• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

İşten atılan enerji işçileri ‘Yaşamaya Dair’ demek için sizleri çağırıyor

03.11.2014

İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için gün de ortalama beş işçinin ölümle yüz yüze geliyor. Ölümlü iş kollarından biri olan enerji sektöründe bir biri ardına iş kazları yaşanıyorken, BEDAŞ iş yerinde can güvenliği istediği için 26 işçi işten atıldı. 80 gündür direnişte olan Enerji-Sen üyesi işçiler dayanışma etkinliği düzenleyerek Genco Erkal ve Tülay Günal ile birlikte “Yaşamaya Dair” diyor

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in ‘İşçiler çalışma ortamında kendisini güvende hissetmiyorsa, iş bırakma hakkı vardır’ dediği ve ilgi mevzuatlarda da geçen bu hakkı kullandıkları için BEDAŞ’ta Enerji-Sen 26 işçi işten çıkartıldı.

Avcılar BEDAŞ işletmesinde çalışırken işten çıkartılan 26 enerji işçisi, 80 gündür talepleri için direnişte. Dayanışma etkinliği düzenleyen direnişçiler Dostlar Tiyatrosu ile birlikte 3 Kasım Pazartesi günü 20.30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde müzikli gösterisi düzenliyor.

Enerji-Sen üyesi işçilerin etkinlik çağrısı ise şöyle:

    Avcılar BEDAŞ direnişimizin 82. gününde Genco Erkal ve Tülay Günal ile birlikte “Yaşamaya Dair” diyoruz!

    Ülke genlinde elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sonrası Cengiz-Kolin- Limak şirketler grubunun devraldığı BEDAŞ’ta artan iş kazalarına ve iş cinayetlerine karşın, güvenli ve güvenceli çalışma koşulları için yaklaşık 4 senedir mücadele ediyoruz. Bu mücadele sürecinde, geçtiğimiz Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde Avcılar BEDAŞ’ta elektrik işçisi olarak çalışırken işçi sağlığı ve iş güvenliği talep ettiğimiz için 26 elektrik işçisi olarak işten çıkarıldık. İşten çıkarıldığımız 13 Ağustos’ta çadırımızı Avcılar BEDAŞ’ın önüne kurduk. Bugüne kadar direnişimizi sürdürüyoruz.

    Direnişin güncesi…

    BEDAŞ’ta uzun bir işçisağlığı ve iş güvenliği mücadelesi sonrası işten atılmaların başladığı 24 Temmuz günü kendi iş yerine girmek isterken BEDAŞ’ın özel güvenlikleri tarafından darp edilen üyemiz Recep Garipgazioğlu kalp krizi geçirdi. Güvenliklere tepki için toplanan üyelerimize ise polis biber gazlı müdahale etti. 13 Ağustos’ta içinde kalp krizi geçiren üyemizin de bulunduğu ikinci bir grubun da işten çıkarılmasıyla toplam 26 üyemizle Avcılar BEDAŞ önünde bir direniş başlattık.

    21 Ağustos Direnişimizin 9. Gününde Taksim BEDAŞ merkezinin karşısındaki çatıda bir günlük nöbet kararlılığını gösterdik.

    28 Ağustos Beşiktaş Belediyesi’nin önünde zabıtaların müdahale ettiği direnen BELTAŞ işçilerinin yanındaydık.

    4 Eylül “Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Arenası”nın kapısında Tarabya oteli direnişçiler olarak karadan ve denizden kuşattık.

    10 Eylül Torunlar inşaat faciasından sonra artık yeter demek için Beyoğlu SGK’yı işgal ettik. Pankart sloganımız “İnşaatta, madende, enerjide Yeni Türkiye Sermayesi öldürüyor!”

    17 Eylül Temsili bir tabutla BEDAŞ’a yürüdük. “Sermayenin hırsı için bu tabuta girmeyeceğiz” diyerek, üstünde BEDAŞ’ta son günlerde yaşanan iş kazalarının tek tek yazdığı tabutu BEDAŞ’a teslim ettik.

    24 Eylül Enerji bakanı Taner Yıldız’ın, EPDK başkanının katılacağı ve Limak’ın sponsor olduğu “All Energy Turkey” etkinliğinin önüne bir basın açıklaması koyduk. Enerji Bakanı ve EPDK başkanı son anda programını değiştirdi.

    22 Ekim Soma’nın Yırca köyünde hunharca ağaç katliamı yapan Kolin firmasının Levent’teki binasının önünde Kuzey Ormanları Savunması ile birlikte bir saatlik oturma eylemindeydik.

    Bugün direnişimizin 76. günü. Direnişimiz sonsuz kararlılığımızla devam ederken; Genco Erkal ve Tülay Günal’ın oynayacağı “Yaşamaya Dair” müzikli gösterisine direnişimizin 82. gününde; 3 Kasım Pazartesi günü saat 20.30’da bütün dostlarımızı davet ediyoruz.

Bilet satış noktaları:

AVRUPA YAKASI
DİSK Enerjisen Genel Merkezi
Aksaray-Yusufpaşa Tel:212-533-77-19

Direniş Çadırı
Avcılar-Bedaş önü Tel:542-275-34-47

Kelepir Kitabevi
Şişli-Cevahir Avm karşışı Tel:212-246-58-81

Arjin Cafe
Taksim-İstiklal caddesi Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Tel Sokak, No 28/1-2, BeyoğluTel:212-243-81-96

ANADOLU YAKASI
Nadir Kitapevi
Kadıköy-Akmar Pasajı Tel:216-449-97-88

Kaynak: Sendika.Org