• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşin işçiden değerli olma hali

Türkiye işçi ölümlerinin en çok yaşandığı ülkeler listesinde Avrupa’da birinci, Dünya’da  üçüncü. Bunun son örneği Esenyurt’ta 11 işçinin inşaat alanında çıkan yangında ölmesiydi.

Bulut Filik
19.03.2012

Türkiye işçi ölümlerinin en çok yaşandığı ülkeler listesinde Avrupa’da birinci, Dünya’da  üçüncü sırada. Bunun son örneğini Esenyurt’ta 11 işçinin inşaat alanında çıkan yangında ölmesi ile yaşadık.  

VİCDANSIZLIK

74 gündür direnişte olan Billur Tuz işçilerine konuya dair hissettiklerini sorduk. Patronların trilyonluk yatırımlar yaptığını ama güvenlik için hiçbir bütçe ayırmadıklarını söyleyen Serkan Kanlıca, benzer olayların her yerde her zaman gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. Olay sonrası Esenyurt Belediye Başkanının yaptığı, “Vadeleri yetmemiş” açıklamasının vicdansızlık olarak niteleyen Kanlıca, “Bu zihniyete sahip olanlar öyle mevkilerde olmamalı” dedi. Sıkı denetim ve caydırıcı yaptırımların olması gerektiğini belirten Kanlıca, 550 milletvekilinin 500’ünün işadamı olduğu bir mecliste ise bunun zor olduğunu belirtti. Bugün hâlâ toprak altından çıkarılmayan maden işçilerinin olduğunu hatırlatan Kanlıca, “İşçilerin oradan çıkartılmayışının nedeni maliyeti düşündükleri içindir” dedi.

DEĞER VERİLMİYOR

Bir başka Billur Tuz işçisi Eray Aykut ise haberi gazetede okuduğunu ve çok üzüldüğünü dile getirdi. İşçiye değer verilmediğini belirten Aykut, “Başbakanın işçilerin yanında olduğunu gösteren bir tane söz duymadım. Ama yeri geldi mi ‘ben halkın içinden geldim’ deyip siyaset yapıyor” dedi.

Maden ocaklarındaki işçi cinayetleri karşısında “kader” yorumunun yapıldığını hatırlatan Aykut, “Önlemini alır takdiri Allaha bırakırsın. Çıkardığı yasalarla patronları koruyan ve kollayan Başbakan, işçilerin kaderlerini işverenlerin eline bıraktığı için böyle bir yorum yapıyorlar galiba” dedi.

Aykut, işin işçiden değerli olması nedeniyle böyle olayların yaşandığını kaydetti.

ENGELLEMENİN YOLU ÖRGÜTLÜLÜK

Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse de yaşananları iş cinayeti olarak değerlendirerek, “Yaşanan sendikasız çalışmanın getirdiği bir katliamdır. İşçiler birliğini kurarsa, örgütlülüğünü sağlarsa bu katliamları engelleyebilirler” dedi. Esenyurt Belediye Başkanının açıklamasını ise işçi örgütleri ve işçi sınıfının temsilcileri olarak hakaret kabul ettiklerini ve iade ettiklerini söyleyen Köse, “Bu dille konuşanların insani duyguları ve emeğe saygısı yoktur” dedi. Köse, denetim görevini sendikaların devletin denetim kurumlarından daha iyi yapacağını vurguladı.

Kaynak: Evrensel