• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

IndustriALL Küresel ve Avrupa Sendikaları Türkiye’den üyeleri ile buluştu

IndustriALL Küresel ve Avrupa Sendikaları’nın Türkiye’deki üye sendikaları ile ortak toplantısı 16 Ocak 2020 tarihinde Ankara’da Tes-İş Sendikası Genle Merkezi’nde yapıldı.

17.01.2020

Toplantıya IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Valter Sanches, IndustriAll Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle ve bu iki federasyona Türkiye’den üye sendikalar katıldı.

Toplantıya sendikamız Petrol-İş’ten Genel Başkan Süleyman Akyüz ve Dış İlişkiler Uzmanı Rıza Köse katıldı.

Tes-İş Sendikası Genel Başkanı Ersin Akma, Genel Başkan Danışmanı Uğraş Gök, Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Taliphan Kıymaz, Genel Mali Sekreteri Murat Salar, Danışman Helmut Lense ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Burak Ekmekçioğlu, Teksif Genel Başkanı Nazmi Irgat, Genel Eğitim ve Teşkilatlanma Sekreteri Ersin Çelik, Genel Başkan Danışmanı Mustafa Özal Perçin, Belediye-İş Dış İlişkiler Uzmanı Uğur Kutupoğlu, Türkiye Maden-İş Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeybek, Teknik Danışman-Başkan Danışmanı Ertuğrul Ensar Bayrak, Genel Maden-İş Genel Başkanı Hakan Yeşil, Çimse-İş Genel Sekreteri Hasan Esmer, Genel Mali Sekreteri İbrahim Yağşi, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Deriteks Genel Başkanı Musa Servi, Genel Koordinatörü Engin Çelik, Öz İplik-İş Genel Başkanı Rafi Ay, Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fulya Pınar Özcan, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Eyüp Özer, Lastik-İş Genel Sekreteri İhsan Malkoç, Uluslararası İlişkiler Daire Uzmanı Cemal Hoşver, Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Mustafa Tümer, Dok Gemi-İş Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu ve Türk Tarım Orman Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci toplantıya katılanlar arasındaydı.

Toplantı Tes-İş Genel Başkanı Ersin Akma’nın hoş geldiniz konuşmasıyla başladı; katılımcıların kendini tanıtması ile devam etti.

Daha sonra IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Valter Sanches ve IndustriAll Avrupa Genel Sekreteri Luc Triangle birer sunum yaptılar. IndustriALL Küresel Sendikanın (Ekim, Keyp Town, Güney Afrika) ve IndustriAll Avrupa Sendikasının (Mayıs, Selanik, Yunanistan) yaklaşan kongreleri hakkında bilgi verdiler. Kongre sürecinde küresel federasyonların oluşturduğu eylem planları, anatüzük değişiklikleri, kongrelerin gündemleri ve teknik çalışmaları da kapsayan detaylı sunumlar yaptılar.

Yine aynı sunumun devamında IndustriALL Küresel ve Avrupa Sendikası temsilcileri Türkiye’deki üyelerinden Türkiye’deki sendikal durumu değerlendirmelerini talep ettiler. Sendikaların örgütlenme çalışmaları, örgütlenmede karşılaşılan sorunlar, devam eden toplu iş sözleşmeleri ve karşılaşılan zorluklar tartışılan konular arasındaydı. Türkiye’den toplantıya katılan yaklaşık her üye sendika bu bölümde söz alarak düşüncelerini dile getirdi.

Sendikamız Petrol-iş Genel Başkanı Süleyman Akyüz toplantının bu bölümünde yaptığı konuşmada genel olarak sendikal örgütlenme önünde duran yasal engeller, işverenlerin sendikal örgütlenme sürecindeki baskıları konularını vurguladı. Akyüz bu meseleleri yakın zamanda Petrol-İş sendikasının örgütlendiği ancak henüz toplu sözleşme imzalayamadığı Flormar işyeri, yine sendikamızın uzun süre örgütlenme faaliyeti yürüttüğü ancak maalesef hala toplu sözleşme imzalayamadığı Demo Plastik üzerinden anlattı. Yine bugün Türkiye’de işçiler açısından en önemli sorunlardan birinin ücret düşüklüğü olduğunu belirten Akyüz, Petrol-İş Sendikasının bu konuda istediğini alabilmek için günlerdir Trelleborg işyerinde grev yaptığının altını çizdi.

Toplantı IndustriALL Küresel ve Avrupa Sendikaları Genle Sekreterleri Valter Sanches ve Luc Triangle’nin Türkiye’den üyelerin sunumlarını değerlendirmeleri ve sorularına cevap vermeleri ile sona erdi.