KADIN DERGİSİ YAYIN HAYATINA BAŞLADI

...Bir sendikadan ilk kez bir kadın dergisi

...Petrol-İş Kadın dergisi çıktı

...Petrol-İş sendikası ev kadınlarına da sesleniyor

KADIN DERGİSİ YAYIN HAYATINA BAŞLADI...

29.03.2003

...Bir sendikadan ilk kez bir kadın dergisi

...Petrol-İş Kadın dergisi çıktı

...Petrol-İş sendikası ev kadınlarına da sesleniyor

KADIN DERGİSİ YAYIN HAYATINA BAŞLADI...

Petrol-İş sendikası üyelerine ve üye eşlerine artık bir dergi ile sesleniyor: Petrol İş Kadın. Dergide eviçi emeğinden çalışma yaşamına kadar kadınları ilgilendiren bir çok konu ele alınıyor.

TÜRKİYE AÇISINDAN BİR İLK

Türkiye’de ilk kez bir sendika, süreli bir kadın dergisiyle üyelerine ve üye eşlerine seslenme kararı aldı. Petrol-İş sendikasının çıkardığı Petrol İş Kadın dergisi, üyelerine ve ev kadınlarına sendikal bilinç taşımaya çalışırken, ev kadınlarının haklarını da gündeme getiriyor.

YAŞAMIN HER ALANINDA SENDİKA VAR

Sendikacılık ve sendikal mücadele sadece üye işçilerin işyerindeki sorunlarıyla sınırlı bir alan değildir. Petrol İş sendikası üyelerinin toplumsal ve özel yaşamlarını de kapsayan bir sendikacılığın örneğini veriyor. Sendikanın çıkardığı Petrol-İş Kadın dergisi hem üye kadınlara hem de erkek üyelerin eşlerine yönelik olarak hazırlanmış.

TOPLUMSAL DEMOKRASİ İÇİN ÖNCE AİLE İÇİ DEMOKRASİ

Petrol-İş sendikası Türkiye’de bir ilke imza atarak, bir kadın dergisi çıkarmaya başladı. Sendika üyesi erkeklerin eşlerini ve kadın üyeleri hedefleyen Petrol-İş Kadın dergisi, kadın erkek eşitliğini hayatın tüm alanlarına taşıyarak, aile içi demokrasinin işçi sınıfı açısından öneminin altını çiziyor. Petrol-iş, toplumsal alanda demokrasiyi talep etmenin ilk şartının ailede demokrasi bilincinin yeşermesi olduğunu biliyor.

TÜM KADINLAR FİKİR ÜRETMEYE DAVET EDİLİYOR

Petrol-İş sendikası örgütlendiği işkollarının özelliği nedeniyle,yüzde 95 oranında erkek üyelerden oluşuyor. Buna karşılık Petrol-İş sınıf ve kitle sendikacılığı anlayışını sahiplenmenin gereği olarak, üyelerinin eşlerine ve çocuklarına da büyük önem veriyor. Sendikanın daha önce yayın hayatına başlayan bir çocuk dergisi de var.

Petrol İş Kadın dergisinin Merkez Yönetim Kurulu imzalı giriş yazısında “Bizim amaçladığımız üye- sendika ilişkisinde, üyenin toplumsal ve siyasal olaylara aktif katılımı şarttır. Yalnızca grevden greve ziyaret edilen bir işyerinde çalışan üye tipi, sendikamızın beklentilerini karşılayamaz. Üyemizin, ailesiyle, çevresiyle bir bütün olduğunu görmek gerekir.” deniliyor. Dergi bu bütünün yarısını oluşturan kadınları, kendileri, eşleri ve ülke sorunları üzerinde düşünmeye, fikir üretmeye davet ediyor.

DERGİ EN GENİŞ KİTLEYE SESLENECEK

Her sayı için belirlenecek ana konuların, alanlarında uzman kadın araştırmacılar, kadın akademisyenler ve kadın sendikacılar tarafından hazırlanması öngörülüyor. Petrol-iş Merkez Yönetim Kurulu, “bu şekilde, dergi çok daha geniş bir kitleye seslenecektir” diyor.

DERGİ YAZILARI

İlk sayınınana konusu “Ev kadınlarına ücret ve sigorta”. Dergide konuyla ilgili olarak bu alandaki çalışmalarıyla tanıdığımız, Marmara Üniversitesi Kadın İstihdamını Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necla Pur’la yapılmış geniş kapsamlı bir söyleşi yer alıyor.

Ülkemizde ev içinde iş yapma en yaygın kadın faaliyetlerinden biri. Ev- eksenli çalışma olarak tanımlanan bu alanda kadınlar ciddi bir sömürüye maruz kalıyorlar. Fakat birlikten kuvvet doğar. Ev eksenli kadınların bir araya geldiği Avcılar Kooperatifi deneyimi bunun en güzel örneği. Dergide kooperatifleşmeyi başaran kadınlarla bir söyleşi de yer alıyor.

Petrol- İş’in kadın üyeleri de var. Genel olarak ilaç sektöründe ve idari işlerde görev alan kadın üyeler, kadın olmanın ve emekçi olmanın sorunlarını bir arada yaşıyorlar. Derginin açık oturum köşesinde 6 Petrol- İş üyesi kadın kendi sorunlarını tartışırken, çözüm önerilerini de somutluyorlar.

Derginin sanatçı konuğu son günlerde “ Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun” kitabı ile dikkatleri üzerinde toplayan Hatice Meryem. Hatice Meryem işçi eşini : “İşçi eşi acımadı ya, acımadı ya diyenlerdendir” diye tanımlıyor.

Beslenme, ruh sağlığı, hukuk, kültür sanat, güzellik, bakım, el işleri gibi  kadınların merak ve ilgiyle karşıladıkları sayfalara da yer verilen derginin tarih sayfalarını “Osmanlı Kadın Hareketi Tarihi” kitabının yazarı, kadın tarihçimiz Yrd. Doç. Dr. Serpil  Çakır hazırlıyor.

İletişim İçin:

Necla AKGÖKÇE – Erhan KAPLAN

Petrol-iş Sendikası

DUYURU...

GENEL BAŞKANIMIZ SÜLEYMAN AKYÜZ’ÜN FACEBOOK HESABI ÇALINMIŞTIR. GELECEK OLAN MESAJLARA VE PAYLAŞIMLARA LÜTFEN İTİBAR ETMEYİNİZ. ...