• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SON!

 

Bugün 25 Kasım, IndustriALL Küresel Sendika Üyeleri “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü'ne” Dikkat Çekiyor

28.11.2016

 

Birleşmiş Milletlerin yaptığı bir araştırma, her üç kadından birinin hayatlarının bir noktasında fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldıklarını ortaya koydu. Ancak şiddet görenlerin %40'ından azı bu durum karşısında herhangi bir yardım talebinde bulundu. Ve bu kadınların sadece yüzde 10'u polise başvurdu.

Bu yılın başında, IndustriALL ve Gıda İşçileri Federasyonu(IUF) işyerinde cinsel tacizi önlemek ve çalışanlar tarafından rapor edilmesini kolaylaştırmak için Unilever firması ile anlaşma yaptı.

Industriall ve IUF'un Unilever ile olan ortak anlaşması, dünya çapında 168.000 kişiyi kapsıyor. Bu anlaşma yönetim ve çalışanlar için cinsel tacizin tanımını net bir şekilde ortaya koymakla kalmayıp, ayrıca çalışanların bir vakayı gündeme getirmelerini ve ihlallerin raporlanması usullerini güvenli bir şekilde belirliyor.

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Jenny Holdcroft kadına yönelik şiddete karşı “Sendikaların işyerlerinde kadınlara yönelik şiddetin durdurulmasına yönelik hayati bir rolleri var. Cinsel taciz ve kadına yönelik şiddete dair maddeler toplu sözleşmelere dahil edilebilir. Sendikalarda daha fazla kadını örgütlemenin ve yönetici düzeyinde daha fazla kadınının bulunmasının kadınların kaygılarının ve seslerinin daha iyi duyulması noktasında daha anlamlı” olacağını belirtti.

Holdcroft konuşmasının devamında “Bizler işyerlerinde kadına yönelik taciz ya da şiddeti önlemek için çok çalışmalı ve böyle bir vakanın ortaya çıkmasında harekete geçmeliyiz, suçlunun sendika olması üyesi durumu da buna dahil. Daha fazla sendikanın işyerinde şiddete karşı güçlü politikaları benimsemesi gerekir. Bu politikalar sendikaların üyelerinin tamamı için yaptığı eğitimlerde kadınlara karşı davranışların hangisinin kabul edilebilebilir hangisinin edilemez olduğunu belirlemede kullanılabilir.”

Bu sene, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu(ITUC); sendikaları, işyerlerinde cinsiyete dayalı şiddete karşı dur demek için  ILO sözleşmesi için yaptıkları kampanyaya katılmaya çağırıyor. Daha fazla bilgiye Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun sitesinden ulaşılabilir.