Aydın'ın Kuşadası ilçesinde önceki gün temizlik için girdikleri kanalizasyon terfi istasyonunda metan gazından zehirlenerek yaşamım yitiren Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü (ASKİ) çalışanları İsmail Tavas (39) ve Hasan Fıstıkçı (50) dün toprağa verildi. Türkay Yağcıoğlu ile Abdulgani Arslan adlı işçiler ise hâlâ yoğun bakımda.
Kuşadası'nda iki yıl önce yaşanan benzer bir iş cinayetinde de 3 işçinin yaşamını yitirmiş olması ihmal iddialarını gündeme getirirken, işçilerin maske ve oksijen tüpü olmadan kanalizasyona indiği ortaya çıktı. Yaşamını yitiren işçilerden birinin Belediye-lş Sendikası'na üye olduğu öğrenildi.
Basit önlemler bile...
Türkiye'de arıtma tesislerinde ve kanalizasyonlarda meydana gelen işçi ölümlerinin sayısı son yıllarda alınmayan basit önlemler nedeniyle giderek artıyor. İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu tarafından hazırlanan Türkiye Kanalizasyon-Atık Su Arıtma Tesislerinde Ölümlü İş Kazaları Değerlendirme Raporu, kanalizasyonlarda yaşamını yitiren işçilerle ilgili korkunç gerçeği gözler önüne seriyor. Rapora göre 2011-2014 yılları arasında Türkiye'de 32 işçi kanalizasyon ve arıtma tesislerinde yaşamını yitirdi.
Raporda yer alan en çarpıcı nokta ise şu: "Son 4 yılda arıtma tesisleri ve kanalizasyonlarda yaşanan ölümlü iş kazaları tek tek incelendiğinde almacak basit önlemlerle bu kazaların önlenebileceği acı bir gerçek olarak ortaya çıkıyor." Raporda, kanalizasyon ve arıtma tesislerinde metan gazı zehirlenmesi sonucu meydana gelen işçi ölümlerinin temel nedeninin metan gazı ölçüm cihazının bulunmaması olduğu belirtiliyor. Bu cihaz bulunmadığı için biriken metan gazı fark edilemiyor ve işçiler gaz nedeniyle bilinçlerini kaybedip havuza veya zemine düşerek ölüyorlar. Kaza durumlarmda uygulanacak acil durum planlarının bulunmayışı, kişisel koruyucu malzeme ve maskelerin kullanılmaması ve işçilerin iş güvenliği eğitiminden yoksun olmaları da işçi ölümlerinin nedeni olarak gösteriliyor.
Maske ve oksijen tüpü
Raporda işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili alınması gereken önlemler ise şöyle sıralanıyor: "Kanalizasyon sisteminin bakım ve tamiratlarını yeterli eğitimi almış, uzman kişiler, gerekli önlemleri aldıktan sonra yapmalıdır. Gerekli eğitimleri almamış işçilerin kanalizasyon sistemine sokulması cinayettir. İşçiler metan/hidrojen sülfür gazlarını filtre eden maskeler takmadan, iş elbiseleri giymeden ve oksijen tüpü kullanmadan kanalizasyon sistemine inmemelidirler. Bunların tümünün kontrolü belediye idareleri tarafından düzenli yapılmalıdır."
Kaynak: Birgün Gazetesi