• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

TASARI PROTESTO EDİLİYOR

İşçilerin meclis yürüyüşüne saldırı

9 Ekim tarihinde tekrar Meclis'te görüşülmeye başlanan, emekçilerin kazanılmış haklarında kayıplara neden olacak Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için TBMM'ye yürümek isteyen Sendikal Güç Birliği Platformu ve DİSK üyelerine polis biber gazıyla saldırdı.

09.10.2012

 

Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının 09.10.2012 Salı günü meclis gündeminde olması nedeniyle, 09.10.2012 Salı günü saat 10.00’da Türk-İş Genel Merkezi önünde Sendikal Güç Birliği Platformu'nu oluşturan sendikalar bir basın açıklaması yaptı.  Sendikalar, daha sonra TBMM önünde de bir basın açıklaması yapmak ve tasarıyı protesto etmek için buradan Meclis'e yürüyüşe geçti ancak polis engeliyle karşılaşmıştı. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa ÖZTAŞKIN, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri  Nimetullah SÖZEN, Bandırma ve Kırıkkale Şube Yöneticileri ile Ankara Şube Yöneticileri ve Temsilcileriyle eyleme katılım sağladılar. Eylem sonrasında Genel Başkanımız Mustafa ÖZTAŞKIN, Temsilci ve Yöneticilerimize konu ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

"İşçi sınıfına ihanet belgesi"

Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) ve DİSK üye ve yöneticileri 9 Ekim'de Meclis önüne yürüyüp, Toplu İş İlişkileri Yasa tasarısını protesto etmek istedi. Ancak önleri Akay yokuşunda kesildi. İşçilerin yürümede ısrarı üzerine polis biber gazı sıktı, müdahale etti. Müdahale nedeniyle çok sayıda işçi yaralanarak, hastanelere kaldırıldı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, hükümetle Türk-İş ve Hak-İş arasındaki protokolü “işçi sınıfına ihanet belgesi” olarak nitelendirdi. Ekici, “Türk-İş’e bağlı sendikalar burada, DİSK burada, bu protokol kiminle imzalandı?” diye sordu. SGBP Sözcüsü Kenan Öztürk, “Bu yasaya karşı asla geri adım atmayacağız” dedi.

Türk-İş’in TİSK, Hak-İş ve Çalışma Bakanı ile Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı hakkında imzaladığı 6 maddelik protokol metni, Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu Sendikal Güçbirliği Platformu (SGBP) bileşeni sendikalar tarafından protesto edildi.

KUMLU’NUN İSTİFASINI İSTEDİLER

Sabah saatlerinde Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanan SGBP bileşenleri “Türk İş göreve, genel greve”, “Kumlu istifa”, “Türk İş uyuma üyene sahip çık” sloganları attı.

Hava-İş üyesi direnişteki Türk Hava Yolları (THY) işçileri, Deri-İş üyesi işten atılan TOGO işçileri, TÜMTİS üyesi direnişteki DHL işçileri de Türk-İş önündeydi.

Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı “vesayetçi ve yasakçı sendikalar yasası” olarak tanımlandı.

Burada açıklama yapan, SGBP Dönem Sözcüsü ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, bu tasarıyı reddettiklerini belirterek, tasarının “ILO sözleşmeleri ve evrensel işçi haklarının özünü temelinden dinamitlediğini” söyledi. Öztürk, “Kapalı kapılar ardında tasarıya imza attıkları söylenen Türk-İş ve Hak-İş’i tasarıyla ilgili düşüncelerini kamuoyuna açıklamaya davet ediyoruz. Onların işçi sınıfından, sendikal hak ve özgürlüklerden yana mı, yoksa siyasi iktidara kulluktan yana mı saf tutacaklarını belirtmelerini istiyoruz” dedi.

Öztürk, başta Türk-İş olmak üzere tüm sendikaları bu yasaya karşı tutum almaya davet etti. İşçiler burada bir saatlik oturma eylemi yaptı. Ardından Meclis’e doğru yürüyüşe geçti.

YÜZ BİNLERCE İŞÇİ SÖZLEŞME BEKLİYOR

DİSK ve bağlı sendikalar ise Mithatpaşa’da Genel-İş önünde toplandı. “Zalimin zulmüne karşı direneceğiz”, “Yüz binlerce işçi sözleşme için yetki bekliyor, sendika düşmanlığı AKP ile sürüyor” yazılı pankartlar ve “yasaksız sendikalar yasası” dövizleri ile Sakarya Caddesi’ne yürüyen DİSK üyeleri, Tük-İş yakınlarında SGBP ile birleşerek, Meclis’e doğru birlikte yürüdü.
Meclis’in karşısında Akay Yokuşu girişine adeta yığınak yapan polis, yürümekte ısrar eden işçi ve sendikacılara gaz bombası ve biber gazı ile müdahale etti. Atılan gaz bombaları ve biber gazından çok sayıda kişi etkilendi, fenalaşanlar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

İşçilere destek için gelen CHP İstanbul Milletvekili Musa Çam da gazdan etkilenirken, CHP’li Süleyman Çelebi ve İzzet Çetin tarafından göz hastanesine götürüldü. Saldırının ardından işçiler, polisi protesto etti.

SENDİKALAR BURADA

Uzun bir bekleyişin ardından burada ilk açıklamayı, Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu SGBP sözcüsü Kenan Öztürk yaptı. AKP’nin ileri demokrasisini bir kez daha gördüklerini belirten Öztürk, “Karşılaştığımız muamele gaz bombası ve coptur. AKP’nin zulmüne karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu yasaya karşı asla geri adım atmayacağız” dedi. “Sendikalarla anlaştık, mutabakat sağlandı” sözlerinin doğru olmadığını belirten Öztürk, “Sendikalar burada. Biz DİSK’le de diğer sendikalarla da omuz omuza bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise, “Biz bu kandırmacalara asla boyun eğmeyeceğiz” dedi. “Başından beri Türkiye’de 12 Eylül hukukuyla oluşturulan anti demokratik yasaları kesinlikle kabul etmeyeceğimizi söyledik” diyen Ekici, “Protokol kiminle yapıldı? İşte Türk-İş’e bağlı sendikalar! İşte DİSK! Bu protokol Türkiye işçi sınıfının asla kabul etmeyeceği bir ihanet belgesidir” dedi.

 

 

Kaynak: Ankara Şube, Evrensel Gazetesi, sendika.org