• industriAll global
  • industriAll europe
  • Retun See
  • Petrol-İş Kadın Dergisi
Belgesel: Petrol-İş Tarihi

KADININ YİNE ADI YOK!

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, İstihdam ve Sosyal Güvenlikte Cinsiyet Eşitliği Paneli'nin açılışında, yaşanan tüm gelişmelere rağmen kadınların karar alma mekanizmaları iş yaşamına katılma konularında sorunlar yaşadığını savundu.

24.09.2012

Asan, "Kadınların ve erkeklerin iş gücü piyasasında eşit statüye sahip olamamaları Türkiye'nin sahip olduğu beşeri sermayeye tam olarak kullanmamasına da neden oluyor. Ülkemizde kadınlarımız adete toprağın altındaki işlenmemiş petrol kuyuları gibi ve biz bunları kullanmıyoruz. Kullanmamayla ilgili sorunları çözücü mekanizmaları derhal devreye sokmamız gerektiğinin önemi bir kez daha öne çıkmaktadır" diye konuştu.

Aşkın Asan, "İstihdamda yer alan her 100 kadından 57.8 herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmadan çalışıyor. Bunların yüzde 60'ı ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınlardan oluşuyor" diye konuştu.

SGK Başkanı Fatih Acar da Türkiye'de kadımn istihdama katılımının istenen seviyede olmadığını belirterek, AB 2020 stratejisinde üye ülkelerdeki kadınların iş gücüne katılım orammn yüzde 75'e yükseltilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Geçen yıl AB ülkelerinde kadınların istihdama katılım oranının yüzde 62,3 olduğu bilgisini veren Acar, Türkiye'de bu oramn 2012 yılı Haziran ayı itibarıyla yüzde 27,7 olduğunu bildirdi.

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ DERİN

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, kadının iş gücüne katılım oranının düşüklüğü, çalışma hayatında yaşanan ayrımcılıklar, geleneksel kalıplar içinde kadınlara biçilen sorunların Türkiye'de cinsiyet eşitliğini sağlamaktan uzak olunduğunu gösterdiğini ileri sürdü.

Kaynak: Yurt Gazetesi