TÜİK Aralık Dönemi İşgücü İstatistiklerini Yayımladı:

İşsizlik Son Dört Yılın En Yüksek Seviyesinde

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), 2014 Aralık ayına ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. İşsizlik Kasım, Aralık ve Ocak aylarını kapsayan Aralık döneminde yüzde 10,9 ile son dört yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.

17.03.2015

Türkiye genelinde işsizlik oranı 2014 Aralık döneminde yüzde 10.9 ile, Ocak 2011'deki yüzde 11.1'den sonra, son dört yılın en yüksek düzeyine ulaştı. İşsizlik, 2013 yılının Aralık döneminde yüzde 10.0 ve 2014 Kasım döneminde yüzde 10.7 düzeyindeydi.

Genç işsizlik yüzde 20.2'ye çıktı

TÜİK'in açıkladığı Aralık ayına ilişkin verilerde genç işsizlik ve tarım dışı işsizlik rakamları dikkat çekiyor. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 20.2 ile oldukça yüksek düzeye çıkarken, tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 12.9 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK açıklamasına göre 15-64 yaş grubundaki işsizlik oranı ise yüzde 11.2'ye ulaştı.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 10 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20 milyon 632 bin kişi olarak gerçekleşti.

İşsizlik kadınlarda yüzde 12.6 oldu

Aralık döneminde istihdam oranı yüzde 44.7 iken bu oran erkeklerde yüzde 63.6, kadınlarda ise yüzde 26.2 oldu. İşsizlik oranı ise erkeklerde yüzde 10.2, kadınlarda ise yüzde 12.6 olarak gerçekleşti.

Aralık döneminde işgücüne katılma oranı yüzde 50.2 olurken, işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70.8, kadınlarda ise yüzde 30.0 şeklinde.

İstihdam edilenlerin yüzde 19.5’i tarım, yüzde 20.5’i sanayi, yüzde 7.1’i inşaat, yüzde 52.8’i de hizmetler sektöründe yer aldı.

Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 33,2

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı 2014 yılı Aralık döneminde yüzde 33.2 olarak gerçekleşti. Bu oran tarım sektöründe yüzde 81.2 iken, tarım dışı sektörlerde yüzde 21.6 oldu.

Geniş Tanımlı İşsizlik Oranı Yüzde 19,9

TÜİK' in açıkladığı bu verilere resmi işsizlik göstergelerinin işsiz olarak değerlendirmediği kesimleri eklediğimizde oranlar değişiyor. Aralarında iş bulmaktan ümidini kesenlerin de olduğu, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, zamana bağlı eksik istihdam edilenler ve mevsimlik çalışanların da işsiz sayısına eklenmesiyle elde edilen geniş anlamda işsizlik oranı, Aralık döneminde 19,9, işsiz sayısı 6 milyon 231 bin oluyor. Bu oran kadınlarda yüzde 27,2'ye çıkıyor.