• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşsizlerin İş Bulma Umudu Yok

16.10.2015

Türkiye'de işsizlik oranı, temmuzda bir önceki aya göre 0.2 puan artarak yüzde 9.8 olurken, işsiz sayısı aynı dönemde 103 bin artış göstererek 2 milyon 880 binden 2 milyon 970 bine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü verilerine göre temmuzda 15-24 yaş grubunu içeren işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre 0.1 puanlık artışla yüzde 18.3 olurken bu oran 15-64 yaş grubunda değişim göstermeyerek yüzde 10 olarak gerçekleşti.

Tarım dışı artacak

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik ise yüzde 10. 4 oldu. Tarım dışı işsiz sayısı yıllık 113 bin kişi arttı. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi ise, kasımda açıklanacak ağustos dönemi verileri kapsamında tarım dışı işsizlikte artış beklendiğini açıkladı.

TÜİK verileri üzerine görüşlerini bildiren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü de (DİSK-AR) 2009 krizindeki temmuz döneminden sonra en yüksek işsizliğin olduğu temmuz dönemini yaşadığımıza dikkat çekti.

DİSK-AR'a göre, Temmuz 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 16.5, işsiz sayısı da 5 milyon 418 bin kişi oldu.

950 bin yükseldi

İşinden memnun olmayan ya da düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 416 bin kişiyi buldu.

DİSK-AR, Temmuz 2015 dönemi için işsiz sayısının Temmuz 2012 dönemine göre yüzde 47 arttığını ve Türkiye ekonomisinin 3 yılda 950 bin yeni işsiz yarattığını, her iki işsizin yanına bir işsiz daha eklendiğini vurguladı.

DİSK çalışması, kadınlar için resmi işsizlik oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.5 puan artarak yüzde 12.5 olarak gerçekleştiğini ve işsiz kadın sayısının son 1 yılda 123 bin kişi arttığını da ortaya koydu.

Yükseköğretim mezunları arasında da işsiz sayısı bir önceki senenin aynı dönemine göre 63 bin kişi arttı.

 
 
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi