Petrol-İş’in de üyesi olduğu IndustriALL Küresel Sendika Yönetim Kurulu toplantısı 21-22 Kasım tarihlerinde sendikamız Genel Merkezinde toplandı. 49 ülkeden 200’ü aşkın sendika temsilcisinin yer aldığı Yönetim Kurulu toplantısı 21 Kasım saat 09.30’da başladı, 22 Kasım Cuma günü öğlen saatinde sona erdi.
Toplantı 21 Kasım Perşembe günü Küresel Sendika Genel Sekreteri Marie Nilsson’un toplantıyı açış konuşmasıyla başladı. Sonrasında ise ev sahibi olarak sendikamız Genel Başkanı Süleyman Akyüz bir selamlama konuşması gerçekleştirdi. Akyüz konuşmasında Yönetim Kurulu toplantısını İstanbul’da Petrol-İş Sendikasında yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Konuşmasının devamında “Petrol-İş Sendikası olarak, ülkemizde ki çalışanların örgütlenmesi, haklarının geliştirilmesi ve korunması için verdiğimiz mücadelede uluslararası dayanışmanın önemini her zaman vurguladık. IndustriALL gibi güçlü bir yapının parçası olmak, yalnızca sendikal mücadelemizi değil, aynı zamanda işçi sınıfının uluslararası birliğini daha ileriye taşıma hedefimizi de desteklemektedir. IndustriALL ile birlikte çok uluslu şirketlere dair ortak birçok çalışma yaptık; yapmaya da devam edeceğiz.” dedi. Akyüz, “Birlikte daha güçlü olduğumuza inanıyor ve bu gücün, daha adil ve eşit bir dünya yaratma mücadelesine yön vereceğini umuyorum. Hepinize tekrar hoş geldiniz diyor, başarılı bir toplantı diliyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Toplantının sekreteryası IndustriALL Küresel Sendika Genel Başkanı Marie Nilsson, Genel Sekreter Atle Høie, Genel Sekreter Yardımcıları Kemal Özkan, Kan Matsuzaki ve Christina Olivier’den oluşurken, oturum yürütümü Marie Nilsson tarafından yapıldı.
Yeni Bir Sanayi Politikasına İhtiyaç Var
Yönetim Kurulu Toplantısının ilk gününde IndustriALL Küresel Sendika’nın politikaları ve işçi sınıfının küresel düzeydeki sorunlarına ilişkin değerlendirmeler yapıldı, fikir alışverişinde bulunuldu. Katılımcılar, temsil ettikleri ülkelerde işçi hakları ve sendikal mücadeledeki sorunları aktardılar, deneyimlerini paylaştılar.
Ayrıca yine Küresel Sendika’nın yıllardır ısrarlı bir şekilde ele aldığı karbonsuzlaştırma, adil geçiş ve özen yükümlülüğü başlıkları da ayrıntılı bir şekilde değerlendirildi. Bu üç başlıkla ilgili atılacak adımlarda Kuzey ve Güney iş birliğinin çok önemli olduğunun altı çizildi. Toplumun tüm kesimlerinin kadınların, gençlerin, beyaz yaka, mavi yaka vb. bir arada ve ortak mücadele vermesi gerektiğine ve bunun da ancak yeni bir “Sanayi Politikası” aracılığıyla olabileceğine dikkat çekildi. Almanya merkezli Volkswagen firmasının küçülme gerekçesi ile binlerce işçiyi işten çıkaracağı kararı toplantıda değinilen bir diğer başlık oldu. Çünkü bu karar ile sadece Almanya’da değil, otomotiv yan sanayi başta olmak üzere birçok alt sektörde binlerce işçinin etkileneceği belirtildi.
Toplantıda ayrıca dünyanın birçok bölgesinde uluslararası tekellerin de desteği ile aşırı sağ hükümetlerin yönetime geldiğine dikkat çekilerek sınıf hareketini ve sendikal mücadeleyi yükseltmek gerektiğine vurgu yapıldı. Özellikle küresel güney ülkelerinde tehlikenin büyük olduğu ve bu sebeple kuzey ve güney iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Özen yükümlülüğü yasasının da ele alındığı bu bölümde özellikle uluslararası sermaye gruplarına karşı “özen yükümlülüğü” politikasına sürekli yatırım yapılarak sendikal gücün artırılması gerektiği vurgulandı.
Kadın ve Gençleri Sendikal Mücadelede Öne Çıkaracak Politikalar Oluşturulmalı
İlk gün konuşmalarının bir diğer öne çıkan başlığı kadın ve gençleri sendikal mücadelede daha fazla kapsayacak politikaların oluşturulması oldu. Kadınların ve gençlerin her geçen gün emek mücadelesinde öne çıkmalarına rağmen temsiliyet noktasından sendikal pozisyonlarda yer alamadıkları belirtildi. Bu yüzden küresel ve yerel düzeyde sendikaların yapıcı politikalar geliştirmesi gerektiğine dikkat çekildi. Toplantının bu bölümünde Güneydoğu Asya ülkelerinden özellikle Kamboçya ve Bangladeş’te olumlu gelişmelerin yaşandığı, kadın ve genç işçilerin öncülüğünde önemli kazanımların elde edildiği bölgedeki temsilciler tarafından dile getirildi. Ayrıca bu ülkelerde faaliyetlerini sürdüren uluslararası markalar ile yapılan küresel çerçeve sözleşmelerin oldukça etkili olduğu böylece özellikle son yıllarda birçok fabrikada on binlerce işçiyi kapsayan toplu sözleşmenin imzalandığı belirtildi.
Yönetim Kurulu Toplantısının ikinci gününde IndustriALL Küresel Sendika’nın bütçesi, gelir-gider tablosu, yeni üyelik talepleri, mali ve idari konular ele alındı. Bu bölümde mali yapının mutlak suretle güçlü tutulması gerektiğine dikkat çekildi.
İki gün süren toplantı iyi niyet dilekleri, Petrol-İş Sendikası’na yaptığı özverili ev sahipliği ve dayanışma duygusunun güçlendirilmesi çağrısı ile sona erdi.