektiği yerde gerekli yasal ve meşru adımı atmamak olduğu vurgulandı. Bunun üstesinden sendikaların genç üyelerine yönelik eğitimin yaygınlaştırılması ile gelineceğinin altı çizildi.

Toplantı katılan genç sendikacılar sendikaların, işçi adaylarını eğitim-okul döneminde sendikal konular (sendikanın ne olduğu, bir gencin yarın çalışma hayatına başladığında neden sendikalı olması gerektiği, nasıl sendikalı olunacağı) hakkında bilgilendirmeye yönelik politikalar geliştirmesi gerektiği belirtti.

Sorunların ortaya konulduğu ve çözüm önerilerinin yapıldığı verimli geçen bu ilk toplantı sonrası bir iletişim grubu oluşturuldu ve bu sorunların çözümüne yönelik IndustriALL merkezi ile koordineli olarak çalışılacağı belirtildi.