• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Medyada Türk-İş Genel Kurulu

İşçiler Bozdağ'ı protesto etti

Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş'te başkanlık yarışı bugün olaylı başladı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın konuşmasından sonra sloganların devam etmesi ve uyarılara rağmen sona ermemesiyle, sendika yöneticileri ve işçiler arasında kavga çıktı.

AYSEL ALP / HÜRRİYET
08.12.2011

Bozdağ kürsüye çıktığında işçilerden sloganlar yükseldi. İşçiler Bozdağ'ı pankartlar, düdükler ve sözlerle protesto etti.

Ankara’da Büyük Anadolu Otel’de yapılan Genel Kurul'da Bozdağ'ın konuşmasının ardından sloganlar uzayınca Divan Başkanı Bayram Meral işçilere, "Elleriniz, kollarınız dert görmesin. Gözünüze kurban olayım. Oturun artık. Tamam artık" dedi.

Ancak sloganların bu uyarıya rağmen devam etmesi üzerine bu kez de sendika yöneticileri işçilere tepkilerine son vermeleri için ikazda bulundu. Ortam, bu ikazlar üzerine gerilirken, işçiler ve sendika yöneticileri arasında kavga çıktı.

TÜRK-İŞ GENEL KURULU'NDA KAVGA ÇIKTI / WEB TV Link: http://webtv.hurriyet.com.tr/2/25388/0/1/turk-is-genel-kurulu-nda-kavga-...

İŞÇİLER ÇALIŞMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA İSTEDİ

Toplantıda Çalışma Bakanı Faruk Çelik kürsüye çıkarken, işçiler Bakan'dan kıdem tazminatlarıyla ilgili açıklama talep ederken aynı zamanda temizlik işçilerinin haklarıyla ilgili görüşlerini kendileriyle paylaşmasını istedi.

Faruk Çelik kıdem tazminatı ile ilgili görüşleri sorulunca, "Kıdem tazminatı ile ilgili görüşlerim ardakaşlarla konuştuktan sonra oluşur. Neden sadece bir yıl çalışan tazminat alsın 1 gün de çalışan tazminat alacak" dedi. Çelik ayrıca, intibak yasasıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını, yasanın bu hafta Bakanlar Kuruluna geleceğini de belirtti.

İKİ GRUP YARIŞIYOR

Genel Kurul'da mevcut başkan Mustafa Kumlu'nun listesi ile Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın başını çektiği 10 sendikadan oluşan  Sendikal Güç Birliği Platformu yarışacak.

Mustafa Kumlu kürsüye 'Türk-İş nerede biz oradayız' sloganları ile çıktı. Bu slogana karşı Sendikal Güç Birliğini destekleyen delegeler 'işçi nerede biz oradayız' sloganı ile karşılık verdi. Kumlu'nun konuşmaları sık sık 'işçiler birleşin Türk-İş'e yerleşin', 'Tazminatlar gidiyor Türk-İş susuyor', 'Genel grev genel direniş' sloganları ile kesildi.

SENDİKACILAR İLE İŞÇİLER BİRBİRİNE GİRDİ / WEB TV Link: http://webtv.hurriyet.com.tr/2/25390/0/1/isciler-ve-sendika-yoneticileri...

Türk-İş'in Genel Kurulu'nu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti Başkan Yardımıcısı Bekir Bozdağ ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da takip ediyor.

KILIÇDAROĞLU'NDAN SERT ELEŞTİRİ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Türk-İş'e sert eleştiriler yöneltti. Kışıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Şikayetler böyle salonlarda yapılmamalı, işçi olarak üretimden gelen gücünüzü meydanlarda kullanın.

Taşeron işçilerin hakkına sendikalı işçiler olarak sizler sahip çıkın. Onlar bugün eylem yapamazlar, meydanlara çıkamazlar... Onların hakkını koruyun ki yarın onlar da sendikalı olsun.

Arkadaşlar bedel ödenmeden hak alınmaz, bedel ödeyeceksiniz ki hak alacaksınız.

Tekel işçileri Ankara'nın soğuğunda havuza atıldılar, coplandılar ama haklarını alamadılar. Ben burada o işçilerin haklarının alındığını duymak isterdim, tıpkı Taksim Metdanının alındığı gibi...

Ekonomik Sosyal Kurum anayasal kurum haline getirildi. Peki en son ne zaman toplandı, anımsayan var mı? Toplanmasını isteyen de yok zaten... İşçi sınıfının üzerine ölü toprağı serpilmiş.

GÜÇ BİRLİĞİ KURULDU

362 delegenin oy kullanacağı Türk-İş Genel Kurulu'nda Mustafa Kumlu ve Mustafa Öztaşkın yarışacak. 

Türk-İş'in Mustafa Kumlu başknlığındaki mevcut yönetimine karşı, Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın başı çektiği 10 sendika birkaç ay önce Sendikal Güç Birliği Platformu adı altında bir araya geldi. Oluşum iki ay önce gerçekleşse de, kırılma noktalarını Tekel eylemleri oluşturdu.

Türk-İş’in son dönemde işçinin yanında değil, hükümetin yanında yer alarak, işçi haklarının gerilemesine neden olduğunu ileri süren Güç Birliği Platformu üyeleri arasında Tekel Eylemlerinin mimarı Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de bulunuyor. Platformun diğer üyeleri ise, Petrol-İş, Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Tezkop-İş, TÜMTİS ve Türkiye Gazeteciler Sendikası.

Bu sendikalar Mustafa Kumlu’ya karşı Mustafa Öztaşkın’ı desteklediklerini ilan etseler de, Öztaşkın ve ekibi desteğin daha fazla olacağı tahmininde bulunuyorlar. Kulislerde, 2 sendikanın daha güç birliğine destek verdiği ancak resmi olarak bunu açıklamadığı belirtiliyor.

NE İSTİYORLAR?

Sendikal Güç Birliği’ni oluşturan sendikalar, Türk-İş yönetimine iki temel konuda eleştiri yöneltiyorlar. Bunlardan birincisi Türk-İş’in konfederasyon gibi davranarak, üye sendikaların sorunlarına yeterince sahip çıkmadığını savunuyorlar. Eldeki hakları koruma stratejisiyle hükümete yakın durduğunu, bunun sonucunda da belediyeler ve TEKEL başta olmak üzere ‘kaybettiğini’ ileri sürüyorlar.

İkinci eleştiri noktaları ise Türk-İş’in Türkiye gündeminden uzak oluşu. Öyle ki 600 bin işçinin çatı örgütü olmasına karşın Türk-İş’in yeni anayasa, Kürt sorunu, kadına şiddet, deprem gibi konularda kanaat, görüş oluşturması gerektiğini belirtiyorlar. İşçilerin aynı zamanda vatandaş olduğuna dikkat çekerek, TÜSİAD’ın az sayıdaki üyesiyle Türkiye gündemine ilişkin her konuda çalışma yaptığına, rapor hazırladığına vurgu yapıyorlar.  “Aylardır 2012’de yeni kriz geleceği konuşuluyor. Ama bu Türk-İş’in gündeminde yok. Kriz işçiyi vurmayacak mı, işsiz bırakmayacak mı, alınacak ekonomik önlemler vatandaş olarak işçiyi etkilemeyecek mi” diye soruyorlar.

İtalya, İspanya, Yunanistan, İngiltere’de yapılan grevleri,  WallStreet eylemlerini anımsatarak, Türk-İş’in bunların yanından bile geçmediğini söylüyorlar.

 

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...
devamı