• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

Marmara Bölgesi Kadın Meclisleri Çalıştayı yapıldı:

Kadın ve erkeğin sorumlulukları dengelenmeli

Güney Marmara'yı kapsayan ve bölge illerinden 500 kişinin katıldığı Marmara Bölgesi Kadın Meclisleri Çalıştayı, Kocaeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'na bağlı Derbent Uygulama Oteli konferans salonunda yapıldı. Çalıştaya Genel Sekreterimiz Ali Ufuk Yaşar da katıldı.

18.10.2011

15 Ekim Cumartesi günü başlayan Çalıştay  iki gün sürdü. Kocaeli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Av. Emel Ceylan Balcıoğlu'nun ev sahipliğinde yapılan çalıştaya Genel Sekreterimiz Ali Ufuk Yaşar da katılarak kadına karşı şiddet konusunda bir konuşma yaptı. Yaşar, kadına uygulanan şiddetin kabul edilemez olduğunu belirterek, bu konularda eğitimin şart olduğunu belirtti. Çalıştaya Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu da katılarak konuyla ilgili bir konuşma yaptı. Çalıştaya İçişleri Bakanlığı'ndan da bir yetkili katıldı.

Kocaeli Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Av. Emel Ceylan Balcıoğlu çalıştayda yaptığı konuşmasına, “Marmara Bölgesi Kadın Meclislerinin, Lar Projesi kapsamında kadın sorunları eksenli panelimize katılımlarınızdan dolayı Kocaeli Kent Konseyi Kadın Meclisi adına bu projede gönüllü çalışmayı vazife bilen kadınlarımıza ve protokol üyelerine teşekkür ediyorum” diyerek başladı.

Balcıoğlu, “Başarılı her erkeğin arkasında bir kadın vardır, denilir.  Bu söz, kadının erkeğini siyasette, bürokraside, ticari hayatın içinde ve güncel hayatta destekleyen, eve geldiğinde onu sorunlarından uzaklaştırmaya çalışan, kadını bir anaç konumunda tutan geleneğin bir sonucudur. Vitrinde erkeğin olduğu, kadını erkeğin ardına gizleyen, yüzünü saklayan, erkeğin dilinde ve yüzünde can bulan bir kadın portresi vardır” diyerek şöyle devam etti:

“Hergün televizyonlardan acı ile seyrettiğimiz, gazetelerden endişeyle okuduğumuz, kadına karşı şiddet içeren, çağımıza ve insani yaklaşımlara sığmayan, sığ ve bayağı tavırlara tanık olmaktayız. Bu şiddet mağduru kadınların şiddet öncesi çığlıklarını ve yardım taleplerini görmekte, ama ne yazık ki bazen iş işten geçtiğinde onları anlamaktayız. Lakin hergün diğerinin tekrarı yaşanmakta ve şiddet, erkek eli ile pervasızca kendini göstermektedir. Amacımız, bugün, burada feminist çığırtkanlık yapmak değil, toplumda fırsat eşitliğinin sağlanması, kadın ve erkek arasındaki dengenin korunması, aile ve toplumun yüceltilmesi, toplumdaki kadın ve erkek sorumluluklarının dengelenmesi, aralarında sosyal diyalogların, işbirliğinin kurulmasıdır” dedi.

Kadının toplumdaki statüsünün güçlenmesinin, demokratik gelişmişlik ve toplumsal refahın sağlanması bakımından ne kadar önemli olduğunun her fırsatta vurgulandığını belirten Balcıoğlu, “Türkiye'de toplumsal yapının gelişimi için kadınların eğitim, çalışma yasamı ve siyasete katılımlarının önündeki engellerin tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi biz kadınlar için büyük önem taşıyor. Çünkü kadınların yasadıkları toplumda söz sahibi olmaları için eğitim şart. Fakat bu durumda eğitilmesi gerekenler sadece kadınlarımız değil; başta çocuklarımız olmak üzere erkeklerin de cinsiyet ayrımı, şiddet ve sosyal haklar konusunda eğitilmesi şarttır” diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu anlamda yaşadığım kentim adına ben kendimi biraz daha şanslı hissetmekteyim. Çünkü medeniyetin beşiği olan üniversitemizin rektörü, değerli hocamızın bir kadın olması ve yine, Mecliste ve Meclise giden yolda kadın olmanın sıkıntılarını aşıp, eşitlik vurgusunun altını çizen, bu konuda çalışmaları bulunan Meclis Komisyon Başkanımızın ilimizden vekil olması kentimiz ve bölgemiz kadını için ciddi kazanımdır.”



KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ise konuşmasını sinevizyon eşliğinde gerçekleştirdi ve verdiği çarpıcı örneklerle kadınlar tarafından takdirle karşılandı. Komsuoğlu yaptığı konuşmada, “Batı artık yönünü doğuya çevirmiştir. Biz de doğunun en batısındaki ülkeyiz. Dünya artık sivilleşiyor. Sivil olgusu devletten daha öne çıkıyor. Çok yönlü dünyada çok yönlü eğitim de şarttır. Ben aslen Trabzonluyum. Kocaeli ise ülkemizin en dinamik kentlerinden biridir. Sürekli göç alması da bunun göstergesidir. Sanayisi ile turizminin yanı sıra Sayın Karaosmanoğlu'nun başkanlığını yaptığı bir kenttir. Son 10 yılda Kocaeli çok büyük değişimlere imza atmıştır” dedi.
Komsuoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Benim de canıma okudular kadınım diye. Ben rektör adayı olduğumda, hep 'Eski Rektör Baki Beyin eşi' diye bahsettiler. Ama kimse 45 yıllık akademik kariyerimi konuşmadı. Batıdan aldığımız en kötü şeylerden biri de apartman kültürü. Bizim evlerimizin hepsi bir sofaya açılırdı. Ben çalışırken, annem çocuklarıma bakar, okuyup üfleyip okula gönderirdi. Ancak şimdi apartman kültüründe, kızım çalıştığı için çocuklara sabah ayrı bakıcı, akşam ayrı bakıcı geliyor. Başarılı olmanızı istiyorsanız ailenizi geniş tutmak zorundasınız. İşte İspanya Savunma Bakanı 8 aylık hamile. Tıpkı Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Emel Hanım gibi ve gördüğünüz gibi adamları arkasına dizmiş. İşte hem çocuğunuza bakacaksınız, hem çalışacaksınız ve adamları böyle arkanıza dizeceksiniz.”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da yaptığı konuşmada, kadın erkek ayrımının yapılmasını doğru bulmadığını, kadın ve erkeğin bir elmanın iki yarısı olduğunu ifade etti. Karaosmanoğlu, “Tarihte Arap yarımadasında cahil toplum, kız çocuğu olduğunda utancından 'kızım oldu' diyemezdi. Bu nasıl bir düşünce? Halbuki bizim inancımızda kadın, erkekten öndedir. Fikren insanların anlaşamaması ve ayrılması gayet normal” diyerek şunları söyledi:

“Ancak eğitimsizlikten dolayı ayrılmanın ötesinde bir insanı öldürme hakkı olduğunu düşünenler var. Fakat kimsenin öldürme hakkı yoktur. Ben 60 yaşındayım ve hala annemin dizlerine başımı koyar ve başımı okşatırım. Sizler de bir noktaya gelmek istiyorsanız Sezer Hocam gibi çalışacaksınız. Merdivenleri basamak basamak çıkacaksınız. Yöneticilik zor iştir. Ben belediye binası yaptım diye yargılandım. Ama ben bu binayı kendime yapmadım ki. Bu nedenle kadınlarımızın daha başarılı olmasını bizler de istiyoruz. Çünkü kadın eli değdiğinde daha hayırlı oluyor.”

Çok verimli geçen çalıştayın ardından bir de sonuç bildirgesi yayımlandı.