İspanya'da Sendikacıların Yargılanmasına Karşı Binlerce Kişi Madrid'de Yürüdü

12.02.2016

5.000 dolayında insan 9 Şubat Salı günü Madrid'de,  greve çıktıkları için toplam 66 yıl hapis tehdidi altındaki sekiz sendikacının yargılanmasını protesto etmek için, yağmura ve rüzgâra rağmen, üç saat süren bir yürüyüş ve miting yaptı.

IndustriALL Küresel Sendika'ya bağlı FI-CC.OO VE MCA-UGT üyesi sekiz işçi, 29 Eylül 2010'daki genel grev çerçevesinde, Madrid yakınlarındaki Getafe'de faaliyet gösteren Airbus fabrikasının önünde yapılan eyleme katıldıkları için haklarında soruşturma açılmıştı.
Duruşmanın başladığı 9 Şubat'ta, Airbus'ın sekiz işçisini desteklemek için Getafe adliyesine kadar düzenlenen yürüyüşe, İspanyol sendikalarının, IndustriAll Avrupa Sendikası'nın. Belçika ve Fransa'daki Airbus sendikalarının yanı sıra IndustriALL Küresel Sendika da katıldı.
Bu eylem, dört gün sürecek duruşmaya yönelik olarak planlanan bir dizi gösterinin ilkiydi.
Savcının her bir işçi için sekiz yıl üç ay gibi ağır cezalar istemesi, İspanya makamlarının sendikalara ve grev hakkına yönelik saldırısı olarak değerlendiriliyor.

Yargılanan sekiz sendikacının adları şöyle: Tomás García, Enrique Gil, Rodolfo Malo, José Alcazar, Raúl Fernández, Armando Barco, Jerónimo Martín ve Edgar Martín.
İspanya'da 300'den fazla sendikacı Ceza Yasası'nın aynı maddesine dayanılarak cezaevinde tutuluyor. Ceza Yasası'nın söz konusu maddesi en son Franco diktatörlüğü döneminde kullanılmıştı.

IndustriALL genel sekreteri Jyrki Raina şöyle dedi:

“İspanya'nın temel grev hakkını kullandıkları için işçileri hapsetmek amacıyla çağdışı ve baskıcı bir yasaya başvurması inanılır gibi değil. İspanya makamlarının sendikaları susturma ve işçilere gözdağı verme girişimleri demokrasi açısından geriye atılmış hazin bir adımdır.”

Yargılanan sekiz işçi, kemer sıkma önlemlerini ve ceza yasasındaki değişiklikleri Airbus'ın dışında protesto eden yüzlerce işçiyle birlikte davranıyordu. Eylem İspanya'da düzenlenen bir genel grev çerçevesinde gerçekleşmişti. Barışçıl protesto eylemi sırasında çevik kuvvetin havaya ateş açması üzerine panik çıkmış ve birçok insan yaralanmıştı. Sekiz sendikacı 'şiddet kullanmak' ve 'çalışma hakkına saldırmak' suçlamalarını kesinlikle reddediyor.
9 Şubat günü yapılan yürüyüşü CCOO konfederasyonu genel sekreteri Ignacio Fernández Toxo ile UGT konfederasyonu genel sekreteri Cándido Mendez yönetiyordu. Gösteri yürüyüşüyle eşzamanlı olarak sosyal medyada güçlü bir kampanya yürütüldü. Kampanyanın ana sloganları şunlardı: “Grev suç değildir” ve “Sekiz değil, binlerceyiz”.

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...