Irak'ta kararlı mücadele sonucunda işçiler yeni iş yasasına kavuştu

28.08.2015

On yıl süren ulusal ve uluslararası kampanya sonucunda Irak'ta yeni bir iş yasası yürürlüğe giriyor.

17 Ağustos'ta Irak parlamentosunun çıkardığı yeni iş yasası grev ve toplu sözleşme hakkını öngörüyor, çocuk işçiliğini, ayırımcılığı ve cinsel tacizi yasaklıyor. Yasa analık ve gebelik izniyle ilgili iyileştirmeler içeriyor, taşeron ve göçmen işçilerin haklarını ayırım gözetmeksizin düzenliyor.

Irak'ın yeni yasası özel, karma ve kooperatif sektörlerindeki işçileri kapsıyor, memur statüsündeki işçileri ve silahlı kuvvetler mensuplarını ise kapsam dışında tutuyor.

Irak'ta uluslararası standartlara uygun adil iş ve sendika yasaları bulunmadığı için, işçiler ciddi ihlallere ve ağır çalışma koşullarına maruz kaldılar. Son on yılda, IndustriALL Küresel Sendika, Iraklı işçilerin ILO standartlarına ve sözleşmelerine uygun, adil ve modern iş ve sendika yasalarından yararlanma temel hakkı için kararlı bir kampanya yürüttü.

IndustriALL üyesi Irak Petrol Sendikaları Federasyonu'nun başkanı Hasan Cuma şöyle diyor:

“Sendikalar taslak hazırlama sürecine değerli katkılarda bulundu. Yasa taslağının son hali üzerinde ciddi bir çalışma yürüten sendikalar önemli değişiklikler önerdiler.”

Basra Elektrik İşçileri Sendikası'nın başkanı ve IndustriALL Yönetim Kurulu üyesi Haşmeya Al-Sadawi'nin değerlendirmesi ise şöyle:

“ILO sözleşmelerine uygun modern bir iş yasasının çıkarılmasında IndustriALL ve küresel sendikal dayanışma hayati bir rol oynadı.

Ne var ki kamu kesimindeki sendikalar üzerindeki yasak, sendikalar yasasının çıkarılmasına kadar sürecek. Irak hükümetinin 87 nolu ILO sözleşmesini onaylamasını talep ediyoruz. Sözleşme onaylanmak üzere Irak parlamentosunda. Sözleşmenin onaylanması,  sendikalar yasasının kabulüne zemin hazırlayacak.”

Yasayla ilgili nihai oylamadan önce, Irak sendika yöneticileri, Çalışma Bakanlığı, Irak Parlamentosu Çalışma Komitesi, AFL-CIO Dayanışma Merkezi, IndustriALL Küresel Sendika ve onun Irak'ta üyesi olan sendikaların temsilcileri iki gün süren bir toplantıda taslağın son biçimini ve değişiklikleri görüştüler.

IndustriALL genel sekreter yardımcısı Kemal Özkan, Iraklı işçileri, sendikaları ve sendika yöneticilerini bu uzun mücadeledeki kararlılığından dolayı kutlayarak şöyle dedi:

“Yeni yasanın içerdiği iyileştirmelerin Iraklı işçilerin çalışma ve yaşama koşulları üzerinde yaratacağı somut sonuçları görmek için sabırsızlanıyoruz. Yetkili makamların sendika çoğulculuğunu benimseyen ve kamu kesimindekiler de dahil bütün Iraklı işçileri kapsayan bir sendikalar yasasını da benzer önlemleri alarak hızla çıkarmasını bekliyoruz.”

Yürütülen uluslararası kampanyayı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), kardeş küresel sendikalar, ABD ulusal sendikal merkezi AFL-CIO ve çeşitli ülkelerin sendikal merkezler, ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütleri destekledi.

Çeviri: Petrol-İş Sendikası Dış İlişkiler Servisi