• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşçi Kıyımı

20.11.2014

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tekstil yıkama fabrikasının çamaşırhanesindeki kazanın patlaması sonucu Nurten Uyar ve Mediha Unsal adlı iki işçi öldü, 15'i hafif 27 kişi de yaralandı.

15 yaralı ilk tedavilerinin ardından taburcu edilirken Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan 12 yaralıdan 5'inin durumunun kritik olduğu belirtildi.

Kaza yine geliyorum demiş

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ümit Büyükeşmeli, ocak ayında periyodik kontrolden geçirilen kazanda patlama kapağı ve sesli ikaz sisteminin olmadığının rapor edildiğini belirterek, kazanın kazan basıncını dengede tutan emniyet ventilinin çalışmamasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.

Büyükeşmeli, "Ön düşüncemiz, ilgili kazanın işletme esnasında su seviyesinin düştüğü, dolayısıyla susuz kalmasından sonra yapılması gereken kazanın soğutularak işletmeden çekilmesi yerine muhtemelen su verilerek kazanın aşırı ısınmasından dolayı patlamanın meydana geldiği yönünde" diye konuştu.

Kazan operatörlerinde "Kazancı operatör belgesi" olması gerektiğini bunu araştıracaklarını söyleyen Büyükeşmeli,"Emniyet ventili üzerinde duruyoruz. Emniyet ventili, kazan basıncı belli bir seviyenin üstüne çıktığı zaman bu basıncı bırakmasını sağlar. Bu işlevini yerine getirmediği için patlamanın yaşandığını düşünüyoruz" dedi.

Patlamada hayatını kaybeden işçilerden Nurten Uyar'ın babası Hasan Hüseyin Uyar da fabrikaya geldi. Nurten Uyar'ın 3 yıldır fabrikada çalıştığını belirten Uyar, kızının eşinden ayrıldığını ve 2 çocuk annesi olduğunu söyledi.

 
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi